De energieprijzen. Zo zit dat.

Check je beste deal.

Tot 330 euro korting op een nieuw energiecontract

Waar woon je?

Weet je wat je jaarverbruik is? 

Energiedirect tarieven: voordelige energieprijzen met kwaliteit.

Ben je op zoek naar voordelige energieprijzen? Dan zit je bij energiedirect goed. Bij ons krijg je scherpe energietarieven mét kwaliteit. Daar houden we van. We vertellen je graag meer over onze gasprijzen en stroomprijzen. Zo weet je precies waarvoor je betaalt en hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Wel zo netjes. 

Dynamische energieprijzen: wat is het verschil met vaste en variabele contracten?

Er zijn drie soorten energiecontracten: een vast contract, een variabel contract en een dynamisch contract. Bij een vast contract staan je tarieven voor stroom en gas langere tijd vast. Bij een variabel contract staat je energietarief niet vast. Dit betekent dat je leveringstarieven voor stroom en gas kunnen veranderen. Een dynamisch energiecontract werkt anders. Een dynamisch energiecontract is een contract met wisselende energietarieven. Je tarieven voor stroom en gas staan niet vast. Je stroomprijs veranderd ieder uur en je gasprijs dagelijks. Dit kan voordelig zijn, zeker als je energie verbruikt op de goedkoopste momenten. Kies je voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract? Je maakt zelf de slimste keuze!

Onze energiecontracten.

Bij Energiedirect kies je uit verschillende energiecontracten. Een vast energiecontract geeft je zekerheid. Met een variabel of dynamisch energiecontract heb je meer vrijheid. Wat je keuze ook is, bij Energiedirect krijg je altijd een goede deal voor energie. Alleen stroom nodig? Ook dat kan.  

Daarom kies je voor Energiedirect.

Met onze scherpe energieprijzen zit je sowieso al goed. Maar we hebben natuurlijke nog veel meer te bieden als energieleverancier.

  • We leveren 100% groene stroom en gas. 1 soort groene stroom zonder extra kosten op de energieprijs. Goed voor het milieu én je portemonnee.
  • Ontvang bovenop onze energieprijs extra voordeel met Vriendenvoordeel. Wordt een vriend of familielid via jou klant bij ons, dan verdienen jullie samen â‚¬ 25,-. 
  • Regel je energiezaken vanuit je broekzak met onze Regelneef app. Je hebt dagelijks inzicht in je verbruik en je energietarieven. Lekker bezig!

De opbouw van de energieprijzen.

De verbruikskosten van stroom en gas staan op je energierekening als 'leveringskosten'. Je ziet nog meer kostenposten terug in de opbouw van je energierekening. Dit zijn de netbeheerkosten, en de belasting en toeslagen.

Stroom en gas: verschil in prijsopbouw.

De prijsopbouw van stroom en gas lijkt veel op elkaar, maar er zijn wel verschillen. Zo is het kale leveringstarief voor gas meestal hoger dan dat van stroom. Ook de energiebelasting op gas is hoger, omdat de overheid het gebruik van gas wil ontmoedigen. Daar komt bij dat je met gas vaak sneller veel energie verbruikt, bijvoorbeeld voor de verwarming of warm water.

Je energiekosten beter begrijpen.

Als je weet hoe je energieprijs is opgebouwd, snap je beter waarom je energiekosten soms veranderen. De energiemarkt beweegt, net als de belastingtarieven en netbeheerkosten. Door goed op de hoogte te blijven van de verschillende onderdelen van je energierekening, kun je beter vergelijken en besparen.

De verschillen tussen vaste en variabele energietarieven uitgelegd.

Bij Energiedirect hebben we scherpe energietarieven voor jou. Je hebt de keuze uit vaste energieprijzen en variabele energieprijzen. We laten je zien wat de verschillen zijn. Een energiecontract met een vaste energieprijs zorgt voor zekerheid. Je bent zo min mogelijk met je energiezaken bezig én hebt geen omkijken naar je contract. Je weet waar je aan toe bent met een vaste energieprijs. Wel zo fijn.

