Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Als kleine jongen stond hij al op de houten tribunes in het jeugdvak van PSV en veel Europese wedstrijden maakte hij van dichtbij mee. Saint-Étienne - PSV, om maar wat te noemen, toen er bij gelijkspel nog werd getost met een gulden. Nee, Mart Sanders (62) kan zich geen leven zonder PSV voorstellen.

Acht jaar lang maakte hij zelfs officieel onderdeel uit van de club; tot zijn vijftiende speelde Mart als linksbuiten bij de jeugd. Totdat hij drie keer per week moest gaan trainen. “Toen ben ik afgehaakt”, lacht hij. “Daar had ik geen zin in. Achteraf heb ik weleens spijt gehad. Wat als ik wél was doorgegaan? Maar gelukkig heb ik mijn carrière nu tóch bij PSV kunnen afsluiten.”

Met het project OldStars slaan Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij de handen ineen om zestigplussers aan het voetballen te krijgen. Maar dat OldStars veel méér is dan een wekelijks potje wandelvoetbal, weet PSV fan Mart Sanders als geen ander. “Ik ben elke week blij dat ik er ben.”

Ineens alleen.

Ruim drie jaar geleden verloor Mart zijn vrouw, na een ziekbed van vier jaar. Voor het eerst in bijna veertig jaar stond hij er alleen voor. “Mijn vrouw en ik deden alles samen, tot de boodschappen aan toe”, vertelt hij. “Ik was helemaal niet gewend om er in mijn eentje op uit te gaan. Dat zorgde ervoor dat ik na haar overlijden vaak thuis bleef.” Toevallig las Mart op de site van PSV over OldStars; een voetbalproject voor ouderen, met als doel hen zowel fysiek als sociaal in beweging te brengen. Mart: “Ik heb me aangemeld en ben met lood in mijn schoenen naar de eerste training op de Herdgang gegaan. Ik vond het écht spannend. Maar het is een fantastische beslissing gebleken.”

Vriendenclub.

Want OldStars was méér dan voetballen alleen, zo bleek. “Voetbal is bijna bijzaak”, licht Mart toe. “Als groep onder mekaar hebben we zoveel aan elkaar. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen rugzakje. We luisteren naar elkaar en helpen elkaar als er eens wat is. Maar we hebben ook een groepsapp waarin volop slap wordt gezeverd, waaronder over PSV natuurlijk. We zijn echt vrienden geworden. Ik ben elke week weer blij dat ik er ben.” OldStars motiveerde Mart bovendien om er vaker op uit te gaan. “Als je eenmaal de drempel over bent om dingen alleen te doen, ga je veel gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan. Ik heb zelfs weer een oude liefde ontmoet.”

Net echt.

En ook met OldStars zelf werden mooie uitstapjes gemaakt. Zo speelden Mart en zijn team onder andere tegen Feyenoord, Schalke en ADO. En was er op Papendal een driedaags Europees toernooi. “We werden behandeld als profs!”, glundert Mart. “We sliepen in het hotel, kregen de kleedkamer van het eerste, er was muziek toen we het veld op liepen. Net echt! Die dingen maak je normaalgesproken niet meer mee op onze leeftijd.” Lachend denkt hij terug aan de aankomst van zijn team bij het hotel. “We reisden met de officiële spelersbus van PSV. Je zag mensen kijken: ‘Daar komt het eerste aan!’ Stapten wij uit. Dertig van die ouwe lullen.”

Bekijk alle fanverhalen.

Lees nog meer bijzondere verhalen van PSV-fans. En over de rol die PSV in hun leven speelt.