Slim energie besparen loont.
Ben jij al bespaarklaar?

Klein beginnen met energie besparen maakt écht verschil.

Wij begrijpen dat energie besparen niet altijd leuk of makkelijk, maar wel nodig is in deze dure tijden. Misschien was je tot nu toe niet bewust bezig met je energieverbruik. Toch loont het om er eens goed naar te kijken. Maar waar begin je? Gas en stroom besparen kan op verschillende manieren; klein, groot, voordelig of met een investering. Wij maken het overzichtelijk. Met praktische tips die je vandaag nog kunt uitproberen en duurzamere oplossingen waarmee je je energierekening verlaagt. Aan jou de keus! 

Gas besparen.

Bij de meeste huishoudens bestaat het grootste deel van de energierekening uit kosten voor gas. Gemiddeld 80% van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis. De overige 20% procent gaat naar warm water, vooral warm douchen en maar een heel klein beetje naar koken. De gasprijzen zijn momenteel erg hoog, dus als er bij jou thuis mogelijkheden zijn om je gasverbruik te verlagen en je huis en water zoveel als mogelijk elektrisch te verwarmen, dan is dit een slimme investering.

Stroom besparen.

De hoeveelheid stroom die je verbruikt wordt beïnvloed door de grootte van je gezin en de apparaten in huis. Logischerwijs bespaar je energie door minder apparaten te gebruiken, maar ook door hier slimmer mee om te gaan. Koop je nieuwe apparaten, let dan altijd op het energielabel. Voorkom sluipstroom door stekkers uit stopcontacten te halen als je oude apparaten niet gebruikt of gebruik hiervoor zo'n handige stekkerdoos met aan/uit schakelaar. En wees je bewust van grote energieslurpers zoals airco’s, elektrische kachels en de wasdroger. 

Check jouw bespaartips met de Bespaarklaar Test.

Hoe bespaarklaar ben jij? Doe de test en check welke bespaartips passen bij jouw persoonlijke situatie.


Gas bespaartips.

Gratis.

Je hoeft niet elke ruimte in huis continu te verwarmen. Draai de verwarming uit in kamers die je niet vaak gebruikt, zoals de zolder, slaapkamers en badkamer. Als je hier bewust mee omgaat, bespaar je gemiddeld zo’n 310 m3 gas. Vergeet niet de deuren te sluiten van ruimtes die je wel verwarmt. Je wil natuurlijk wel dat het lekker warm blijft waar jij het nodig hebt. 

Verwachte besparing: € 550,- per jaar 

Zet de thermostaat een graadje lager dan je gewend bent. Misschien merk je het niet eens. Kleine moeite met gegarandeerde besparing. Vaak is 19°C al genoeg, zeker als je bezig bent. Vind je het niet erg om een lekkere trui of dekentje te gebruiken als het iets frisser is, dan is deze tip zeker wat voor jou. Stel met je klokthermostaat een standaard temperatuur in van 19°C wanneer je thuis bent en 15°C wanneer je weg bent. Zo hoef je er niet meer aan te denken je verwarming lager te zetten en blijft je huis stabiel op temperatuur. 

Verwachte besparing: € 220,- per jaar 

Met dichte gordijnen maak je het niet alleen gezellig in huis, maar voorkom je ook tocht vanaf de ramen. Gordijnen dicht, kaarsje aan, dekentje erbij. Gezellig toch? Wist je dat je daar ook nog eens mee bespaart? Kies extra isolerende exemplaren als je nog meer wilt besparen. Maar let op, laat ze niet over de radiator hangen. Dat houdt verspreiding van de warmte tegen. 

Verwachte besparing: € 75,- per jaar 

Verwarmen in de nacht is echt niet nodig. Draai terug naar 15°C en bespaar veel energie. Doe je dit al een uur voordat je naar bed gaat? Dan bespaar je nog eens € 45,- per jaar. Niet gek. Heb je vloerverwarming, houd dan de temperatuur constant rond 17-18°C. Dan hoeft je ketel niet extra hard te werken om ’s ochtends je huis weer te verwarmen.  

Verwachte besparing: € 220,- per jaar 

Gemiddeld douchen we 9 minuten. Gebruik de timer op je telefoon om dit terug te brengen naar 5. Douchen is heerlijk, maar na verwarmen van je huis wel de grootste energieslurper. Je kunt dus eenvoudig besparen door maximaal 5 minuten te douchen. Gebruik de timer op je telefoon of zoek een leuk liedje uit waarmee je ook nog uit volle borst mee kunt zingen. Liedje klaar? Douche uit! Nog meer besparen? Zet dan tijdens het inzepen, haren wassen of scheren de douche even uit. 

Verwachte besparing: € 120,- per jaar 

Kleine investering.

