Aan het laden...
Sinds 2002 altijd voordelige energie voor jou.

Mijn meter

Er zijn verschillende soorten meters. De traditionele enkele of dubbele meter en de slimme meter. De slimme meter is een digitale meter, die het stroom- en gasverbruik in uw woning meet en de meterstanden automatisch doorgeeft. Uw netbeheerder installeert en onderhoudt de meters.

Vraag en antwoord

Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Hoe u de meterstanden afleest hangt af van welke meter u heeft:

 • Slimme meter
 • Elektriciteitsmeter met 1 telwerk
 • Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken
 • Elektriciteitsmeter met digitale telwerken
 • Gasmeter

Slimme meter
Uw standen worden automatisch uitgelezen, tenzij u aangeeft dat niet te willen. Dit is een voorbeeld van een slimme meter:

Slimme meter

Om de standen zelf uit te lezen drukt u op de blauwe knop. U noteert vier verschillende standen.

Handleiding slimme meter
Ziet uw meter er anders uit? Op onsenergie.net vindt u handleidingen van alle slimme meters (zie 'Waar kan ik een handleiding vinden van mijn slimme meter?').

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk
Dit is een voorbeeld van een elektriciteitsmeter met 1 analoog telwerk:

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk

Als u de meterstand doorgeeft, geeft u alleen de cijfers voor de komma door.

Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken
Dit zijn voorbeelden van elektriciteitsmeters met 2 analoge telwerken:

Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken

De verschillende telwerken worden aangegeven met een I of II. 

Hoeft u maar 1 stand door te geven? Geef dan de stand door die oploopt.

Elektriciteitsmeter met digitale telwerken
Dit is een voorbeeld van een elektriciteitsmeter met digitale telwerken:

Elektriciteitsmeter met digitale telwerken

Deze meter geeft maximaal 4 standen aan. De standen op telwerk I en II (of T1 en T2) geven uw verbruik aan, de standen op telwerk III en IV (of T3 en T4) zijn voor uw teruglevering. U hoeft alleen de standen door te geven die we aan u vragen.

Er zijn 3 verschillende meters:

 • een meter met alle meterstanden op 1 display
 • een meter waar alle standen automatisch één voor één op het display worden getoond
 • een meter waar 1 stand op het display wordt getoond. Met de knop op de meter roept u de verschillende standen op

Gasmeter

Let op: Een gasmeter en een watermeter geven allebei de standen aan in m3. Een vergissing is daarom makkelijk gemaakt. Zo houdt u ze uit elkaar:  

 • De gasmeter is rechthoekig. De watermeter is meestal rond. 
 •  De gasmeter is een stuk groter dan de watermeter. 
 •  Op de watermeter zit vaak een klepje als bescherming.  
 • De gasmeter bevindt zich op knie-/scheenhoogte in de meterkast. De watermeter vindt u in een meterput bij de voordeur óf laag bij de vloer in de meterkast
Gasmeter

Geef alleen de cijfers voor de punt of komma door

Hoe zet ik het automatisch uitlezen van mijn slimme meter aan of uit?

De netbeheerder is de eigenaar van de slimme meter en kan het uitlezen aan- en uitzetten. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder.

Wie is mijn netbeheerder?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale energiemeter die uw stroom- en gasverbruik meet. Het verschil met andere meters is dat uw meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden. De standen worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. Wij gebruiken deze standen bijvoorbeeld voor uw jaarrekening en om u inzicht te geven in uw energieverbruik.

Hoe zet ik het automatisch uitlezen van mijn slimme meter aan of uit?

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Wat is een Verbruiksoverzicht?

Met het Verbruiksoverzicht vergelijkt u eenvoudig uw huidige verbruik met uw verbruik van voorgaande jaren én het landelijk gemiddelde.

Heeft u een slimme meter die regelmatig uitgelezen wordt, dan ontvangt u elke 2 maanden een Verbruiksoverzicht per e-mail of per post als uw e-mailadres bij ons niet bekend is. U ontvangt uw eerste overzicht ongeveer 2 maanden na het activeren van uw slimme meter.

In het Verbruiksoverzicht ziet u uw verbruik van de afgelopen 2 maanden. Had u in dezelfde 2 maanden van voorgaande jaren al een slimme meter? Dan ziet u in de kolommen naast uw huidige verbruik ook uw eerdere verbruik in dezelfde periode. Anders zijn deze kolommen nog leeg.

Heeft u een traditionele meter, dan ontvangt u eenmaal per jaar een Verbruiksoverzicht als bijlage bij uw jaarrekening. Wanneer uw verbruik binnen een bepaalde (meet)periode erg laag is, ontvangt u hiervoor geen Verbruiksoverzicht.

De kosten die worden weergegeven op het Verbruiksoverzicht zijn inclusief opslag duurzame energie, energiebelasting en btw. Ze zijn berekend op basis van een gemiddeld tarief. Uw persoonlijke tarieven vindt u in Mijn energiedirect.nl.

Wilt u geen Verbruiksoverzicht meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Wat moet ik doen als mijn meter kapot is?

Loopt uw meter en is uw display leesbaar, maar denkt u dat de meterstand niet klopt? Neem contact op met onze klantenservice, dan kijken we met u mee.

Staat de teller stil of is het display niet leesbaar? Neem dan contact op met uw netbeheerder via het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter. U hoort van uw netbeheerder wanneer er een slimme meter wordt geïnstalleerd. Op de website van uw netbeheerder ziet u wanneer dat ongeveer is.

Wie is mijn netbeheerder?

Wat is een slimme meter?

De standen op mijn omvormer zijn hoger dan de standen op mijn slimme meter, hoe kan dat?
Op de omvormer ziet u hoeveel stroom u opwekt, op de slimme meter hoeveel stroom u teruglevert. Het verschil tussen beide standen is de hoeveelheid stroom die u zelf hebt verbruikt. 

De stroom die u opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruikt u namelijk als eerste in uw eigen huis. Soms wekt u meer stroom op dan u verbruikt. De overtollige stroom levert u via de meter terug aan het openbare elektriciteitsnet.

Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag aan ons.