Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

PSV-nummers kunnen het stadion doen laten kolken.

Iemand op de PSV-tribune roept iets, een ander roept mee en er ontstaat spontaan een lied. Gouden momenten zijn dat. Maar er zijn ook juweeltjes van PSV-nummers, waarbij ieder woord is afgewogen en waar soms uren tijd aan is besteed. Wellicht minder spontaan, maar net zo waardevol. Joost van de Ven is PSV-fan en heeft een voorliefde voor tekstschrijven. Menig stadionhit staat op zijn naam.

Het eerste nummer dat uit Joosts pen vloeide, was een variant op het Wilhelmus. Hij schreef dit als kleine jongen en stuurde het op naar PSV. “Daar kreeg ik een, met een typemachine geschreven, brief op terug. Inclusief Tipp-Ex”, herinnert Joost zich nog. “‘Joost, bedankt voor je PSV-Wilhelmus, en misschien zie ik je nog wel us’, stond er in het antwoord. Het eerste door mij verzonnen nummer dat massaal werd opgepikt in het stadion was het lied ‘Met 30.000 man’. We speelden toen de bekerfinale tegen Twente (2001, red.). Een compleet andere tijd, waarin het moeilijk was om bekendheid aan een nummer te geven. Dat ik de PSV-fans het nummer destijds in de Oude Haven in Rotterdam hoorde zingen, was magisch.” 

Binnen no-time van schrijven naar zingen.

Tegenwoordig vindt een nieuw geschreven PSV-nummer veel sneller zijn weg naar het stadion, dankzij de sociale kanalen en WhatsApp. Joost: “We hebben een groepsapp waarin verschillende supporters van de fanatieke PSV-supportersgroepen zijn vertegenwoordigd. Een nummer verspreidt zich dan razendsnel. Vroeger moesten supporters in het stadion nog vragen wat er gezongen werd. Nu kent iedereen de tekst direct, omdat ze hem al voorbij hebben zien komen op de app of via Facebook.”

 

Hoe korter, hoe moeilijker.

Joost heeft altijd een zwak gehad voor tekstschrijven en voor PSV uiteraard. “Het is een uitdaging om een boodschap dusdanig goed te verpakken, dat deze wordt opgepakt door supporters”, vertelt Joost. Dat lukt niet zomaar. Soms zijn we dagen bezig met drie of vier regels. Ieder woord wegen we af, want iedere lettergreep telt. Een tekst moet betekenis hebben. Alleen dan vóelen supporters de woorden ook. Alleen dan wordt een lied gedragen. En een lied dat gedragen wordt, helpt een ploeg die extra meters maken.” 


De juiste melodie claimen.

Teksten worden toegespitst op de behoefte van de club: “Zo kan het zijn dat de club zijn supporters nodig heeft, omdat de resultaten uitblijven. Dan schrijf ik een tekst die het team hopelijk de moed en het vertrouwen geeft om te blijven vechten. Of we verkeren in jubelstemming omdat alles lukt; ook daar hoort een toepasselijk lied bij”, licht Joost toe. “Binnen de WhatsApp-groep speuren we naar nieuwe aanstekelijke melodieën. Belangrijk is dat een nummer een repeterend karakter heeft, waarbij je het refrein eindeloos kunt blijven zingen. En, ook een vereiste, de melodie is nog nooit door een concurrerende club gebruikt. Daarna gaan we er zo snel mogelijk tekstueel mee aan de slag, voordat een andere club ervandoor gaat met de melodie.”


Supporters geven elftal een boost.

In interviews wordt door spelers vaak benadrukt dat supporters een elftal een boost kunnen geven. Joost: “En als wij –supporters- graag willen dat ons team wint, dan lijkt het me vanzelfsprekend dat we zorgen voor een optimale sfeer. Ik vind het belangrijk dat er regelmatig een nieuw lied doorkomt bij PSV. Dat zorgt voor een frisse wind, supporters krijgen er nog meer zin in en die motivatie kan zomaar overslaan op het veld. Een goed nummer kan het stadion doen laten kolken. En dan is het mij om het even welk nummer er wordt gezongen. Ik vind het veel belangrijker dát er gezongen wordt.”

 

Groot gemis.

Helaas heeft het Nederlands betaald voetbal vanwege COVID-19 het wedstrijdschema niet kunnen afmaken. PSV-supporters hebben hun club al maanden niet zien voetballen. “Het stopzetten vond ik op dat moment niet meer dan logisch”, aldus Joost. “Voetbal was meteen bijzaak. Het bracht me ergens ook wel rust. Normaal gesproken ben je intensief met de wedstrijden bezig. Dat viel opeens weg en gaf ruimte om aan andere zaken te denken. Maar nu, na zoveel maanden, mis ik het stadion ontzettend. Dat wat je altijd als normaal hebt beschouwd, blijkt opeens bijzonder te zijn. Ik hoop dat we zo snel mogelijk naar het stadion mogen en ook dat ik mijn zoon Mees mee kan nemen naar zijn eerste wedstrijd. Ik heb bewust gewacht, totdat hij er de juiste leeftijd voor heeft. Maar het ziet er nu naar uit dat het nog wel even gaat duren.”

 

Eerst sfeerproeven, dan schrijven.

Zolang er geen publiek bij het voetbal kan en mag zijn, heeft het geen zin om voetbalnummers te schrijven, vindt Joost. “Het is maar de vraag hoe het supporterschap eruit gaat zien in de toekomst. Ik kan alleen maar hopen dat we op korte termijn bij de wedstrijden aanwezig mogen zijn. De uitlaatklep om fanatiek mee te leven in het stadion is iets wat we allemaal missen. Om die emoties vervolgens naar liedjes te vertalen, hoop ik dan ook weer heel gauw te kunnen doen.”


5 PSV-hits waar Joost trots op is


1. Het heldenlied
“Verzonnen om PSV-ers trots te kunnen laten zijn op hun historie. Mooi dat dit nummer een klassieker is geworden.”

2. Voor de kleuren, de club en de stad
“Mooi als teksten uit een nummer een onderdeel van de identiteit van de club lijken te worden.”
3. Mijn vader die werkt bij Philips
“Verzonnen om het foute originele nummer te overstemmen, en dat is gelukkig gelukt. De band met Philips komt er prachtig in terug.”

4. Cody Gakpo Eindhovenaar
“Staat als een huis, heerlijk om dat ‘Eindhovenaar’ zo voluit te kunnen schreeuwen.”

5. Oh PSV, wat je met me doet
“Op het moment dat het slecht ging met PSV konden we met dit nummer alsnog onze club met trots toezingen. Laat mij maar denken, dat het nummer vervolgens het tij keerde.”


Bekijk alle fanverhalen.

Lees nog meer bijzondere verhalen van PSV-fans. En over de rol die PSV in hun leven speelt.