Is overstappen van energieleverancier verstandig?

Overstappen van energieleverancier kan verstandig zijn. Bijvoorbeeld als je huidige contract afloopt of als de energietarieven dalen. Door goed te vergelijken, kun je flink besparen op je maandelijkse energiekosten. In deze blog zetten we alle afwegingen voor je op een rij. Wel zo fijn!

Op deze momenten is overstappen energie verstandig.

Het is verstandig om over te stappen als je contract binnenkort afloopt, of als je nu een variabel contract hebt en vaste tarieven gunstiger zijn. Ook als je huidige energieleverancier niet meer past bij je wensen of als je duurzame stroom belangrijk vindt, is het goed om energieleveranciers te vergelijken.

Contract loopt bijna af.

Wanneer je vaste contract bijna afloopt, is dit hét moment om over te stappen. Je voorkomt dat je automatisch in een variabel contract terechtkomt en profiteert vaak van betere tarieven. Bovendien kun je in deze periode zonder opzegboete wisselen van energieleverancier. Dit maakt de overstap naar een andere energieleverancier vaak extra aantrekkelijk. Wil je overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Let dan altijd op actuele acties of scherpe tarieven.

Je hebt een variabel contract.

Met een variabel contract kun je op elk moment opzeggen. Zie je bij een andere aanbieder gunstigere tarieven dan bij je huidige energieleverancier? Of wil je meer zekerheid rondom je vaste kosten? Dan kan overstappen verstandig zijn. Ook bij stijgende marktprijzen is het slim om tijdig over te stappen naar een vast contract, zodat je jouw maandelijkse kosten stabiel houdt.

Duurzaamheid of klantenservice.

Misschien wil je overstappen naar een leverancier die groene stroom levert of beter aansluit bij jouw servicewensen. Ook dan kan overstappen een slimme zet zijn. Duurzame keuzes worden bovendien steeds betaalbaarder. Hierdoor is overstappen vaak niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Soorten contracten.

Welk type contract je kiest, maakt veel verschil in de kosten en hoe flexibel je bent met je energiecontract. Hieronder lees je meer over de belangrijkste contractvormen en wanneer je het beste voor elk type energiecontract kunt kiezen.

Vast contract.

Met een vast contract leg je de energietarieven voor langere tijd vast. Dat is verstandig als de marktprijs stijgt en je zekerheid zoekt. Daarnaast weet je precies waar je financieel aan toe bent en voorkom je verrassingen op je energierekening.

Variabel energiecontract.

Bij een variabel contract wisselen de tarieven periodiek. Als de marktprijzen dalen, kun je hiervan profiteren. Maar bij stijgende prijzen ben je duurder uit. Het vraagt om regelmatig vergelijken, want je moet zelf scherp zijn op het juiste overstapmoment.

Dynamisch energiecontract.

Een dynamisch contract volgt de uurprijzen voor stroom op de energiemarkt. Een dynamisch energiecontract is daardoor verstandig als je je verbruik goed kunt sturen. Wanneer je afhankelijk bent van de piekuren is een dynamisch contract niet verstandig. Denk aan verbruik in de avonduren of in het weekend, wanneer de prijzen vaak hoger liggen.

Overstappen bij een lopend contract.

Ook tijdens een lopend contract kan overstappen verstandig zijn. Let dan goed op de voorwaarden om extra kosten te vermijden.

Vaste looptijd? Check de voorwaarden.

Heb je een contract dat nog meerdere maanden doorloopt? Dan kan je oude leverancier een opzegboete rekenen. Check de resterende looptijd en weeg de kosten tegen de mogelijke besparing af. Soms is het voordeliger om die boete te accepteren als je op lange termijn bespaart.

Contract bijna afgelopen.

Loopt je contract binnen zes tot acht weken af? Dan kun je al overstappen zonder boete. Je nieuwe leverancier regelt de opzegging op het juiste moment. Zo sluit je nieuwe contract perfect aan op je oude, zonder dubbele kosten of onderbreking van de stroomlevering.

Overwegingen vóór overstappen.

Er zijn meerdere signalen dat overstappen een slimme keuze is. Deze factoren helpen je bij het maken van die beslissing.

Past je contract nog bij je verbruik?

