Het termijnbedrag.

Alles wat je moet weten.

Het prijsplafond

In 2023 geldt het prijsplafond. Hierdoor betaal je tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor je energie. In Mijn energiedirect.nl staat een nieuw termijnbedragadvies voor je klaar. Hierin is de korting door het prijsplafond verwerkt.

Je termijnbedrag uitgelegd in 4 stappen.
 • We schatten je jaarlijks verbruik in en delen dit door 12. Dit verbruik maal de kosten is het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt.
 • Na een jaar verrekenen we je werkelijke verbruik met wat je al betaald hebt. Je krijgt geld terug of je betaalt bij.
 • Tussendoor adviseert de Vooruitkijker of je termijnbedrag matcht met de tarieven en je verbruik. Handig!
 • Je past je termijnbedrag eenvoudig zelf aan in Mijn energiedirect.nl of in de Regelneef app. Zo gepiept.

Wat is een termijnbedrag?

Je betaalt voor de energie die wij jou leveren. Hoeveel dat is, hangt af van de tarieven en je energieverbruik. De tarieven kunnen veranderen en je energieverbruik weten we pas aan het eind van je contractjaar. Daarom betaal je vanaf het moment dat je klant bent, alvast elke maand een deel van je rekening. Dat is het termijnbedrag.

De termijnbedragadviezen stijgen. Zo zit het.

Voor een gedeelte van de klanten geldt: het termijnbedragadvies is veel hoger. Ook als je verbruik gelijk is gebleven is of misschien zelfs is gedaald. Waarom dan toch hoger?
Dat leggen we hieronder uit.

 

Wanneer krijg je een hoger termijnbedragadvies?

 • Als je een variabel contract hebt.
 • Als je nu nog een vast contract hebt en je contract afloopt voordat de volgende jaarrekening komt. Je gaat dan van een vast tarief naar een variabel tarief. Daar houden we nu al rekening mee.

 

Waarom is het termijnbedragadvies zo hoog?

 • We houden er vast rekening mee dat de variabele tarieven verder gaan stijgen komend jaar.
 • De tarieven stijgen in de winterperiode, wanneer je het meeste energie verbruikt. Hierdoor hebben de hogere tarieven nog meer invloed op je totale kosten.

Geld terug op je jaarrekening en toch een hoger termijnbedrag?

Kreeg je geld terug na je jaarrekening en is nu je termijnbedrag verhoogd? We leggen het uit.

 • We houden rekening met de stijging van de energieprijzen. Je termijnbedrag stijgt mee als je een variabel contract hebt met de nieuwe hogere tarieven. 
 • We berekenen je termijnbedrag met je gemiddelde energieverbruik van de afgelopen jaren. Misschien verbruik je dit jaar minder energie, maar als je het jaar daarvoor wel (veel) meer gebruikte, komt je gemiddelde energieverbruik hoger uit.
 • Was het deze winter warmer dan verwacht? Dan heb je minder gas verbruikt en dat zie je terug op je jaarrekening. Voor je termijnbedrag rekenen we met KNMI-gegevens over meerdere jaren.
 • Ook hogere kosten vanuit de netbeheerder of de overheid kunnen zorgen voor een hoger termijnbedrag.

De opbouw van je termijnbedrag.

Het termijnbedrag bestaat uit verschillende kosten. Uit de leveringskosten voor stroom en gas. Maar ook uit een bijdrage voor de netbeheerder en energiebelasting. Via je termijnbedrag betaal je namelijk ook netbeheerkosten. Wij zorgen er vervolgens voor dat dit bedrag bij je netbeheerder terecht komt. Hetzelfde geldt voor de energiebelasting. Die betaal je middels je termijnbedrag aan ons en dragen wij weer af. De hoogte van deze belasting wordt door de overheid vastgesteld en is bij alle energieleveranciers hetzelfde.

Je termijnbedrag aanpassen.

Je past je termijnbedrag eenvoudig aan in Mijn energiedirect.nl of in Regelneef app. Er zijn 2 situaties waarin je nog even moet wachten voordat je je termijnbedrag kunt aanpassen:

 • Je krijgt binnen 6 weken je jaarrekening. Nadat je je jaarrekening hebt ontvangen, kun je je termijnbedrag weer aanpassen.
 • Je bent net klant bij ons geworden en je contract is nog niet gestart. Na de startdatum kun je je termijnbedrag aanpassen.

Waarom is mijn termijnbedrag verhoogd?

Kreeg je geld terug na je jaarrekening en is nu je termijnbedrag verhoogd? We leggen je uit hoe dit zit.

Soms passen we je termijnbedrag aan om te voorkomen dat je een jaar later (veel) moet bijbetalen. In de berekening van het termijnbedrag houden we rekening met:

 • De stijging van de energieprijzen. Je termijnbedrag stijgt mee als je een variabel contract hebt met de nieuwe hogere tarieven.
 • Je gemiddelde energieverbruik van de afgelopen jaren. Misschien verbruikte je afgelopen jaar minder energie, maar in de jaren daarvoor meer.
 • Het weer. Was het afgelopen winter warmer dan gemiddeld? Dan kan dat voor een lager energieverbruik gezorgd hebben. We houden rekening met historische KNMI-gegevens over een langere periode.
 • Kosten vanuit de netbeheerder en overheidsmaatregelen, zoals energiebelastingen. Een stijging in deze tarieven verwerken we in je nieuwe termijnbedrag.

Waarom is mijn termijnbedrag verlaagd?

Moest je bijbetalen na je jaarrekening en is je termijnbedrag nu verlaagd? We leggen het uit.

Na het opmaken van je jaarrekening, berekenen we je termijnbedrag opnieuw. Soms passen we je termijnbedrag aan om te voorkomen dat je te veel betaalt. In de berekening van het termijnbedrag houden we rekening met:

 • Het gemiddelde energieverbruik van de afgelopen jaren. Je verbruikte dit jaar misschien meer energie, maar daarvoor juist (veel) minder.
 • Het weer. Was het deze winter kouder dan gemiddeld? Dan heb je meer gas verbruikt en dat zie je terug op je jaarrekening. Voor je termijnbedrag rekenen we met KNMI-gegevens over meerdere jaren.
 • Schommelingen in energieprijzen. Ook kosten vanuit de netbeheerder of overheidsmaatregelen, zoals energiebelastingen, zorgen soms voor een lager termijnbedrag.

Ook handig om te weten over het termijnbedrag.

Nog vragen of op zoek naar meer info over je termijnbedrag? Hier vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.