Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Je zit goed bij energiedirect.nl.

Natuurlijk wil je weten wat de stijgende energieprijzen voor jou betekenen en wat je nu het beste kunt doen. Of je nu een vast of variabel contract hebt, je zit goed met je huidige contract bij energiedirect.nl. De actuele marktprijzen zijn nu namelijk hoger dan wanneer je een nieuw contract bij ons zou afsluiten. We leggen het je graag uit en helpen je met wat je kunt doen om grip te houden op je energierekening.

Check je huidige tarieven.

Welke tarieven je hebt, hangt af van je contract.

 • Variabel contract met variabele tarieven.
  De tarieven worden meerdere keren per jaar vastgesteld. Als je dit contract hebt, zie je in Mijn energiedirect.nl de vermelding ‘looptijd: flex’.
 • Vast contract met vaste tarieven.
  Je tarieven staan vast voor de looptijd van je contract Als je dit contract hebt, zie je in Mijn energiedirect.nl de vermelding van een einddatum.

Wil je een seintje wanneer je kunt verlengen met gunstige tarieven?

Wat moet ik doen met mijn energiecontract?

Mijn contract - vaste tarieven en verlengbaar
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

A. Mijn contract loopt bijna af.

Als je contract afloopt, kun je 2 dingen doen:

 1. Je laat je contract aflopen en gaat automatisch over op een flexibel contract met variabele tarieven. Dit contract kun je elke maand opzeggen. Een paar weken voordat je contract afloopt, krijg je informatie over de tarieven van dat flexibele contract.
 2. Je verlengt je contract en zet je tarieven weer voor langere tijd vast. Zo voorkom je dat je tarieven nog verder stijgen en weet je zeker wat je de komende tijd betaalt.

Voor allebei geldt dat je meer voor energie gaat betalen dan eerst. Kies je voor een flexibel contract? Dan kun je je contract vastzetten als de tarieven lager zijn. Schrijf je in voor de bespaarwekker, dan krijg van ons een seintje als de tarieven gunstig zijn. Handig!

Mijn contract - vaste tarieven
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

B. Mijn contract loopt nog een tijdje door.

Je zit nog goed. De tarieven in je huidige contract zijn lager dan de actuele energieprijzen. Als je contract afloopt ontvang je een e-mail met je nieuwe variabele tarieven. Je kunt op dat moment besluiten een nieuw contract af te sluiten tegen de dan geldende vaste tarieven of gebruik blijven maken van de variabele tarieven.

Mijn contract - flexibele looptijd
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

C. Ik heb een variabel tarief.

Ons advies is om je huidige contract niet te veranderen als je een maandelijks opzegbaar contract hebt. Je huidige variabele tarieven zijn lager dan de actuele verkooptarieven, dus je bent goedkoper uit door niks te doen. Als de variabele tarieven worden aangepast, word je hierover tijdig geïnformeerd. Bekijk dan opnieuw wat de beste keuze voor jou is.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?

Je termijnbedrag is gebaseerd op je verwachte jaarverbruik. Door je termijnbedrag te verlagen, loop je de kans dat je op je eindafrekening moet bijbetalen.

Check dus regelmatig in de Regelneef app het inzicht in je verbruik om te zien of je verbruik nog klopt met je termijnbedrag. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening.

 

Het laatste nieuws.

Verlaging belasting op energie.

De overheid gaat de stijging van de energietarieven voor een belangrijk deel compenseren. Huishoudens krijgen volgend jaar een extra belastingkorting op de energierekening van € 266 inclusief btw. Daarnaast gaat het belastingtarief op elektriciteit omlaag met 6,9 cent inclusief btw. Daarmee daalt het totale belastingdeel op de energierekening voor een gemiddeld huishouden met € 473 per jaar. Dit is op basis van een verbruik van 3.000 kWh per jaar. De compensatie moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Ben je klant van energiedirect.nl? Dan hoef je niets te doen. We voeren deze compensatie op 1 januari automatisch door. Je kunt dit terugvinden op je energierekening onder het kopje 'belasting en toeslagen'. Wil je je energierekening blijvend verlagen? Kies dan voor energie besparen. Dat scheelt meteen.

 

Hoe kan het dat de (gas)prijs zo stijgt?

Dit komt door een combinatie van verschillende oorzaken waar wij en jij geen invloed op hebben:

 • De gasvoorraden in Nederland zijn door het koude voorjaar kleiner en niet genoeg aangevuld. 
 • Azië vraagt om steeds meer gas.
 • De nieuwe gaspijplijn vanuit Rusland is nog niet in gebruik.
 • In Europa zijn kolencentrales en kerncentrales gesloten. Hierdoor is er een grotere vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
 • Er is meer vraag naar energie. De corona maatregelen worden steeds verder versoepeld waardoor er steeds meer geproduceerd wordt en er meer energie nodig is.
 

Wat kun je zelf doen om grip op je energiekosten te houden?

Met de stijgende prijzen is het slim om je verbruik goed in de gaten te houden en bewust met je energie om te gaan. De verwarming een graadje lager of iets minder lang douchen kan al verschil maken op je energierekening. Bekijk hier onze bespaartips.

In Mijn energiedirect.nl of onze Regelneef app zie je wat je verbruik is en of die nog matcht met je termijnbedrag.

 

Ook handig om te weten.