Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Als kleine jongen was hij zo verzot op voetballen en PSV, dat zijn bal bij hem in bed sliep. Intussen heeft Erwin Raats (36) twee seizoenkaarten op zak, zowel voor het mannen- als het vrouwenelftal, en woont de Eindhovenaar alle thuiswedstrijden bij van de club. Wat het vrouwenvoetbal voor hem zo bijzonder maakt, is zijn eigen kleine voetbalster. Samen missen ze geen wedstrijd. Erwin over ‘zijn’ vrouwen, voetballen zonder gezeur en voor elkaar klaarstaan.

De machinebouwer van beroep won zo’n drie jaar geleden vrijkaartjes voor een wedstrijd van het PSV-vrouwenelftal. Hij nam zijn toen vijfjarige dochter mee, omdat ze ook altijd al aanwezig was bij de thuiswedstrijden van de PSV-mannen. “Sindsdien is mijn dochter Caith-lynn, helemaal dol van het vrouwenelftal. Samen genieten we van topspeelsters als Nadia Coolen, Katja Snoeijs en Aniek Nouwen. Ik zie met mijn eigen ogen dat het technisch spel van de vrouwen steeds mooier en beter wordt.”

Niet zeuren: spelen!

Een ander aantrekkelijk element aan het vrouwenvoetbal is volgens Erwin de mindset van de dames. Erwin: “Het vrouwenelftal kent een ijzersterke mentaliteit. Als ze vallen, staan ze weer op en gaan ze door. Ik zie de voetbalsters regelmatig na overtredingen opstaan en doorgaan om een mooie partij spelen. Mannelijke spelers maken er meteen zo’n drama van als ze een keertje vallen. Daarin kunnen de mannen zeker nog leren van de vrouwen.”

Samen en voor elkaar.

Wat Erwin nog meer weet te waarderen aan het PSV-vrouwenteam, is de grote (maatschappelijke) betrokkenheid die de dames tonen. “Niets is ze teveel”, vertelt Erwin. “Na de wedstrijd komen de vrouwen altijd een handje geven en maken ze tijd voor de jongere fans. Mijn dochter heeft alle handtekeningen, haarbandjes van verschillende speelsters en zelfs een trainingsshirt van haar favoriet, Nadia Coolen, gekregen. Maar we kunnen ook op ze rekenen als er iets bijzonders aan de hand is. Zo had een dierbare vriend van me de laatste wens om een training van de mannen van PSV 1 bij te mogen wonen. Met name Nadia (werkzaam voor de PSV Foundation) stelde alles in werking om hem een onvergetelijke dag te bezorgen. Daar denk ik met hele warme gedachten aan terug.”

In de line-up.

De twee doorgewinterde PSV-fans bezoeken iedere thuiswedstrijd die de dames spelen en ook de speciale wedstrijden, zoals de bekerfinale van afgelopen jaar. De PSV Vrouwen stonden tegenover Ajax. Als kers op de taart mocht dochter Caith-lynn meelopen in de line-up. Trots als een pauw verscheen ze naast speelster Samantha Witteman. Erwin: “Een fantastisch moment voor mijn dochter, maar ook voor mij. Ze droomt van een voetbalcarrière, dus voor haar was dit een prachtige ervaring. Ik blijf het machtig mooi vinden, dat ik het voetbalgevoel met haar op deze manier kan delen.

De volgende professionaliseringsslag.

Dankzij onder andere het succes dat onze Oranje Leeuwinnen voor elkaar krijgen, neemt het vrouwenvoetbal in populariteit toe. FC Eindhoven; de club waar Caith-lynn speelt - kent zestien complete meisjes- en vrouwenteams. ;Je ziet dat het vrouwenvoetbal door steeds meer meisjes en vrouwen wordt gevonden, geeft Erwin aan. Maar om een échte stap te kunnen maken binnen het professionele vrouwenvoetbal, moeten de topclubs serieus gaan nadenken en investeren in jeugdteams. Nu worden talentjes her en der weggeplukt, terwijl een eigen kweekvijver juist zo belangrijk is. Hopelijk zien de besturen ook snel het belang hiervan in. In de tussentijd blijven Erwin en Caith-lynn 'hun' PSV Vrouwen enthousiast volgen. Het vrouwenteam timmert op haar beurt, met inzet en een no nonsens mentaliteit, hard verder aan de weg. Op naar het kampioenschap!

Bekijk alle fanverhalen.

Lees nog meer bijzondere verhalen van PSV-fans. En over de rol die PSV in hun leven speelt.