Correctie-factoren gas.
Dat zit zo.

Wat zijn die correctiefactoren bij gas?

Heb je correctiefactoren gespot op je energierekening? Dan ben je vast benieuwd wat dit is. We leggen het je uit.

Dit is waarom we je gasverbruik corrigeren.

Gasmeters meten hoeveel gas je verbruikt. Maar je gasmeter meet iets anders bij verschillende omstandigheden. Dit corrigeren we op je energierekening. Zo betaal je echt alleen voor de energie die je krijgt. Wel zo eerlijk. We houden rekening met 3 correctiefactoren: temperatuur, calorische waarde en hoogteligging.

Correctie voor de temperatuur bij de gasmeter.

Gas bevat minder energie als het warmer is. Een gasmeter is volgens de Nederlandse wet afgesteld op 7 °C. Is het bij de gasmeter warmer dan 7 °C? Dan betaal je eigenlijk iets te veel voor je gas.

Is het kouder dan 7 °C? Dan krijg je meer gas dan waar je voor betaalt. Er zijn nog een aantal gasmeters die niet standaard corrigeren voor deze verschillen. Heb jij zo’n meter? Dan corrigeren we dit met een standaardfactor. Dat zie je terug op je energierekening.

Correctie voor de verschillen in calorische waarde van gas.

Bij de verbranding van aardgas komt warmte vrij. De 'calorische waarde' geeft aan hoeveel warmte dat precies is. Hoe hoger de calorische waarde, hoe rijker het gas aan energie.

De samenstelling van aardgas is niet altijd gelijk omdat het een natuurproduct is. Hierdoor kan de calorische waarde verschillen. Daarom gebruiken we op je jaarrekening een correctiefactor. Zo betaal je niet voor het gas zelf, maar voor de hoeveelheid energie die je uit het aardgas haalt.

Correctie voor de hoogteligging van de gasmeter.

Het volume van aardgas verandert bij verschillende hoogtes vanwege de luchtdruk. In hoger gelegen gebieden is de luchtdruk lager. Gasmeters gaan uit van de luchtdruk op zeeniveau.

Mensen in Zuid-Limburg verbruiken daarom iets meer gas om te koken, douchen of het huis te verwarmen. Daarom corrigeren we je energierekening automatisch als de grond waarop je woont hoog boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) ligt. Dit geldt niet als je in een flat of andere hoogbouw woont.