Het juiste moment om over te stappen van energieleverancier hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je een vast contract dat bijna afloopt? Dan is dit een goed moment om je opties te bekijken. Zit je in een variabel energiecontract of een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je meestal op ieder moment overstappen zonder boete. In deze blog lees je meer over wanneer overstappen van energieleverancier verstandig is.
Je huidige energieleverancier en contract onder de loep.
Voor je overstapt, is het handig om je huidige energiecontract erbij te pakken. Kijk naar de einddatum van je contract, het tarief dat je betaalt en of je een vast of variabel contract hebt. Bij een vast contract liggen je tarieven vast voor een bepaalde tijd. Bij een variabel energiecontract veranderen de tarieven meestal twee keer per jaar.
Wanneer loopt je huidige energiecontract af?
Heb je een vast energiecontract? Dan is de einddatum van je huidige energiecontract bepalend. Loopt je contract binnen nu en 6 tot 8 weken af? Dan kun je alvast een nieuw energiecontract afsluiten. De nieuwe leverancier zegt je oude contract automatisch op. Zo sluit je nieuwe energiecontract naadloos aan op je aflopende contract. Wel zo makkelijk.
Zit je nog vast aan een contract met een vaste looptijd, en wil je eerder weg? Dan kan je huidige energieleverancier een opzegvergoeding rekenen. Een overstapboete krijg je alleen als je contract nog langer dan 6 weken loopt. Hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de opzegvergoeding. Maar stap je over binnen de juiste periode, dan is overstappen boetevrij. Houd de einddatum van je huidige contract dus goed in de gaten!
Wanneer overstappen van energiecontract loont.
Het moment waarop overstappen van energie loont, verschilt per situatie. Komt je contract bijna ten einde? Zijn de tarieven op de markt gunstig? Of krijg je een mooie overstapbonus? Dan is nu misschien wel het moment om te switchen. Een slimme overstap kan je honderden euro's per jaar schelen.
Vast contract of contract voor onbepaalde tijd.
Een contract met vaste looptijd geeft je zekerheid. De prijs die je voor je energie betaalt blijft tijdens een vaste periode altijd gelijk. Dat is handig als je je uitgaven wilt plannen of als je houdt van zekerheid. Een contract voor onbepaalde tijd geeft je juist flexibiliteit. De energietarieven veranderen meestal twee keer per jaar. De prijs die je dan voor energie betaalt, is gebaseerd op de energieprijs van de markt. Welk type contract het beste bij jou past hangt af van je wensen. Ben je iemand die graag alles vastlegt? Of houd je van vrij kunnen overstappen? Jouw voorkeur bepaalt welk type energiecontract bij je past.
Wanneer overstappen met een variabel energiecontract?
Heb je een variabel energiecontract? Dan is overstappen extra interessant. Je zit nergens aan vast en kunt dus maandelijks opzeggen en profiteren van de actuele tarieven. Zie je een voordelig vast contract voorbij komen? Dan is dat het moment om te switchen. Zeker bij stijgende energieprijzen loont het om je huidige contract in te wisselen voor een vast contract. Zo kun je het voordelige tarief vastzetten. Vergelijk regelmatig en grijp je kans zodra er een scherp aanbod is.
Waar let je op bij een dynamisch energiecontract?
Dynamische energiecontracten volgen de stroomprijzen per uur. Je betaalt een prijs die afhangt van wat de markt doet. Handig als je je verbruik kunt sturen, bijvoorbeeld met een thuisbatterij of elektrische auto. Maar het brengt ook risico's met zich mee. Twijfel je? Dan is een vast of variabel contract misschien beter voor je. Deze energiecontracten zijn vaak overzichtelijker.
Huidige energietarieven en vaste tarieven.
Bij het vergelijken van energieleveranciers kijk je naar de huidige energietarieven. Staan de prijzen laag, dan kan het slim zijn om ze vast te zetten met een vast contract. Denk ook aan je maandelijkse voorschotbedrag. Als dat flink lager kan dan bij je huidige contract scheelt dat direct op je energierekening.
Aandachtspunten als je een andere leverancier kiest.
Kies je een andere leverancier? De goedkoopste energieleverancier vind je door te vergelijken. Let op vaste leveringskosten, terugleververgoedingen bij zonnepanelen en of de stroom van hernieuwbare bronnen komt. Kijk ook naar de contractduur en de service van de nieuwe energieleverancier. Belangrijk is dat je vooral kijkt naar wat jij belangrijk vindt.
Overstappen van energie met een cadeau.
Sommige leveranciers bieden een cadeau bij het overstappen van energie. Denk aan een slimme thermostaat, korting of cashback. Let wel op de kleine lettertjes. Soms zit je dan namelijk langer vast aan een contract. Toch kan zo'n cadeau bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier een leuke bonus zijn als het totaalplaatje klopt.
Wettelijke bedenktijd.
Besluit je om over te stappen? Dan heb je altijd 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Binnen die tijd kun je zonder reden annuleren. Toch handig als je twijfelt of nog een beter aanbod voorbij ziet komen.
Overstappen energie in een paar stappen.
Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan in een paar eenvoudige stappen. Kijk hieronder hoe je je overstap regelt.
1. Check wanneer je huidige energiecontract afloopt
2. Vergelijk de actuele energieprijzen en aanbiedingen
3. Let op voorwaarden, boetes en cadeau-acties
4. Kies het type contract dat bij je past (vast, variabel of dynamisch)
5. Sluit je nieuwe energiecontract af
6. Je nieuwe leverancier regelt de overstap
Energiecontract opzeggen als je gaat verhuizen.
Verhuis je? Je kunt je energiecontract meenemen naar je nieuwe adres om extra kosten te voorkomen. Als je je huidige energiecontract niet kunt meenemen, moet je het opzeggen. Houd er rekening mee dat je mogelijk een opzegboete moet betalen.. Geef je nieuwe adres tijdig door aan je energieleverancier.
Nieuwe leverancier regelt alles.
Als je overstapt, regelt je nieuwe leverancier alles. Zij zeggen je oude contract op, geven de startdatum voor het nieuwe contract door en nemen contact op met je netbeheerder. Jij hoeft bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier dus alleen een keuze te maken. Je overstap verloopt dus zonder onderbreking van je energieaansluiting. Wel zo fijn!
Overstappen naar Energiedirect.
Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Kijk altijd naar je eigen situatie, je gedrag en je voorkeuren. Bij Energiedirect zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je energie. Jij kiest de deal die het beste bij je past. Of je nu gaat voor vast, variabel of dynamisch: je regelt het zo. Binnen no time zit je goed. Da’s makkelijk en lekker duidelijk!