Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Marcel Jong is groot PSV-fan. Om wedstrijden bij te wonen reist hij met zijn kinderen regelmatig van Den Helder naar Eindhoven. Dat doen ze in vol tenue: sjaal om, shirt aan en muts op. In zijn woonplaats is hij in de minderheid. “Ik ben echt niet de enige hier, al zijn we wel buitenbeentjes. De meeste mensen zijn voor AZ of Ajax.”

Hoe komt een PSV-fan in Den Helder terecht? “Op mijn tiende woonde ik in Enschede en was ik fan van FC Twente en van PSV. Toen mijn favoriete voetballer Hallvar Thoresen naar PSV ging, ging ik ook mee. Vervolgens verhuisde ik met mijn ouders naar Den Helder. Ik ben altijd fan gebleven. Voor Mike, een vriend en medefan, geldt eenzelfde verhaal. Hij was fan van Gerald Vanenburg. Toen die naar PSV vertrok, werd hij ook PSV-fan. Soms gaan we met zijn tweeën, maken we er meteen een dagje van. Mijn vrouw Effelin vindt voetbal leuk, maar is niet fanatiek voor één club. Ze gaat bijvoorbeeld wel mee naar de openingswedstrijd van het EK voor vrouwen. Dat EK volgde ze op de voet. Maar geruzie over welke club het beste is of vrienden, collega’s of familie een beetje sarren daarover, dat is niets voor haar. En ze weet dat Studio Sport heilig is. Dan zitten we allemaal voor de televisie.”

PSV fans uit Den Helder
PSV fans

Uurtje later beginnen.

Marcel rijdt regelmatig samen met zijn goede vriend Mike en hun kinderen Tibbe (14 jaar), Suze (13 jaar) en Steffi (9 jaar) richting Eindhoven om een wedstrijd bij te wonen. Een reis van ruim vierhonderd kilometer heen en terug. “In het weekend gaan we afhankelijk van wanneer de eigen voetbalwedstrijden van de kinderen zijn. Want die kunnen ze natuurlijk niet missen. Wedstrijden op zondag zijn het meest geschikt, want ’s avonds kan het erg laat worden. Soms zijn we pas om 2.00 uur ’s nachts thuis. In 2015 bezochten we met een passe partout een aantal Champions League wedstrijden. We zagen bijvoorbeeld erg mooie poulewedstrijden tegen Manchester United en Wolfsburg. Op zo’n woensdag kon ik gelukkig met school regelen dat de kinderen een uurtje later mochten beginnen, maar ideaal was het niet. Toch hebben we het er graag voor over.”

Kampioen op de valreep.

De kinderen kregen de clubliefde met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan gingen ze mee naar voetbalwedstrijden. “Ze waren een jaar of vijf toen ze voor het eerst meegingen. Het ging hen toen meer om de ambiance: het zingen, de vlaggen en het publiek. Inmiddels volgen ze het spel op de voet. Ze willen graag een keer ballenjongen of -meisje zijn, maar helaas werkt PSV daarvoor samen met lokale clubs.” Het mooiste moment van PSV van Tibbe, Suze en Steffi was toen PSV in 2016 op de valreep landskampioen werd ten koste van Ajax. Marcels favoriete moment is een gouden oude: de finale die we wonnen van Benfica in 1988. “En wie weet wat dit seizoen brengt. PSV staat er goed voor in de competitie. De kinderen hebben al gezegd dat ze per se bij de huldiging willen zijn. Het is afwachten natuurlijk, maar als PSV kampioen wordt, dan gáán we ook.”

PSV fans interview

Bekijk alle fanverhalen.

Lees nog meer bijzondere verhalen van PSV-fans. En over de rol die PSV in hun leven speelt.