Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Meer verstand van supporters dan van voetbal.

Bij John draait alles om PSV. Hij is er meer dan 16 uur per week als steward druk mee bezig. Vrijwillig. Maar verstand van voetbal heeft hij niet echt. Hij houdt van PSV vanwege de supporters en de ambiance in het stadion. Hij haalt zijn voldoening niet uit een goed gespeelde wedstrijd, maar uit een strakke organisatie en gezellige sfeer. Daar wordt hij blij van. Al 23 jaar.

Steeds meer regels en verantwoordelijkheden.

Als werknemer van Philips kreeg John een seizoenkaart. Hoewel hij niets met voetbal had, ging hij regelmatig naar een wedstrijd. Gegrepen door de sfeer in het stadion, besloot hij zich op te geven als steward. In de loop van de jaren zijn de taken en verantwoordelijkheden van een steward behoorlijk veranderd. “Vroeger controleerde je alleen de entreekaartjes en kon je op de tribune de wedstrijd kijken. Nu zijn er veel meer regels en ben je meer bezig met wat zich in het stadion rondom de wedstrijd afspeelt.”

Dankbaar voor werk.

Na 23 jaar is John een bekend gezicht bij PSV. Hij kent ieder hoekje en gaatje van het stadion, de medewerkers, supporters, journalisten, staff en spelers. Vanwege zijn kennis en ervaring wordt hij als ‘manusje van alles’ ingezet. Hij begeleidt o.a. journalisten tijdens wedstrijden, zet alles klaar en is bij alle trainingen op de Herdgang. Hij beseft dat mensen daar jaloers op zijn. “Sommige vrijwilligers hebben nog nooit een speler van dichtbij geroken. Terwijl ik ze haast dagelijks zie. Ik ben daar iedere dag dankbaar voor.”

Gezichten verraden hoe de wedstrijd verloopt.

John is super gefocust als hij aan het werk is. “Ik zie alles. Vaak nog voordat er iets gebeurd. Ik heb de glazen schuifdeuren bij de entree er al twee keer bijna uitgelopen. Ik sjouw gewoon door en was zo bezig met mijn werk dat ik de deuren vergat. Ik wil graag dat alles goed gaat. Als dat een keer niet lukt heb ik daar ook echt een paar dagen last van.” Van de wedstrijden ziet hij vaak niets. Maar dat vindt John geen probleem. “Ik kijk liever naar de supporters. Ik zie precies aan hun gezichten hoe de wedstrijd verloopt. Prachtig die uitdrukkingen, net toneel.”

Een dansje voor het kampioenschap.

Toen PSV landskampioen werd deed hij een vreugdedansje. “Wat een emotie, ook voor die jongens. Zo onverwacht ook. “ John doet zijn dansje ook dit jaar weer. Ze worden gewoon weer kampioen, daar bestaat bij hem geen twijfel over.

Bekijk alle fanverhalen.

Lees nog meer bijzondere verhalen van PSV-fans. En over de rol die PSV in hun leven speelt.