Een variabel energiecontract is een type contract waarbij je energietarieven niet vaststaan. Je betaalt geen vaste prijs voor stroom en gas, maar een tarief dat een paar keer per jaar kan veranderen. Dat betekent dat je energierekening lager uitvalt als de energieprijzen dalen, maar ook hoger als de prijzen stijgen. De meeste leveranciers passen deze variabele tarieven twee keer per jaar aan: op 1 januari en 1 juli.
Bij een variabel contract heb je dus geen zekerheid over je kosten op lange termijn, maar wel flexibiliteit. Vaak kun je het contract maandelijks opzeggen zonder boete. Handig als je wilt overstappen naar een ander energiecontract.
Hoe werkt een variabel energiecontract?
De variabele leveringstarieven van een variabel energiecontract zijn gekoppeld aan de ontwikkelingen op de energiemarkt. Dit betekent dat als er op de energiemarkt iets verandert, jouw prijs voor gas en stroom ook verandert. Zijn er stijgende tarieven? Dan betaal je meer. Zie je dat de prijzen dalen? Dan profiteer je direct van lagere kosten.
Je betaalt daarnaast ook vaste leveringskosten en netbeheerkosten, net als bij een vast energiecontract. Alleen de variabele energietarieven kunnen dus wisselen. Je termijnbedrag kan dan ook variëren, afhankelijk van je verwachte energieverbruik en de actuele tarieven.
Wat zijn variabele leveringskosten?
Naast de vaste kosten voor het leveren van stroom en gas betaal je bij elk energiecontract ook variabele leveringskosten. Deze kosten zijn afhankelijk van je verbruik. Hoe meer stroom of gas je gebruikt, hoe meer je betaalt. Bij een variabel energiecontract kunnen deze tarieven op vaste momenten in het jaar veranderen.
Het is dus slim om je energieverbruik goed in de gaten te houden. Zo voorkom je verrassingen op je energierekening. Heb je zonnepanelen? Dan kun je je eigen stroomverbruik compenseren met teruggeleverde stroom. Wel zo voordelig.
Hoe werkt salderen bij een variabel contract?
Als je zonnepanelen hebt, wil je vast weten hoe je teruglevering werkt. Bij een variabel energiecontract werkt salderen meestal hetzelfde als bij een vast contract. De stroom die je teruglevert wordt verrekend met je energieverbruik tegen het geldende tarief.
Let op: bij sommige leveranciers verschilt het teruglevertarief bij variabele tarieven. Check dus of je teruglevering krijgt tegen een gunstig tarief. Zo weet je zeker of je ook bij een variabel contract voordelig uit bent.
Wat is het verschil tussen een vast en een variabel contract?
Bij een vast contract staan je energietarieven vast voor een afgesproken periode, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Dit heet een bepaalde looptijd. Gedurende die tijd verandert je tarief niet, ook niet als de marktprijzen stijgen of dalen.
Bij een variabel contract geldt meestal een onbepaalde looptijd. Je zit nergens aan vast en kunt op elk moment overstappen naar een ander soort contract. Je hebt geen boete als je eerder opzegt. Het nadeel is dat je tarieven kunnen wisselen tijdens de looptijd van het contract.
Wat zijn de voordelen van een variabel contract?
De voordelen van een variabel contract? Je zit nergens aan vast. Dat maakt het ideaal als je niet weet hoe lang je op een adres blijft of als je verwacht dat de energieprijzen dalen.
-
Maandelijks opzegbaar: je zit niet vast aan een vaste looptijd
-
Je profiteert als de prijzen dalen
-
Geen opzegboete als je het contract opzegt
Een variabel energiecontract afsluiten is ook handig als je wacht op een goede aanbieding of een betere inschatting wilt maken van je verwachte energieverbruik.
Wat zijn de nadelen van een variabel contract?
Aan een variabel energietarief kleven ook nadelen:
-
je hebt geen zekerheid over je maandbedrag
-
de tarieven kunnen elk half jaar wijzigen, soms ook vaker
-
bij stijgende energieprijzen betaal je direct meer
Sommige leveranciers passen hun variabele tarieven per kwartaal of maand aan. Informeer dus goed bij je energieleverancier hoe vaak hun leveringstarieven veranderen.
Is een variabel energiecontract verstandig?
Of een variabel energiecontract verstandig is, hangt af van je situatie. Verwacht je dat de energieprijzen gaan dalen? Dan kan een variabel contract gunstig zijn. Denk je dat de prijzen gaan stijgen? Dan zit je met een vast tarief beter.
