Per 1 januari 2019 verandert er veel. Belasting, toeslagen, netbeheerkosten en variabele tarieven gaan stijgen. Hoe zit dit? Hier vertellen we je meer over deze ontwikkelingen.

De overheidsheffingen.

De belasting en toeslagen op energie stijgen per 1 januari 2019 voor iedereen in Nederland. Bij welke energieleverancier je ook zit. Waarom stijgen deze en met hoeveel ongeveer?

Je energierekening.

Op je energierekening staan niet alleen bedragen voor gas en stroom, maar ook de bijdrage voor de netbeheerder en energiebelasting. Wat energiebelasting is? De naam zegt het eigenlijk al: het is een belasting die je betaalt over het verbruik van je gas en energie. De hoogte van de belasting wordt door de overheid vastgesteld. Deze is bij elke energieleverancier hetzelfde. Je energiebelasting betaal je via je energierekening aan ons en wij zorgen er vervolgens voor dat dit wordt afgedragen aan de overheid.

Verschuiving van deze energiebelasting.

Per 1 januari 2019 vindt er een verschuiving plaats van de energiebelasting. De belasting op stroom daalt en de belasting op gas stijgt. De overheid doet dit om besparing op gas te stimuleren. Dit betekent een stijging van ongeveer € 34,- per jaar voor een gemiddeld huishouden*.

Vermindering energiebelasting.

De overheid stimuleert om duurzamer om te gaan met stroom en gas. De energiebelasting is daar een prikkel voor. Maar toch, hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid stroom en gas heb je nu eenmaal nodig omdat het een eerste levensbehoefte is. Daarom krijgt iedereen in Nederland van de overheid korting op de energie. Dat heet vermindering energiebelasting, ook wel bekend als heffingskorting. Er wordt door de overheid bezuinigd op deze vermindering energiebelasting. Alle Nederlanders krijgen vanaf 1 januari 2019 minder korting op energie. Dit betekent een stijging van ongeveer € 60,- per jaar voor een gemiddeld huishouden*.

Opslag Duurzame Energie.

Opslag Duurzame Energie, ook wel ODE genoemd, is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Deze belasting stijgt voor een gemiddeld huishouden* met zo’n € 70,- per jaar.

*Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3.000 kWh stroom en 1.400 m3 gas.

Je termijnbedrag.

Via je termijnbedrag betaal je ook de netbeheerkosten. Deze dragen wij meteen af aan de netbeheerder. Wie je netbeheerder is, hangt af van waar je woont in Nederland. Per 1 januari 2019 wijzigen de netbeheerders ook hun tarieven. Per 1 januari zie je in Mijn energiedirect.nl precies de tarieven die voor jou gelden.

Stijgende tarieven.

De inkoopprijzen van stroom en gas stijgen, dit komt doordat de vraag naar energie blijft stijgen. De economie trekt aan. Daardoor stijgt de internationale vraag naar energie, maar ook naar grondstoffen om energie te produceren. Dit zorgt ervoor dat de inkoopprijzen voor stroom en gas toenemen. En terwijl de vraag naar energie stijgt, daalt het aanbod. In Groningen wordt minder gas geproduceerd. Daarnaast zijn de gasvoorraden laag door de koude winter begin 2018.

De afgelopen jaren waren de inkoopprijzen erg laag, daarom lijkt de stijging nu ineens heel groot. Maar goed om te weten: de prijzen lagen 5 jaar geleden hoger, en 10 jaar geleden nog veel hoger. Bovendien heeft energiedirect.nl op 1 juli 2018 de verkooptarieven gelijk kunnen houden, terwijl bij veel concurrenten de prijzen juist omhoog gingen.

Wat betekent dit voor je termijnbedrag?

We willen natuurlijk voorkomen dat je straks op je jaarrekening moet bijbetalen. Daarom gaan we voor al onze klanten begin 2019 berekenen of het termijnbedrag nog aansluit op de persoonlijke situatie. Als er iets voor jou verandert, ontvang je hierover voor eind februari van ons een persoonlijk bericht.

Check zelf ook regelmatig of jouw termijnbedrag aansluit bij jouw situatie. Dat kan eenvoudig en overal met de Vooruitkijker in onze handige Regelneef app of in Mijn energiedirect.nl. Slim bezig!

De veelgestelde vragen.

Nog vragen of op zoek naar meer informatie? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.