Een dynamisch energiecontract.
Zo werkt het.
grafiek dynamische energietarieven

Een dynamisch energiecontract uitgelegd. Da’s handig.

Met een dynamisch energiecontract ga je een contract aan met variërende energietarieven. Dit betekent dat de variabele leveringskosten voor stroom en gas niet vaststaan, maar met de energiemarkt meebewegen. Bij energiedirect bieden we nog geen dynamische energiecontracten aan. Maar we vertellen je er graag meer over. Is wel zo fijn.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Dynamische tarieven voor energie.

Bij een dynamisch energiecontract is een deel van je energierekening flexibel, namelijk de variabele leveringskosten. Dit zijn de tarieven die je betaalt per mgas en per kWh stroom. Je betaalt hiervoor de inkoopprijs van energie. Deze wordt bepaald door ontwikkelingen op de energiemarkt. Je tarieven kunnen per uur of dag veranderen. De andere kostenposten op je energierekening staan vast. Dit zijn de netbeheerkosten, belasting en toeslagen.

Flexibel omgaan met je energieverbruik.

De tarieven bij een dynamisch energiecontract kunnen variëren. De tarieven voor gas veranderen dagelijks en de tarieven voor stroom zelfs ieder uur. Je kan hierdoor dus je energieverbruik verplaatsen naar momenten waarop energie voordelig is. Je checkt dagelijks de tarieven voor de volgende dag. Je ziet dat wat je op welk moment gaat betalen voor het verbruik van stroom of gas. Zo bepaal je zelf wanneer het voor jou het beste uitkomt om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten. 

De opbouw van dynamische energietarieven.

De dynamische tarieven voor energie worden bepaald door de ontwikkelingen op de energiemarkt. De tarieven zijn afhankelijk van een aantal factoren.  Denk aan: de vraag naar energie, het aanbod van energie én geopolitieke gebeurtenissen. Vinden er op de energiemarkt prijsdalingen plaats? Dan heb je direct het voordeel van lagere energietarieven. Stijgen de energieprijzen? Dan betaal je ook meteen meer voor je stroom en gas.

Een vast, variabel of dynamisch energiecontract. De verschillen.

Je weet nu wat een dynamisch energiecontract is en dat de tarieven voor stroom en gas kunnen veranderen. Dat is anders dan bij een vast energiecontract. Bij een vast energiecontract staan je tarieven vast. Ze stijgen of dalen niet gedurende een bepaalde periode, ook niet als de energieprijzen wel veranderen. Een variabel energiecontract heeft variabele tarieven voor stroom en gas. Deze tarieven veranderen regelmatig, maar niet zo vaak als bij een dynamisch energiecontract.

Hoe beoordelen klanten energiedirect?
8.2
2600 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
90% beveelt energiedirect aan
10
Faire aanbieding
Beveelt ons aan
Al jaren tevreden met EnergieDirect. Inzichtelijke kostenopbouw en geen verborgen kosten of rare voorwaarden. Blijf aub recht door zee, dat wordt gewaardeerd!
19-02-2024
Eric, Beuningen
9
Prima leverancier
Beveelt ons aan
Alles regelen via internet, makkelijk, snel en duidelijk.
19-02-2024
Cees, Dordrecht

Groene stroom en gas. Bekijk je aanbod.

We bieden op dit moment nog geen dynamisch energiecontract aan. Maar we hebben wel ander scherp aanbod. Bereken binnen 1 minuut welk aanbod we voor je klaar hebben staan.  

Veelgestelde vragen over een dynamisch contract.