Ook als je binnenkort je woning verlaat of een nieuw energiecontract wilt kiezen, is het prettig dat een variabel contract maandelijks opzegbaar is. Zo zit je niet onnodig vast aan een contract met bepaalde tijd.
Hoe lang duurt een variabel contract?
Een variabel energiecontract heeft meestal een onbepaalde looptijd. Je kunt het op elk moment opzeggen. Er is dus geen vaste looptijd of einddatum. Je blijft klant tot je een nieuw contract afsluit of wilt overstappen.
Wil je weten of je huidige variabele contract voor onbepaalde of bepaalde tijd is? Check dan de voorwaarden. Deze zijn vaak makkelijk in te zien door in te loggen bij je energieleverancier.
Wat is het verschil tussen een variabel en een dynamisch contract?
Een dynamisch energiecontract is nóg flexibeler dan een variabel energiecontract. Bij een dynamisch contract wisselen de tarieven dagelijks of zelfs per uur. Je stroomprijs is dan afhankelijk van het moment waarop je stroom verbruikt. Dit heet dynamische tarieven.
Een variabel contract daarentegen verandert minder vaak. Vaak eens per half jaar. Je weet dus voor langere tijd waar je aan toe bent. Wil je actief bezig zijn met je verbruik en groene stroom slim inzetten? Dan past een dynamisch energiecontract misschien beter bij je.
Hoe vaak veranderen variabele tarieven?
Bij de meeste energieleveranciers veranderen variabele tarieven twee keer per jaar. Dat gebeurt standaard op 1 januari en 1 juli. Sommige leveranciers wijzigen hun energietarieven ook elk kwartaal of zelfs elke maand.
Hoe vaak jouw tarieven veranderen, staat in de voorwaarden van je type contract. Twijfel je? Vraag het na bij je leverancier of check je contract in Mijn Energiedirect.
Welke rol speelt je verbruik in een variabel contract?
Je verwachte energieverbruik speelt een grote rol in je maandbedrag. Gebruik je veel stroom of gas? Dan merk je veranderingen in de variabele energietarieven sneller op. Zeker bij stijgende energieprijzen kan dat een flink verschil maken. Bij een laag verbruik of een goed geïsoleerde woning kan een variabel contract voordelig zijn. Vooral als de energieprijzen dalen.
Hoe weet je of je moet overstappen?
Het juiste moment overstappen, dat wil iedereen. Wanneer je het beste kunt overstappen verschilt per persoon. Staan de tarieven laag? Dan kun je nu kiezen voor een vast energiecontract met lage vaste energietarieven. Verwacht je dalende prijzen? Dan kun je tijdelijk een variabel contract afsluiten en wachten op een beter aanbod.
Ook handig: gebruik een energievergelijker om de beste energiedeal te vinden. Let op zaken als looptijd, opzegtermijn en of het contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd is.
Let hierop als je een variabel contract wil afsluiten
Voordat je een variabel energiecontract afsluiten gaat, is het slim om:
-
je huidige contract te bekijken
-
je verwachte energieverbruik te kennen
-
de energieprijzen en voorwaarden van verschillende energiecontracten te vergelijken
Zo weet je zeker of je een goede keuze maakt. En of een variabel contract past bij jouw woonsituatie.
Overstappen op een vast tarief
Wil je liever zekerheid? Dan kun je overstappen op een vast energiecontract. Hiermee kies je voor een vaste prijs tijdens de hele looptijd van het contract. Dat is fijn als je liever niet verrast wordt door stijgende prijzen van energie.
Let op: een vast contract heeft meestal een bepaalde looptijd, zoals 1 of 3 jaar. Zeg je eerder op? Dan betaal je soms een opzegvergoeding.
Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?
Een variabel contract past bij je als:
-
je flexibel wilt zijn met overstappen
-
je denkt dat de prijzen gaan dalen
-
je geen lange vaste looptijd wilt
Bij stijgende tarieven is het slim om over te stappen op een vast energiecontract met vaste energietarieven. Je weet dan precies wat je betaalt, ongeacht de markt.
Een variabel energiecontract afsluiten? Zo geregeld!
Wil je een variabel contract afsluiten? Dan is het slim om op tijd je opties te bekijken. Bij Energiedirect krijg je altijd een voordelige deal voor gas en stroom, zonder gedoe. Ben je al klant? Check je persoonlijke aanbod eenvoudig in de Regelneef app of Mijn Energiedirect. Nog geen klant? Bekijk dan direct de beste energiedeal voor jouw situatie. Een variabel energiecontract afsluiten? Dat regel je zo. Wel zo fijn!