Herfst = wind. Voel eens bij je ramen en buitendeuren of er tocht doorheen glipt. Met een nieuwe tochtstrip en brievenbusborstel dicht je alle kieren en naden hou je de kou buiten en de warmte binnen. Wel zo fijn. Let op: vergeet niet goed te ventileren. Dat kost energie, maar is wel nodig voor gezonde lucht in huis. 

Verwachte besparing: € 130,- per jaar 

Rolletje speciale folie achter de radiator en je bespaart op je energierekening. Zo simpel is het. De folie voorkomt dat de warmte via de muren naar buiten verdwijnt. Doe dit alleen bij radiatoren die tegen een goed geïsoleerde buitenmuur staan. 

Verwachte besparing: € 20,- per jaar 

Met een thermostaatknop op je radiator zorg je ervoor dat je kamer niet te warm wordt. Stand 3 heeft een max. van ongeveer 20°C. De radiator slaat af wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. Deze knoppen zijn te gebruiken op elke radiator, convector of vloerverwarming. 

Verwachte besparing: € 35,- per knop, per jaar

Infraroodpanelen zet je neer of bevestig je aan muur of plafond. Ze verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen gericht en dat kan energiezuiniger zijn. Helemaal geen gek idee dus. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is.  

Verwachte besparing: Afhankelijk van aantal panelen

Grote investering.

Een dak als dik deken op je huis. Het houdt je huis ’s winters warm en koel in de zomer. Huis blij, jij blij. Een slecht geïsoleerd dak is de grootste energieverspiller in huis. Via het dak gaat zo’n 30% van jouw warmte rechtstreeks verloren. Daarom levert het een grootse energiewinst op. Afhankelijk van jouw situatie wel honderden euro’s per jaar. Goed nieuws: voor dakisolatie is vaak ook subsidie te verkrijgen. Je krijgt 15% of 30% van de kosten terug. 

Lage kosten en hoge opbrengsten. Dit is de ideale investering in een duurzaam en comfortabel huis. En je besparing kan oplopen tot wel € 800,- per jaar. Isolatie van je spouwmuur kan snel, eenvoudig en goedkoop. Via een gaatje in de muur wordt het isolatiemateriaal gemakkelijk naar binnen gespoten. Wist je dat onze medewerkers vaak binnen een dag klaar zijn? Op onze website doe je gemakkelijk een Isolatiecheck en zie je of jouw woning geschikt is. En speciaal voor onze klanten hebben wij een mooie korting.  

Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan je vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en je energierekening gaat omlaag. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en houdt de warmte in je huis. Niet alleen duurzaam, ook fijn voor je voeten. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Woning Investering Subsidie Besparing per jaar
Tussenwoning €1.500,- €500,- €250,-
Hoekwoning €1.500,- €500,- €260,-
Twee-onder-een-kapwoning €1.900,- €650,- €330,-
Vrijstaande woning €2.900,- €1.000,- €500,-

 

NB. Bij een hogere gasprijs neemt ook de besparing op korte termijn toe.

Bij de ramen kan het flink tochten. Zeker als je nog enkelglas hebt. Met HR++ glas houd je de warmte binnen. Nog een voordeel: je hebt geen last meer van het geluid van buiten. Ga je de kozijnen vervangen? Kies dan voor triple glas. Iets duurder, maar nóg beter. Bovendien is de subsidie ongeveer 3 keer zo hoog.

Woning Investering Subsidie Besparing per jaar
Tussenwoning €3.000,-  €1.000,- €380,-
Hoekwoning €3.800,- €1.300,- €500,-
Twee-onder-een-kapwoning €4.500,- €1.400,- €550,-
Vrijstaande woning €4.500,- €1.500,- €550,-

 

De getoonde subsidie is het bedrag als je 2 maatregelen neemt. Voor 1 maatregel is het subsidiebedrag lager. 

NB. Bij een hogere gasprijs neemt ook de besparing op korte termijn toe.

De zon werkt niet alleen op panelen. Zeker in de zomer warmt een zonneboiler bijna al je water op. Hello sunshine! Met een zonneboiler krijg je warm water van de zon. Dit scheelt op je energieverbruik. Je bespaart ongeveer de helft van het warme water in de keuken en onder de douche. In de zomer zelfs bijna al je warme water. Klinkt goed toch? 

Verwachte investering: € 3.300,- (na aftrek van subsidie)
Verwachte besparing: € 180,- per jaar  

Hybride of volledig elektrisch. Een warmtepomp zorgt voor duurzame energie in je huis. Een hybride warmtepomp zorgt grotendeels voor de warmte in huis. Je koppelt hem aan je cv-ketel, die bij springt als het in de winter te koud is. Ook zorgt de cv-ketel voor het warme water van de douche en de keukenkraan. De hybride warmtepomp werkt op stroom in plaats van gas. Hierdoor bespaar je op je energierekening. Een volledige elektrische warmtepomp doet alles wat je cv-ketel ook doet. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Je huis moet wel goed geïsoleerd zijn.

