Een energielabel voor je huis.
Niet gek.

Duurzamer wonen is slimmer wonen.

Woningen krijgen steeds vaker een energielabel. Wil je weten wat een energielabel is, of hoe je het label van jouw huis kunt verbeteren? Je leest er hier alles over.

Wat is een energielabel?

Een energielabel voor je huis laat zien hoe zuinig je woning is. Je huis kan energielabel A tot en met G krijgen. Maar wat betekent A t/m G? Heeft je huis energielabel A (groen, zeer zuinig) dan valt het in de zuinigste categorie. Met energielabel G (rood, zeer onzuinig) zit het in de minst zuinige categorie. Met slimme energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie, kun je het label van bijna elke woning verbeteren.

Hoe wordt het energielabel vastgesteld?

Begin 2015 kregen 5 miljoen huiseigenaren al een voorlopig energielabel voor hun woning. Dat is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster zoals type huis, grootte en bouwjaar en op gegevens van vergelijkbare huizen. Omdat het voorlopige label een schatting is, kan jouw woning in de praktijk een gunstiger of minder gunstig label hebben. De komende tijd krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben ook een voorlopig energielabel thuisgestuurd.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kun je als je een huis koopt of huurt snel zien of een huis zuinig of niet zuinig is. Dat is handig, want met een energiezuinige woning heb je een lagere energierekening, woon je comfortabeler en stoot je minder schadelijke stoffen uit. Een groen energielabel is daarmee goed voor je portemonnee én het milieu. Energielabel aanvragen? Dat regel je in de meeste gevallen gewoon online.

Hoe vraag ik een definitief energielabel aan?

Ga je je huis verkopen, verhuren of krijg je een nieuwbouwhuis opgeleverd? Dan is een energielabel verplicht. Je kunt een definitief energielabel aanvragen. Of als je een tijdelijk energielabel hebt het om laten zetten in een definitief energielabel. Dit kun je voor enkele tientjes laten doen door een erkend deskundige. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig.  

Energielabel vernieuwen.

Je kunt het energielabel ook vernieuwen. Dat kan handig zijn wanneer je verwacht dat het is verbeterd. Bijvoorbeeld omdat je energiebesparende maatregelen hebt genomen in huis. Want een beter energielabel is een meerwaarde voor je huis.

Hoe verbeter ik het energielabel van mijn huis?

Je kunt het energielabel van je huis verbeteren met energiebesparende maatregelen. Wat dacht je van zelf groene stroom opwekken met je eigen zonnepanelen. Of heb je al eens naar je muren gekeken? Grote kans dat deze beter geïsoleerd kunnen worden.

Exclusief voor onze klanten: slim besparen met zonnepanelen en isolatie.

Natuurlijk wil je zo min mogelijk betalen voor je energiekosten. Daarom krijg je bij ons niet alleen een scherp aanbod voor energie. Maar we helpen onze klanten óók met het besparen op hun energieverbruik. Dat doen we met slimme tips en duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Wist je dat je je investering al in enkele jaren hebt terugverdiend? Check wat je kunt besparen met..

Ook handig om te weten over het energielabel.

Nog vragen of op zoek naar meer info over gasverbruik? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Een energielabel voor je huis laat zien hoe zuinig je woning is. Er zijn zeven labels: A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig).

Je huis heeft een energielabel nodig omdat mensen daarmee snel kunnen zien hoe zuinig een woning is als ze een huis gaan kopen of willen gaan huren. Ook handig als je dat zelf van plan bent natuurlijk.

Het energielabel van je huis verbeter je door je huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het te isoleren, door een zuinige cv-ketel te plaatsen of door zelf groene energie op te wekken. Wij helpen je daarmee. Als klant van energiedirect.nl kun je bij ons terecht voor zonnepanelen en spouwmuurisolatie.

Het energielabel van huizen wordt bepaald door een schatting van de overheid. Die schatting is gebaseerd op basis van gegevens uit het Kadaster zoals type huis, grootte en bouwjaar en op gegevens van vergelijkbare huizen. Meer informatie hierover vind je op de website van Rijksoverheid.

Nee, een energielabel is niet verplicht. Maar dat wordt het wel op het moment dat je jouw huis verkoopt. Je hebt dan een definitief label nodig.