Slim brandstof besparen doe je zo.

Zuinig rijden maar wel vooruitkomen? Kan gewoon hoor! Met onze 9 vlotte tips om brandstof te besparen, ben jij nog steeds een held op de weg én van je portemonnee. En je vermindert er je CO2 uitstoot ook nog eens mee. Hup vooruit dus!

1. Ramen dicht, ventilatie open.

Lekker hoor die wind door je haren als je aan het rijden bent. Het is alleen niet zo lekker voor je brandstofverbruik. Een open raam geeft bij hoge snelheid tot 5% meer verbruik. Ramen dicht en ventilatie open dus!

2. Airco en verwarming uit.

Airco en verwarming zijn energieslurpers. Achterruitverwarming kost 3% tot 5% extra brandstof. Het gebruik van de airco kan zelfs tot 10% extra oplopen. Zit je dan op een snikhete dag in je auto met de ramen dicht en de airco uit. Maar bedenk dat je van de opbrengst wel blij wordt. En als je het echt niet meer uithoudt, zet je de airco of verwarming heel eventjes aan.

3. Hoe zwaarder hoe duurder.

Hoe zwaarder je auto, hoe meer brandstof je verbruikt. Dat is logisch. Verwijder dus al het overbodige gewicht. Bijkomend voordeel: een opgeruimde auto! Denk bijvoorbeeld ook aan een ski-box, imperiaal of dakdrager. Haal ze eraf als je ze niet nodig hebt. En de tank bijna helemaal leegrijden helpt ook.

4. Bandenspanning.

Een te lage of hoge bandenspanning is nadelig voor het brandstofverbruik. Zorg dus voor de juiste spanning. Kleine moeite, groot plezier en bovendien ook veiliger. Check de spanning van je banden 1 keer in de 2 maanden.

5. Parkeren.

Je denkt er waarschijnlijk niet over na, maar als je jouw auto parkeert in de rij-richting voor vertrek bespaar je brandstof. Met een koude motor keren kost namelijk veel extra brandstof.

6. Onderhoud.

Zuinig rijden doe je ook door zuinig op je auto te zijn. Breng je auto regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de garage. Een goed onderhouden motor zorgt voor een optimaal rendement. Vervang het luchtfilter regelmatig voor een goede verbranding. Een vuil luchtfilter verhoogt het brandstofverbruik.

7. Cruise-control.

Constant rijden bespaart veel brandstof. Heb je cruise-control? Gebruik hem dan. Rijdt ook nog eens veel relaxter. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een cruise-control een besparing van 4 tot 10% oplevert.

8. Krabben in de kou.

Als je denkt dat het krabben van je bevroren ramen sneller gaat met een stationair draaiende motor kom je van een koude kermis thuis. Je auto warmt er namelijk niet van op. Dat gebeurt pas als je gaat rijden. Het heeft geen zin, is slecht voor het milieu en voor je motor. Een beschermende ijsdeken of folie werkt wel.

9. Wachten? Motor uit.

Zeker een minuut wachten voor een brug of treinovergang, of omdat je iemand opwacht? Zet de motor uit, dit bespaart brandstof. Je motor opstarten kost qua brandstof minder dan dat je deze een tijd gewoon laat draaien.