Aan het laden...
Sinds 2002 altijd voordelige energie voor jou.

De meterstanden doorgeven.

Wanneer we je meterstanden nodig hebben, sturen we je een e-mail of een sms. Bijvoorbeeld als je een nieuwe klant bent, om je verhuizing af te ronden of als we de jaarnota op gaan maken. Met je meterstanden stellen we je verbruik vast.

Of swipe omlaag
Of scroll omlaag

Belangrijk om te weten.

  • Ieder jaar vragen wij je om je meterstanden door te geven voor je jaarnota. Dat doen we ook als je net klant bent geworden of gaat verhuizen.
  • Je hoeft je standen pas door te geven als je van ons een e-mail of SMS ontvangt.
  • Heb je een slimme meter? Dan leest energiedirect.nl jouw meterstanden automatisch uit.

Veelgestelde vragen over meterstanden.

Hier vind je de veelgestelde vragen over meterstanden.

1. Hoe geef ik meterstanden door?

Als we je meterstanden nodig hebben, ontvang je van ons een e-mail of sms met een link. Via deze link geef je eenvoudig je meterstanden aan ons door.

2. Ik ben de e-mail/sms met het verzoek om mijn meterstanden door te geven kwijt. Hoe kan ik toch mijn meterstanden doorgeven?

Log in op Mijn energiedirect.nl. Vanaf een paar dagen voordat we je meterstanden nodig hebben, verschijnt een gele balk met een link. Hiermee kun je alsnog je meterstanden doorgeven.

3. Waarom geef ik meterstanden door?

Meterstanden zijn de basis voor een correcte nota. Ze laten zien hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt.

4. Wanneer vragen jullie om meterstanden?

Energiedirect.nl vraagt meterstanden op bij je aanmelding, om je verhuizing af te ronden of om een jaarnota (telkens na 12 maanden) op te kunnen stellen. Dit zijn de enige situaties waarvoor we standen opvragen. Het plaatsen van een nieuwe meter of een tariefswijziging vormen geen aanleiding om je meterstanden op te vragen. Wanneer we de meterstanden nodig hebben, ontvang je hiervoor van ons een e-mail. Beschik je over een slimme meter, dan leest energiedirect.nl zelf de meterstanden op afstand uit. Indien dit niet lukt, ontvang je alsnog een e-mail met daarin de link waarmee je de meterstanden kan doorgeven.

5. Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Er zijn verschillende soorten stroommeters. We leggen per meter uit hoe je de meterstanden kunt aflezen.


Stroommeter met 1 telwerk

Hier zie je een elektriciteitsmeter met 1 telwerk. Sommige meters geven ook cijfer(s) achter de komma weer. Als je de meterstanden doorgeeft, hoef je alleen de cijfers voor de komma door te geven.Slimme meter

Een slimme meter wordt op afstand uitgelezen; je hoeft dus zelf geen standen door te geven. Krijg je toch een verzoek om de meterstanden door te geven? Dan heb je energiedirect.nl mogelijk geen toestemming gegeven om de slimme meter af te lezen. Ook kan het om een technische reden niet mogelijk zijn om de slimme meter uit te lezen. Je kunt de standen van de slimme meter zelf aflezen. Druk dan op de blauwe of groene knop. Je ziet telkens een meterstand en een bijbehorend telwerk. De standen op telwerk I en II (T1 en T2) geven het verbruik weer. De standen op telwerk III en IV (T3 en T4) geven (indien van toepassing) de teruglevering weer. Je hoeft energiedirect.nl alleen de gevraagde standen door te geven.

6. Waarom vragen de netbeheerder en energiedirect.nl mijn meterstanden op?

Je netbeheerder beheert de leidingen en meters die je gebruikt. De netbeheerder komt daarom minimaal eens in de 3 jaar langs om de meterstanden op te nemen. Energiedirect.nl vraagt je meterstanden op om je overstap af te ronden en correcte nota's te maken. Het is belangrijk om aan beide de meterstanden door te geven wanneer er om gevraagd wordt.

