In 2023 geldt het prijsplafond.

Wat betekent dit voor jou?

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaal je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). In 2024 stopt het prijsplafond weer. 

Dit zijn de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
inclusief btw en energiebelasting

Zijn je tarieven hoger dan die van het prijsplafond? Dan betaal je voor je verbruik boven het verbruiksplafond het tarief in je energiecontract.

Zijn je tarieven lager dan die van het prijsplafond? Dan betaal je deze tarieven. Het maakt niet uit wat je verbruik is.

Het prijsplafond is in januari ingegaan. Toch kunnen je kosten in het Energierapport hoger zijn dan je had verwacht. We zetten voor je op een rij hoe dat komt:

  • Het prijsplafond is niet meegenomen in je Energierapport. Wil je weten wat je kosten zijn inclusief korting door het prijsplafond? Ga in Mijn energiedirect.nl naar Verbruik en klik op Maand. Je ziet dan het bedrag inclusief korting.
  • De btw is van tijdelijk 9% gestegen naar 21%.
  • De energiebelasting is in 2023 gestegen.
  • De vermindering energiebelasting is dit jaar lager dan in 2022.
  • De netbeheerder heeft de netwerkkosten verhoogd.

We delen het verbruiksplafond in 2023 op in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes kun je compenseren. Dus blijf je in een maand onder het verbruiksplafond? Dan neem je wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand.

Voorbeeld als je op 1 april je jaarrekening krijgt:

1 januari t/m 31 maart

Je kunt in deze periode in totaal 569 m3 gas en 887 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

 

1 april

JAARREKENING

 

2 april t/m 31 december

Je kunt in deze periode nog 631 m3 gas en 2.013 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik was vóór de jaarrekening.

 

Dit is een voorbeeld. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. 

In totaal kun je dus 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.

Is je verbruik in een of beide periodes hoger? Dan geldt daarvoor het tarief uit je contract.

Hoe werkt het prijsplafond?

Zo werkt het verbruiksplafond.

Hieronder zie je wat je per maand kunt verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer.

Je termijnbedrag in 2023.

Er staat een nieuw termijnbedragadvies voor je klaar in Mijn energiedirect.nl en de Regelneef app. Hierin hebben we de korting door het prijsplafond verwerkt. Neem je ons advies over, dan weet je zeker dat je termijnbedrag past bij je tarieven en je verbruik.

Je contract en je tarieven

Vanaf 1 juli 2023 zijn onze variabele tarieven lager dan de tarieven van het prijsplafond. Je betaalt vanaf dan dus altijd deze tarieven. Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik is.
Zijn je tarieven hoger dan het prijsplafondtarief? Dan geldt het prijsplafond ook voor jou. Zijn je tarieven lager? Dan houd je die tot de einddatum van je vaste contract.
Zodra je vaste contract afloopt, krijg je een nieuw contracttarief. Voor de prijsplafondkorting kijken we naar je gemiddelde tarief over de prijsplafondperiode in 2023.
Het prijsplafond geldt nog steeds als je overstapt naar een andere energieleverancier. Je oude en nieuwe leverancier passen dan allebei een deel van het maximale verbruik toe op je jaarrekening.

Slim besparen loont.

Zelfs met het prijsplafond blijft energie duur. Door energie te besparen, kan je je energierekening verlagen. Maar waar begin je? We maken het overzichtelijk. Met praktische tips die je vandaag nog kunt uitproberen en duurzamere oplossingen waarmee je je energierekening verlaagt. Aan jou de keus!

Ook handig om te weten.

Nog meer vragen over het prijsplafond? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers in Nederland. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit. Als je tarieven lager zijn dan de basisprijs, behoud je die voor de verdere looptijd van je energiecontract.

Het kan gebeuren dat betalen even lastig is. In sommige gevallen is het dan mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. We geven je graag meer informatie. Kom je in aanmerking, dan kun je direct een aanvraag doen.

Lees meer over de betalingsregeling.

We trekken de teruggeleverde stroom eerst af van je verbruik. Blijft er nog verbruik over? Dan geldt daarvoor het prijsplafondtarief.