Zo zit dat.
De opbouw van de energieprijs kan ingewikkeld zijn. Maar bij energiedirect.nl maken we je energiekosten transparant. We leggen je dus graag uit hoe de energieprijs is opgebouwd. Als je klant bent kun je inloggen op Mijn energiedirect.nl en zie je de bedragen voor stroom en gas. Dit zijn energietarieven per kubieke meter gas en per kWh stroom. Ook zie je hier een bijdrage voor de netbeheerder en energiebelasting. Via je termijnbedrag betaal je namelijk ook netbeheerkosten. Wij zorgen er vervolgens voor dat dit bedrag bij je netbeheerder terecht komt. Hetzelfde geldt voor de energiebelasting, die betaal je middels je energierekening aan de overheid. De hoogte van deze belasting wordt door de overheid vastgesteld en is bij alle energieleveranciers hetzelfde.
Het loont dus om te kiezen voor een energieleverancier met voordelige energietarieven. Bij energiedirect.nl is energie groen én voordelig. Niet voor niets behoort energiedirect.nl als sinds 2002 tot de goedkoopste energieleveranciers in de markt.
(ook bekend als vastrecht)
Naast de variabele energiekosten voor stroom en gas zijn er vaste leveringskosten. Ook bekend als vastrecht. Het is een vast bedrag per maand dat we in rekening brengen voor de levering van energie. Je kunt dit bedrag vergelijken met abonnementskosten. Het staat los van je energieverbruik.
De term vastrecht is heel bekend, maar wordt officieel niet meer gebruikt sinds 2015. Je ziet op je factuur dan ook geen vastrecht staan, maar 'vaste leveringskosten'. Samen met de stroomprijs en gasprijs vormt dit de variabele leveringskosten per jaar. Daarbij komen nog de vaste kosten voor het netwerk- en de overheid waarover we je hierboven vertelde. Dit alles bij elkaar zijn je totale kosten voor energie.
Nog vragen of op zoek naar meer informatie over (de opbouw van) de energieprijs? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.
Omdat iedereen bij ons zijn energiezaken eenvoudig online regelt, kunnen wij onze energieprijzen relatief laag houden. En daar profiteer jij dan weer van.
Energieprijzen zijn opgebouwd uit vaste en variabele kosten. De variabele kosten zijn de tarieven voor stroom (prijs per kWh) en gas (prijs per kubieke meter gas). Daarnaast betaal je zogenaamde 'vaste leveringskosten', ook wel bekend als vastrecht. Dit is een vast bedrag per maand en kun je zien als abonnementskosten. Bovenop de variabele en vaste leveringskosten komen nog netwerkkosten voor de netbeheerders en belasting en toeslagen voor de overheid. Dit alles bij elkaar vormt dus de energieprijs.
Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een vast contract ben je zeker van een vast tarief en heb je geen last van eventuele stijgingen van de leveringskosten.
De overheid stimuleert om duurzamer om te gaan met stroom en gas. De energiebelasting is daar een prikkel voor. Maar toch, hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid stroom en gas heb je nu eenmaal nodig omdat het een eerste levensbehoefte is. Daarom krijgt iedereen in Nederland van de overheid korting op de energie. Dat heet vermindering energiebelasting, ook wel bekend als heffingskorting.
Opslag duurzame energie- en klimaattransitie, ook wel ODE genoemd, is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Je betaalt dit bedrag via je energierekening aan je energieleverancier. Die draagt het vervolgens af aan de overheid. De ODE is per 1 januari 2023 opgenomen in de energiebelasting. Voor 2023 geldt daarom een nultarief voor de ODE. Per 1 januari 2024 verdwijnt de ODE helemaal.