Je energieverbruik kan veranderen. Bijvoorbeeld door een warmtepomp, elektrische auto of zonnepanelen. Past je contract nog bij je huidige situatie? Zo niet, dan is overstappen slim. Ook seizoensinvloeden of gezinsuitbreiding kunnen effect hebben op je energievraag.

Zijn je maandlasten te hoog?

Veranderingen in energieprijzen kunnen zorgen voor hogere energiekosten. Met een nieuw contract kun je je maandelijkse kosten soms verlagen. Overstappen helpt dan om grip te houden op je energiebudget. Zeker als je nu meer betaalt dan het markttarief, is een overstap vaak de moeite waard.

Wil je overstappen naar groene stroom?

Steeds meer mensen willen bijdragen aan een duurzamere wereld. Overstappen naar een leverancier die alleen stroom uit hernieuwbare bronnen levert, kan dan een bewuste keuze zijn. Veel aanbieders bieden groene stroom aan. Het is wel slim om goed te kijken of het om 100% groene stroom gaat.

Kosten en voordelen in kaart brengen.

Een goede vergelijking stopt niet bij het laagste tarief. Kijk breder en voorkom verrassingen op je energierekening.

Kijk verder dan het kale tarief.

Sommige leveranciers bieden een laag kWh-tarief, maar rekenen hoge vaste kosten. Bekijk daarom het totale plaatje: vaste leveringskosten, administratiekosten en eventuele kosten voor teruglevering van stroom. Controleer ook of je betaalt per aansluiting of per product, want dat maakt uit in de uiteindelijke prijs.

Overstappen zonder extra's.

Liever geen cadeau's of andere extra's bij het overstappen? Maar wil je wel scherpe tarieven en flexibele voorwaarden? Ook dan zijn er aanbieders die bij je passen. Laat je keuze niet leiden door een gratis gadget, maar door een contract dat echt bij je past. Kies voor duidelijkheid in plaats van verleidelijke aanbiedingen die op lange termijn duurder zijn.

Wanneer is overstappen niet verstandig?

Niet elke overstap is verstandig. Soms kun je beter wachten of je situatie opnieuw bekijken.

Zomaar overstappen zonder controle.

Als je overstapt zonder te kijken naar je huidige contract of de voorwaarden, kun je voor verrassingen komen te staan, zoals een opzegboete. Weet wat je huidige energiecontract inhoudt en voorkom onverwachte kosten.

Overstappen met een meerjarig contract.

Heb je nog een langlopend contract tegen gunstige tarieven? Dan is overstappen nu misschien niet voordelig. Let extra op als je oude contract lagere tarieven biedt dan je nu op de markt kunt vinden.

Het beste moment om over te stappen.

Het beste moment om over te stappen is afhankelijk van je huidige contract en de marktontwikkelingen. Houd de energietarieven in de gaten en stap over zodra je voordeel kunt behalen zonder een overstapboete.

Alternatieven voor overstappen.

Wil je profiteren van een beter contract zonder meteen te wisselen van leverancier? Dat kan ook. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.

Onderhandelen met je huidige leverancier.

Soms kun je bij je huidige leverancier ook een beter aanbod krijgen, zonder echt over te stappen. Vraag actief naar nieuwe deals. Veel leveranciers willen trouwe klanten behouden en doen je daarom alsnog een scherp aanbod.

Tijdelijk verlengen.

Ben je nog niet zeker van overstappen? Overweeg een tijdelijke verlenging van je huidige contract. Zo koop je tijd tot er een beter moment is. Bij een tijdelijk contract kun je later alsnog overstappen wanneer de markt gunstiger is.

Is overstappen van energieleverancier verstandig?

Er zijn verschillende situaties waarin overstappen verstandig is. Het loont daarom om regelmatig je huidige contract te vergelijken met het aanbod van andere energieleveranciers. Zo kun je een energiecontract kiezen dat bij jouw situatie past. Ben je benieuwd wat je kunt besparen? Check jouw persoonlijke aanbod in Mijn Energiedirect of via de Regelneef-app. Ben je nog geen klant? Ontdek dan nu jouw beste deal. Binnen een paar klikken is je energie voordelig geregeld. Zelf geregeld, goed geregeld.