Compensatie energie: alle maatregelen op een rij.

23 september 2022 3 minuten

Compensatie energie: alle maatregelen op een rij.

Laatste update 1-12-2022 – het voorstel voor het prijsplafond is bekend, we werken deze pagina steeds bij voor je.

Er komen maatregelen voor compensatie van je energiekosten. Zo helpen we je energiekosten verlagen en snap je dat besparen super slim is. Dit spreken we voor je af:

  • een prijsplafond
  • geen onnodige afsluitingen
  • een noodfonds

1. Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 betaal je een maximumprijs voor basis energieverbruik:

  • Stroom: 40 cent per kWh voor je verbruik tot 2.900 kWh stroom per jaar
  • Gas: 1,45 euro per m3 voor je verbruik tot 1.200 m3 gas per jaar
     
  • Goed om te weten: dit voorstel is nog niet definitief en wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer.
    Alles wat je meer verbruikt dan het basisverbruik is duurder. Daarvoor blijf je het geldende tarief betalen.
    Het prijsplafond helpt je om je energierekening betaalbaar te houden. En moedigt je aan om te letten op je verbruik en te besparen.
    grafiek prijsplafond compensatie energie

    Prijsplafond voor basisverbruik als tegemoetkoming in je energiekosten

    Wat ga ik voor het basisverbruik betalen?
    Het prijsplafond is voorgesteld op maximaal 40 cent per kWh stroom en 1,45 euro per m3 gas tot een verbruik van 2.900 kWh stroom per jaar en 1.200 m3 gas per jaar. Dit voorstel is nog niet definitief en wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer.

    De komende periode maken we je nieuwe energierekening op. Als alle details bekend zijn, ontvang je snel een nieuw advies voor je termijnbedrag dat past bij deze nieuwe situatie en je verbruik.

    Wanneer moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?
    Het prijsplafond gaat in op 1 januari 2023 en geldt voor het hele jaar. Als alle maatregelen 100% zijn uitgewerkt, ontvang je snel ons passend advies voor je nieuwe termijnbedrag. Tot die tijd adviseren we je termijnbedrag niet aan te passen.

    Voor wie is het prijsplafond?
    Bij welke energieleverancier je ook zit, het prijsplafond is voor alle huishoudens in Nederland. Als je tarieven lager zijn dan de basisprijs, dan behoud je die natuurlijk gewoon voor de verdere looptijd van je energiecontract.

    Hoe check ik mijn verbruik?
    Je energieverbruik kun je zien in Mijn energiedirect.nl en Regelneef. Het is druk in de app. Kom je er niet meteen in, probeer het dan later nog even.

    190 euro in november en december
    Je ontvangt een flinke tegemoetkoming voor je energiekosten in november en december. Dit hebben we samen met de overheid voor je gefikst. Je hoeft hiervoor niks te doen. We verrekenen 190 euro met je termijnbedrag en andere openstaande betalingen. Staat er niets open? Dan krijg je het bedrag voor het einde van die maanden op je rekening. Je ziet de tegemoetkoming vanaf 15 november en 15 december terug in Mijn energiedirect.nl bij Facturen en Betalen.

    2. Voorkomen van onnodige afsluitingen

    Om te voorkomen dat huishoudens die hun energierekening niet meer kunnen betalen onnodig worden afgesloten, heeft de overheid nieuwe maatregelen opgesteld. Energieleveranciers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen voordat zij tot afsluiting overgaan: 
    1. Klanten ontvangen 3 betalingsherinneringen met 14 dagen betaaltermijn
    2. Er wordt meerdere keren contact gezocht om het gesprek met de klanten aan te gaan
    3. Er wordt een passende betalingsregeling aangeboden
    4. Schuldhulpinstanties worden geïnformeerd bij betaalachterstand

    De nieuwe maatregelen gelden minimaal tot en met 1 april 2023.

    3. Noodfonds
    Ook komt er geld vrij van de overheid samen met de energieleveranciers. Dit is voor huishoudens die met de compensatie toch problemen krijgen door de hoge energierekening. Bijvoorbeeld wanneer je een betalingsachterstand hebt en je in te grote schulden terecht komt. Wanneer en hoe je hiervoor in aanmerking komt, werken we met elkaar nog uit.
     

    Belastingen en toeslagen

    Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 betaal je geen 21% btw maar 9% btw op je energiekosten. Maar dit is tijdelijk en gaat vanaf 1 januari 2023 weer naar 21% btw. De tijdelijke belastingverlaging op de energietoeslag blijft wel in 2023.
    Ook de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een laag inkomen blijft. Dit krijg je van je gemeente, niet van ons. Als je huishouden een inkomen heeft rond het sociaal minimum, kun je dit mogelijk krijgen. Je krijgt het vanzelf als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt.

    Dit artikel vullen we meteen aan als we meer informatie voor je hebben.
     
    Wil je meer weten over wat je kan doen? Check onze tips om energie te besparen, hoe we je helpen met betalen als je daar moeite mee hebt en onze laatste updates over de stijgende energieprijzen.