WTW staat voor warmte terugwinnen. Dit doe je door te douchen. De warmte van het wegstromende water wordt gebruikt om koud douchewater op te warmen. Hierdoor verbruik je minder energie. Voor de meeste systemen is wel een kleine verbouwing nodig, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook systemen die je los in je douchecabine kunt plaatsen. 

Verwachte investering: Tussen € 500,- en € 1.400,- 
Verwachte besparing: Tussen € 70,- en € 110,- per jaar (O.b.v. 3 personen, 9 minuten douchen per dag) 

Koken op elektriciteit is de toekomst. De helft van de verkochte kookplaten is tegenwoordig een inductie kookplaat. Logisch, want het heeft vele voordelen: het is makkelijk, veilig en goed schoon te houden. Ook al zijn de kosten voor koken op gas of inductie ongeveer hetzelfde, uiteindelijk zal koken op inductie de toekomst zijn als we wonen zonder aardgas. Dus plaats die potten en pannen op dat elektrische paneeltje.

Stroom bespaartips.

Gratis.

Zonnig weer? Hang je was lekker buiten te drogen. Voordeel: je was is sneller droog en je bespaart op je energiekosten doordat je de droger minder vaak gebruikt.  

Verwachte besparing: € 100,- per jaar 

Was met het eco-programma of op 30°C. Je bespaart energie en je was komt knalgroen uit de wasmachine. Geintje. Je was wordt hartstikke schoon en je bespaart € 15,- per jaar. Lijkt misschien niet veel, maar samen met andere tips om slimmer te wassen kan dit bedrag zomaar oplopen. Let op: soms is wassen op 60°C wel verstandig. Bijvoorbeeld bij het wassen van je vaatdoeken of andere vormen van erg vuile was. 

Verwachte besparing: € 15,- per jaar 

Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is. Nee, je hoeft niet de stelling van Pythagoras te gebruiken om de ideale hoek van jouw vieze borden in de vaatwasser te berekenen. Wat je wel moet doen is hem pas aanzetten als hij helemaal vol is. Hiermee bespaar je nog meer stroom en dus kosten. Wist je dat er op internet leuke filmpjes staan over hoe je de ruimte in de vaatwasser zo goed mogelijk kunt gebruiken? 

Verwachte besparing: € 15,- per jaar 

Door je vaatwasser slim te gebruiken, bespaar je extra op je energierekening. Kies voor het eco-programma. Dat wast meestal goed schoon en is veel zuiniger. Gewoon doen dus. Is de vaat erg vies en twijfel je of het wel schoon gaat worden? Spoel het dan voor de wasbeurt even af in de gootsteen.  

Verwachte besparing: € 15,- per jaar 

Kleine investering.

Vervang halogeenlampen door LED-lampen. En kijk eens goed door je huis? Misschien hangen er zelfs nog gloeilampen. Weg met die oude troep. Een lamp vervangen doe je makkelijk en snel. Zo bespaar je energie en voorkom je kosten in de toekomst. Een LED-lamp gaat namelijk 7 keer langer mee dan andere type verlichting. 

Verwachte besparing: € 20,- per jaar (bij vervangen van 10 halogeenlampen en 1 ledlamp)

Grote investering.

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Je wekt stroom op voor jezelf en voor anderen. En als je zoveel mogelijk gas probeert te besparen en meer elektrische apparaten aanschaft, is dit een investering die zeker loont. En je bespaart al snel zo’n € 500,- tot € 800,- per jaar.

Inzicht in je verbruik met Regelneef.

Heb je onze slimme bespaartips toegepast? Natuurlijk wil je dan weten of je dit terugziet in een lager energieverbruik. Met onze handige Regelneef app krijg je dagelijks inzicht in je gas- en stroomverbruik. Is je verbruik anders dan verwacht? Geen probleem, de Vooruitkijker adviseert je over het juiste termijnbedrag. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening.

Energierapport: vergelijk je verbruik.

Slimme meter in huis? Fijn, dan ontvang je maandelijks het Energierapport. Een persoonlijk overzicht van je verbruik en kosten van die maand. Deze vergelijk je eenvoudig met voorgaande maanden én jaren. Daarbij zie je ook wat jij verbruikt ten opzichte van soortgelijke huishoudens en woningtypes. Handig.

Een vast energiecontract afsluiten. Zo gepiept.

Op zoek naar een vast energiecontract met voordelige tarieven? Dat snappen we. Met een vast energiecontract bij energiedirect.nl zit je goed. Je tarieven staan vast voor de periode die je kiest. En dat geeft rust. Ook ben je met je een vast energiecontract zo min mogelijk met je energiezaken bezig. Je weet wat je betaalt en waar je aan toe bent. Wel zo fijn. Of je nu klant wordt of al jaren bent. Dus check 't direct en mis 'm niet.

Alle investeringen en besparingen zijn gemiddelden en afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en actuele energieprijzen. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Bron: Milieu Centraal