Aan het laden...
Sinds 2002 altijd voordelige energie voor jou.

Het laatste energienieuws vind je hier

De opbouw van je energierekening is veranderd per 1 januari 2016. Bijna geen verandering in je totale jaarkosten.
07 Jan 2016

De opbouw van je energierekening is veranderd per 1 januari 2016. Bijna geen verandering in je totale jaarkosten.


De variabele leveringstarieven voor stroom en gas bij energiedirect.nl zijn per 1 januari 2016 verlaagd. We hebben zelfs voor onze milieubewuste klanten ook nog eens de toeslag voor groene stroom verlaagd. Dat was natuurlijk goed nieuws en hebben we al bekend gemaakt. Maar er is meer veranderd in je energierekening.

Netbeheerders verlagen tarieven, overheid verhoogt energiebelasting.

Bijna alle netbeheerders hebben hun tarieven verlaagd en dat is natuurlijk voor de meeste mensen nog meer goed nieuws. Welke netbeheerder je hebt, is afhankelijk van de regio waarin je woont. Verder heeft de overheid, als een gevolg van afspraken op het Energieakkoord, besloten om de energiebelasting te verhogen.

Je totale jaarkosten veranderen bijna niet.

Als je naar je energierekening kijkt, is deze op het eerste gezicht niet zo veel veranderd. Dat lijkt alleen maar zo, want de opbouw is wel degelijk anders. Dit komt omdat de verhoging van de energiebelasting, de verlaging van de leveringstarieven en de verlaging van de netbeheerders elkaar opheffen. Je totale jaarkosten veranderen dus nauwelijks.

De opbouw van je energierekening.

In onderstaande grafiek zie je hoe de energierekening is opgebouwd. Hier gaat het om een gemiddeld huishouden uit de regio Amsterdam. Ongeveer 40% van wat je betaalt gaat naar energiedirect.nl. Bijna 20% gaat naar de netbeheerder en de rest bestaat uit overheidsheffingen. Je ziet dat het gedeelte van de overheid groter is geworden na 01/01/2016.


Terug naar het nieuwsoverzicht