De energieprijzen.
Zo zit dat.

Voordelige energieprijzen, maar wel met kwaliteit.

Ben je op zoek naar voordelige energieprijzen? Dan zit je bij energiedirect goed. Bij ons krijg je scherpe energietarieven mét kwaliteit. Daar houden we van. We vertellen je graag meer over onze gas en stroom prijzen. Zo weet je precies waarvoor je betaalt en hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Wel zo netjes.  

Daarom kies je voor energiedirect.

Met onze scherpe energieprijzen zit je sowieso al goed. Maar we hebben natuurlijke nog veel meer te bieden als energieleverancier.

  • We leveren 100% groene stroom en gas. 1 soort groene stroom zonder extra kosten op de energieprijs. Goed voor het milieu én je portemonnee.
  • Ontvang bovenop onze energieprijs extra voordeel met onze goedzitters. Zoals voordelige energiebespaarders of korting op producten. Katsjing!
  • Regel je energiezaken vanuit je broekzak met onze Regelneef app. Je hebt dagelijks inzicht in je verbruik en je energietarieven. Lekker bezig!

De opbouw van de energieprijzen.

Je energieprijs bestaat uit 3 onderdelen: leveringskosten, netbeerkosten en belastingen. We leggen je graag verder uit hoe deze kosten zijn opgebouwd. 

Leveringskosten: je leveringskosten bestaan uit 2 onderdelen: vaste en variabele leveringskosten. Vaste leveringskosten zijn de kosten die je per maand betaalt voor de levering van energie. Vastrecht is een ander woord voor vaste leveringskosten. Je vaste leveringskosten staan dus los van je energieverbruik en je energieprijzen. Variabele leveringkosten zijn de kosten voor je energieverbruik. De energiekosten zijn per kubieke meter gas en per kWh stroom. Dit betekent dat als je meer energie verbruikt, je dus meer variabele leveringskosten betaalt. Als je klant bent kun je inloggen op Mijn energiedirect. In je account zie de stroomprijs en gasprijs. Heb je zonnepanelen? Dan houden we rekening met je teruglevering. 

Netbeheerkosten: dit zijn kosten voor voor het gebruik en onderhoud van het stroomnet, gasnet en de energiemeters. Via je termijnbedrag betaal je de netbeheerkosten. Wij zorgen er vervolgens voor dat dit bedrag bij de netbeheerder terecht komt. 

Belastingen: toeslagen en belastingen zijn de kosten die we aan de overheid betalen. We noemen dit ook wel overheidsheffingen. Er vallen verschillende kosten onder de  belastingen en toeslagen. Deze bestaan namelijk uit: energiebelasting, vermindering energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) en btw. De hoogte van de belastingen wordt door de overheid vastgesteld en zijn bij alle energieleveranciers hetzelfde. 

Het loont dus om te kiezen voor een energieleverancier met scherpe energietarieven. Bij energiedirect is energie groen én voordelig. Niet voor niets behoort energiedirect als sinds 2002 tot de goedkoopste energieleveranciers in de markt.

Vaste en variabele energietarieven.

Bij energiedirect hebben we scherpe energietarieven voor jou. Je hebt de keuze uit twee soorten energieprijzen: vast en variabel. Maar wat zijn de verschillen? We houden het graag overzichtelijk en de energieprijs transparant. Een energiecontract met een vaste energieprijs zorgt voor zekerheid. Je bent zo min mogelijk met je energiezaken bezig én hebt geen omkijken naar je contract. Je weet waar je aan toe bent met een vaste energieprijs. Wel zo fijn.

Bij een energiecontract met variabele energieprijzen staan je tarieven niet vast. Dat betekent dat je tarieven voor energie kunnen stijgen of dalen. Bij een tariefwijziging ontvang je altijd persoonlijk bericht via e-mail. Een variabel contract geeft je als voordeel de vrijheid om iedere maand op te zeggen. Je zit dus niet vast aan een bepaalde looptijd. Én je kunt overstappen op het moment dat dit voor jou voordelig is. Handig.

Ook handig om te weten over energieprijzen.

Nog vragen of op zoek naar meer informatie over (de opbouw van) de energieprijs? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.


Omdat iedereen bij ons zijn energiezaken eenvoudig online regelt, kunnen wij onze energieprijzen relatief laag houden. En daar profiteer jij dan weer van.

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een vast contract ben je zeker van een vaste energieprijs. Én heb je geen last van eventuele stijgingen van de leveringskosten. 

De overheid stimuleert om duurzamer om te gaan met stroom en gas. De energiebelasting is daar een prikkel voor. Maar toch, hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid stroom en gas heb je nu eenmaal nodig omdat het een eerste levensbehoefte is. Daarom krijgt iedereen in Nederland van de overheid korting op de energie. Dat heet vermindering energiebelasting, ook wel bekend als heffingskorting.

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie, ook wel ODE genoemd, is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Je betaalt dit bedrag via je energierekening aan je energieleverancier. Die draagt het vervolgens af aan de overheid. De ODE is per 1 januari 2023 opgenomen in de energiebelasting. Voor 2023 geldt daarom een nultarief voor de ODE. Per 1 januari 2024 verdwijnt de ODE helemaal.