Je stopt een stekker in het stopcontact en hebt stroom. Het lijkt zo eenvoudig, maar er gaat een hele wereld achter schuil. De keten voor energie in Nederland bestaat in hoofdlijnen uit: productie, netwerk en levering. De energieleverancier kies je zelf. Bekijk onze energieproducten en tarieven in Nederland.

Productie van energie in Nederland.

De energie die je verbruikt voor je apparaten komt zowel uit Nederland als het buitenland. Elektriciteit wordt grootschalig opgewekt uit fossiele brandstoffen en duurzame bronnen zoals water, wind, zon en biomassa en geïmporteerd uit het buitenland. Gas komt onder meer uit Slochteren (Groningen), de Noordzee en de Maasvlakte. Nederland importeert en exporteert gas.
Het soort stroom en gas dat je krijgt, is afhankelijk van het contract dat je afsluit bij je energieleverancier. De energieleverancier koopt namelijk energie in op basis van het contract dat je afsluit. Wel biedt de energieleverancier je een paar keuzemogelijkheden.

Levering van energie in Nederland.

De energieleverancier is je aanspreekpunt: ze is degene die energie in Nederland levert en afrekent. De energie koopt ze in bij een energieproducent of produceert ze zelf. Aan de hand van het stroometiket kun je zien waar de geleverde stroom vandaan komt. De meeste leveranciers leveren net als energiedirect.nl zowel gas als stroom. Energiedirect.nl doet dat met lage tarieven.

Energienetwerk Nederland.

Wanneer je bijvoorbeeld energie in Amsterdam nodig hebt lijkt het erop dat gas en stroom uit zich zelf je huis bereikt. Natuurlijk gaat niets vanzelf en heb je voor het leveren van energie in Nederland een goed onderhouden energienet nodig. In Nederland is het energienet voor het grootste deel onzichtbaar. De meeste kabels en leidingen liggen onder de grond. Het energienetwerk in Nederland bestaat uit een landelijk net dat regionale netten met elkaar verbindt. Deze netten worden onderhouden door netbeheerders. Bestel vandaag nog je voordelige energie bij de Nederlandse energieleverancier energiedirect.nl.

Bekijk onze producten.