Bij een energiecontract met variabele energieprijzen staan je tarieven niet vast. Dat betekent dat je tarieven voor energie kunnen stijgen of dalen. Bij een tariefwijziging ontvang je altijd persoonlijk bericht via e-mail. Een variabel contract geeft je als voordeel de vrijheid om iedere maand op te zeggen. Je zit dus niet vast aan een bepaalde looptijd. Én je kunt overstappen op het moment dat dit voor jou voordelig is. Handig.

Energieprijzen vergelijken: hoe vind je de laagste energieprijzen?

Als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract, is het verstandig om de actuele energieprijzen te bekijken. Het is slim om de actuele energieprijzen te vergelijken. We maken het vergelijken van energie graag makkelijk. Zo regel jij in een handomdraai je nieuwe contract. Check je deal en bekijk onze energieprijzen.  

Verwachting energieprijzen: gaan de prijzen dalen of stijgen?

Wat doen de energieprijzen in 2025? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Na de enorme schommelingen van de afgelopen jaren is het lastig om zekerheid te geven, maar op basis van marktanalyses kunnen we wel een inschatting maken van de verwachting energieprijzen 2025. Wel zo fijn! De algemene verwachting is dat de energietarieven in 2025 relatief stabiel blijven, maar op een hoger niveau dan vóór de energiecrisis.

Ook handig om te weten over energieprijzen.

Nog vragen of op zoek naar meer informatie over de energieprijzen? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.


Energieprijzen stijgen wanneer er meer vraag is dan aanbod. Dit kan komen door veel factoren, zoals minder productie in fabrieken vanwege logistieke problemen, of omdat er weinig zonne-energie en windenergie wordt opgewekt.

Omdat iedereen bij ons zijn energiezaken eenvoudig online regelt, kunnen wij onze energieprijzen relatief laag houden. En daar profiteer jij dan weer van.

Energieprijzen dalen wanneer er minder vraag of juist meer aanbod is. Denk aan zomerperiodes waar weinig gas wordt verbruikt en juist veel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen.

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een vast contract ben je zeker van een vaste energieprijs. Én heb je geen last van eventuele stijgingen van de leveringskosten. 

De overheid stimuleert om duurzamer om te gaan met stroom en gas. De energiebelasting is daar een prikkel voor. Maar toch, hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid stroom en gas heb je nu eenmaal nodig omdat het een eerste levensbehoefte is. Daarom krijgt iedereen in Nederland van de overheid korting op de energie. Dat heet vermindering energiebelasting, ook wel bekend als heffingskorting.

De overgang naar duurzame energie is in volle gang. Zonneparken, windmolens en warmtepompen zijn steeds vaker onderdeel van ons dagelijks leven. Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor je energiekosten én voor de rol van gas in de toekomst. De verwachting is dat de opmars van duurzame energie op termijn zorgt voor stabielere en mogelijk lagere energiekosten. Maar de weg daar naartoe is niet zonder schommelingen. Door slim om te gaan met je energieverbruik, gebruik te maken van zonnige momenten en eventueel te investeren in eigen opwek, kun je zelf invloed uitoefenen op je energierekening.

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie, ook wel ODE genoemd, is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Je betaalt dit bedrag via je energierekening aan je energieleverancier. Die draagt het vervolgens af aan de overheid. De ODE is per 1 januari 2023 opgenomen in de energiebelasting. Voor 2023 geldt daarom een nultarief voor de ODE. Per 1 januari 2024 verdwijnt de ODE helemaal.

De algemene verwachting is dat de energietarieven in 2025 relatief stabiel blijven, maar op een hoger niveau dan vóór de energiecrisis. De energiemarkt blijft gevoelig voor wereldwijde gebeurtenissen, zoals spanningen in het Midden-Oosten of de aanhoudende onzekerheid rond Russisch gas. Als de gasvoorraden in Europa goed gevuld blijven, kan dat de druk op de prijzen verlagen. Maar bij kouder weer of geopolitieke onrust kunnen de prijzen juist weer stijgen.