7. Het lukt me niet om de meterstanden door te geven, wat kan ik doen?

Lukt het niet om de meterstanden door te geven, neem dan contact op met onze Klantenservice nadat je het verzoek per e-mail hebt ontvangen om de meterstanden door te geven.

8. Heeft energiedirect.nl mijn meterstanden ontvangen?

Als je de meterstanden hebt doorgegeven, ontvang je een e-mailbevestiging met daarin de door jou doorgegeven meterstanden.

9. Wat is het gevolg van niet doorgeven van meterstanden?

Als je de meterstanden niet op tijd doorgeeft, dan berekenen we deze. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je nota, geef daarom op tijd de meterstanden door.

10. Waarom kan ik niet het hele jaar meterstanden doorgeven?

We vragen bewust naar je meterstanden op momenten dat we deze nodig hebben voor het afronden van je aanmelding, verhuizing of het maken van je jaarnota. Omdat we geen gebruikmaken van standen die we op andere momenten ontvangen, is het niet mogelijk deze door te geven.

11. Moet ik mijn meterstanden doorgeven bij een contractwijziging?

Nee, dat hoeft niet. Op de jaarnota houden we rekening met de juiste tarieven per contractperiode.

12. Hoe komen jullie aan de meterstanden?

Energiedirect.nl vraagt meterstanden op bij je aanmelding, om je verhuizing af te ronden of om een jaarnota (telkens na 12 maanden) op te kunnen stellen. Dit zijn de enige situaties waarvoor we standen opvragen. Het plaatsen van een nieuwe meter of een tariefswijziging vormen geen aanleiding om je meterstanden op te vragen. Wanneer we de meterstanden nodig hebben, ontvang je hiervoor van ons een e-mail. Beschik je over een slimme meter, dan leest energiedirect.nl zelf de meterstanden op afstand uit. Als dit niet lukt, ontvang je alsnog een e-mail met daarin de link waarmee je de meterstanden kan doorgeven.

13. Hoe worden mijn meterstanden berekend?

Meterstanden worden berekend op basis van het verbruik op de laatste jaarnota. Als je de 1e jaarnota nog niet hebt ontvangen worden deze berekend op basis van het verbruik op je adres over de afgelopen jaren.

14. Ik heb verkeerde meterstanden doorgegeven, wat moet ik doen?

Wanneer je verkeerde meterstanden hebt doorgegeven, neem je contact op met onze Klantenservice.

15. Hoe lang duurt het voordat een correctie op mijn meterstanden is verwerkt?

Bij een correctie op de meterstanden is energiedirect.nl afhankelijk van meerdere partijen. Het is daarom niet mogelijk om vooraf een termijn te noemen. De medewerker houdt je per e-mail op de hoogte van de status van het correctieverzoek.

16. De meter werkt niet goed.

Wanneer de meter niet goed werkt, neem je contact op met de netbeheerder.

Bij gaslucht rondom de meter of als de stroom volledig is uitgevallen neem je contact op met het storingsnummer: 0800-9009.

In geval van gaslucht: Sluit de hoofdkraan van de gasmeter. Open ramen en deuren om gaslucht te verdrijven. Voorkom elke vorm van rook en open vuur.

17. Moet ik mijn meterstanden doorgeven bij een nieuwe meter?

Nee, dat hoeft niet. De meterstanden van de oude en de nieuwe meter ontvangen we van de netbeheerder. De netbeheerder heeft deze standen genoteerd tijdens het plaatsen van de nieuwe meter en geeft deze aan ons door.

18. Hoe moet ik de meterstanden van mijn teruglevermeter doorgeven?

De meterstanden voor de teruglevering worden automatisch per e-mail opgevraagd. In deze e-mail staat hoe je eenvoudig de meterstanden voor teruglevering kan doorgeven.

19. Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter die de huidige meters voor stroom en gas vervangt. Deze digitale meter meet net als je huidige meter het stroom- en gasverbruik in je woning. Het verschil met de huidige meter is dat de slimme meter de meterstanden automatisch doorgeeft. Daarnaast volg je met behulp van de slimme meter zelf nauwkeurig je verbruik.

20. Wat zijn de voor- en nadelen van een slimme meter?

De slimme meter heeft een aantal voordelen. Het voornaamste voordeel is dat je meer inzicht krijgt in je energieverbruik. Dit inzicht maakt het besparen op energiekosten makkelijker. Daarnaast hoef je geen meterstanden meer door te geven, want de netbeheerder kan deze digitale meter op afstand uitlezen. Sommige mensen willen geen slimme meter om privacy redenen. Je kunt de slimme meter daarom altijd ‘uit’ laten zetten, waardoor deze niet meer op afstand uit te lezen is. Overigens zijn er strenge regels waaraan de meter zelf, maar ook de gegevensuitwisseling met de netbeheerder, moet voldoen. Als je zelf energie opwekt, kan het handig zijn de klassieke draaischijfmeter te behouden. Bij een klassieke meter gebeurt het verrekenen van teruggeleverde stroom automatisch en wordt teruggeleverde stroom niet apart geregistreerd.

21. Hoe krijg ik versneld een slimme meter?

Je kunt versneld een slimme meter aanvragen bij je netbeheerder. Bij een standaardplaatsing betaal je eenmalig € 72,60 (inclusief btw). Wanneer je alleen een elektriciteitsmeter hebt, betaal je € 67,76 (inclusief btw). Na aanvraag wordt de meter uiterlijk binnen 3 maanden geplaatst.

22. Hoe vaak wordt mijn slimme meter uitgelezen?

De meterstanden van de slimme meter worden uitgelezen op de volgende momenten:

  • 1 keer per jaar voor het opmaken van de jaarnota.
  • 6 keer per jaar (elke 2 maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht.
  • Als je overstapt naar een ander energiebedrijf, of als je verhuist.
23. Ik krijg binnenkort een slimme meter. Moet ik iets doorgeven?

Nee, dat hoeft niet. We krijgen automatisch bericht van de netbeheerder wanneer je een slimme meter hebt.

24. Is mijn privacy beschermd als ik een slimme meter heb?

Je meterstanden zijn alleen zichtbaar voor jezelf, je netbeheerder en je energieleverancier. De slimme meter laat je energieverbruik zien maar kan beslist geen inzicht geven in wat je precies in huis doet of wat voor apparaten je in huis hebt. De slimme meter wordt ook niet continue uitgelezen. Energiedirect.nl leest de slimme meterstanden alleen uit voor specifieke doeleinden, waaronder bijvoorbeeld het opmaken van de jaarnota.

25. Ik heb al een slimme meter. Kan ik het uitlezen blokkeren?

Ja, dit kan. Indien je liever niet hebt dat je meterstanden op afstand worden uitgelezen kunt je de meter bij je netbeheerder administratief uit laten zetten. Energiedirect.nl vraagt vervolgens de meterstanden per e-mail bij je op, die je kan doorgeven in Mijn energiedirect.nl.

26. Ik heb nog geen slimme meter. Kan ik een slimme meter weigeren?

Ja, geef dit bij je netbeheerder aan zodra je bericht krijgt dat je reguliere meter vervangen wordt door een slimme meter.

27. Wanneer krijg ik een slimme meter?

De invoering van de slimme meter duurt een aantal jaren. In de eerste twee jaar plaatst de netbeheerder slimme meters in nieuwbouwwoningen, bij grootschalige renovatie en bij reguliere vervanging. Je krijgt vanzelf bericht wanneer de netbeheerder in jouw wijk de oude meters gaat vervangen. Je hoeft zelf geen initiatief te nemen, tenzij je eerder een slimme meter wilt hebben. In dat geval neem je contact op met je netbeheerder.