Besparen tijdens de feestdagen?
Doe je zo.

 

10 tips om te besparen tijdens de feestdagen

December is duur. Dit jaar nog meer dan anders. Je koopt cadeaus, geeft diners en dan komen de prijsstijgingen ook nog om de hoek.. En tóch kun je ook tijdens de feestdagen besparen. Hoe? Met onze handige tips. Zo ga jij duurzaam december in. En zitten jij en je geliefden er warmpjes bij dit jaar. Want kerst vieren doen we samen. Maar besparen ook. Win-winter!

1. Doe een dagje schermvrij

Even geen Playstation, iPad of tv, maar gewoon lekker spelletjes doen samen. Klinkt fijn toch? En het scheelt een hoop energieverbruik. Bonustip: wie weet krijg je het vanzelf warm tijdens een verhit potje Mens erger je niet.

2. Lampen uit, kaarsen aan

Ja, want dit geeft niet alleen een gezellig effect maar zorgt ook voor een lagere energierekening. Toch een lamp aan? Kies er dan één of twee en vul aan met kaarslicht. En laat lampen lekker uit  op plekken waar je toch niet bent.

3. Kies voor ledverlichting

Natuurlijk wil je mooie lichtjes in je boom. Maar wist je dat ook hiervoor duurzame opties hebt? Ledverlichting is zuinig en gaat lang mee. De aanschafkosten verdien je dus zo terug op je energierekening. En ben je niet thuis? Doe de verlichting dan helemaal uit. Scheelt weer!

4. Verlichten met zonne-energie

Pak je ook buiten uit met lampjes? Overweeg dan eens verlichting op zonne-energie. Doet de zon zijn werk en geniet jij van een prachtig schouwspel én lagere energierekening. Handig.

5. Split de kosten

Simpel en gezellig: spreek bij elkaar af en laat iedereen een hapje (en drankje) meenemen. Zo hoef je niet alles zelf voor te bereiden én deel je de kosten! Niet alleen qua diner, maar dus ook wat betreft je energieverbruik.

6. Maak een boodschappenlijstje

Zul je altijd zien. Ga je boodschappen doen, kom je met veel meer thuis dan gepland. Winkels zijn namelijk zo ingericht om jou te verleiden, al helemaal met de feestdagen. Maak dus vooraf een duidelijk boodschappenlijstje en probeer daar niet vanaf te wijken. En vergeet niet om prijzen te vergelijken, misschien zijn je boodschappen ergens anders in de aanbieding!

7. Stapelen maar

Veel producten zijn rond kerst in de aanbieding. En voor sommige aanbiedingen geldt: hoe meer je koopt, hoe meer je bespaart. Bulken dus! Check vooraf waar je veel van nodig hebt en koop dat groot in. Denk bijvoorbeeld aan wijn. Heb je ook meteen een leuk cadeautje om weg te geven.

8. (Winter)BBQ-time!

Laat de gourmet uit deze kerst en ga gezellig met z’n allen barbecueën. Bespaar je energie mee en  houdt je lekker warm. Wie weet ontdek je zelfs nog nieuwe gerechten. Mjam!

9. Geef energiebesparende cadeaus

Geen idee wat je moet geven dit jaar? Denk dan eens aan energiebesparende cadeaus, zoals een waterbesparende douchekop, ledlampjes of tochtstrips. Niet de meest leuke cadeaus, wél financieel gunstig. Vind je dit saai, check dan eens een cadeau zonder stekker zoals een elektrisch kussen. Warm én stijlvol.

10. Viervoeter-verwarming

Heb je een pluizige viervoeter in huis, neem die dan gezellig op schoot. Hebben zij liefde en jij lekker warme benen. Voeg daar nog een fijn dekentje aan toe en je bent helemaal kerstfilm-ready. Bingen maar.

Ook in het nieuwe jaar besparen? Check hier al onze praktische bespaartips.