Het energierapport.
Zo zit het.

Heb je een slimme meter, dan krijg je het Energierapport iedere maand rond dezelfde dag in je mailbox. Is het een keer later? Geen zorgen, je ontvangt het rapport uiterlijk de 23e van de maand. Het Energierapport geeft je inzicht in je energieverbruik en wat dat kost. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan. En het helpt je bewuster om te gaan met je energie. Slim bezig.

Je verbruik en de kosten.

In het Energierapport zie je precies wat je energieverbruik van afgelopen maand was. En je ziet wat dit verbruik je kost. Je energieprijs bestaat uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder bestaat de prijs uit belastingen en toeslagen. Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.

Benieuwd naar de opbouw van jouw persoonlijke kosten? Bekijk dan je tarievenoverzicht. Deze ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Regelneef en in Mijn Energiedirect. Handig!

Correctiefactor gasverbruik.

In je Energierapport staat alleen je gasverbruik en niet de bijbehorende meterstanden. Als je je meterstanden van 2 maanden erbij pakt, zie je dat het verschil tussen die meterstanden soms net wat afwijkt van het verbruik in je Energierapport. Dit komt door de correctie voor de calorische waarde van het geleverde gas. Deze correctie vind je ook op je jaarrekening.  

Besparen met onze slimme tips.

Meer energie verbruikt dan je had gehoopt? We geven je in het Energierapport ook altijd een paar handige tips om energie te besparen. Slim voor het milieu én voor je portemonnee.

Je historisch verbruik.

Vaste prik in het Energierapport is het overzicht 'Jouw historisch verbruik'. Je ziet hierin precies hoeveel energie je de afgelopen jaren, per maand hebt verbruikt. Dit gaat tot 3 jaar terug. Als je nog niet zo lang een slimme meter hebt dan is het overzicht korter. Staat er ‘niet beschikbaar’? Dan is het niet gelukt om op dat moment je slimme meter uit te lezen.

Met dit overzicht heb je nóg meer inzicht in je verbruik. En je checkt makkelijk of je acties om te besparen ook helpen. Verandert er iets, zoals de samenstelling van je gezin? Dan zie je hier direct wat dat betekent voor je energieverbruik. Echt handig.

Inzicht in je verbruik in Mijn Energiedirect.

  • Dagelijks inzicht in je energieverbruik.
  • Voorkom verrassingen achteraf.
  • Bewuster omgaan met je energie.

Stroom: vergelijking met andere huishoudens.

In je Energierapport vergelijken we je stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de hoeveelheid verbruikte stroom. Bedenk maar eens: hoeveel smartphones liggen er bij jou thuis aan de lader?

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Gas: vergelijking met andere woningtypes.

Je gasverbruik vergelijken we met andere woningtypes. Het verbruik van gas heeft namelijk alles te maken met het soort huis waarin je woont. Je verbruikt in een vrijstaande woning meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren.

Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020) 

Vergelijk je energieverbruik.

Wil je je energieverbruik nog beter vergelijken met dat van anderen? Beantwoord 5 vragen in de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik van Milieu Centraal en kijk hoe je scoort ten opzichte van andere huishoudens in jouw situatie.

Het energierapport is geen factuur.

Het Energierapport geeft inzicht in je werkelijke verbruik, maar niet in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Want je betaalt elke maand een termijnbedrag. Dit is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Dit zie je terug op je jaarrekening.

Zonnepanelen en het Energierapport.

Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Hier kun je een terugleververgoeding voor krijgen.

Ook handig om te weten over je Energierapport.

Nog vragen of op zoek naar meer info over het Energierapport? Hier vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Deel je het totaalbedrag door je verbruik, dan kom je niet op het tarief dat in je contract staat. Je energieprijs bestaat namelijk uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder heb je te maken met belastingen en toeslagen. Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Als je een slimme meter hebt ontvang je elke maand een e-mail met een overzicht van je verbruik van de afgelopen maand en wat dat kost: het Energierapport. Hiermee vergelijk je je huidige verbruik met voorgaande jaren én met het landelijk gemiddelde. De kosten die in het Energierapport staan zijn je echte kosten van de afgelopen maand (en dus niet je termijnbedrag). Het rapport helpt je om inzicht te krijgen en houden op je energieverbruik.

Hangt je (nieuwe) slimme meter pas net in de meterkast? Dan ontvang je je eerste rapport ongeveer 2 maanden nadat hij is geactiveerd.

Heb je nog een traditionele meter? Dan krijg je elk jaar een Energierapport. We stoppen ’m als bijlage bij je jaarrekening.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Wat zonnepanelen jou opleveren is afhankelijk van de situatie. Die is voor iedereen anders. Doe daarom de Dakcheck en bereken zelf wat zonnepanelen jou ongeveer opleveren. Je kunt meteen een offerte aanvragen. Wel zo makkelijk.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Dat kan zeker! Er zijn verschillende manieren om inzicht te krijgen én houden op je energieverbruik:

  • Check onze Regelneef app. Daarin vind je je verbruik per jaar, maand en dag. Superhandig en zo vanuit je broekzak. Zo wordt besparen een stuk makkelijker. Download de app gratis in de App Store of Google Play en log in met je Mijn Energiedirect inloggegevens.
  • Werp een blik op Verbruik in Mijn Energiedirect. Daar vind je ook je verbruik per jaar, maand en dag.
  • Kijk in de e-mail naar je Energierapport. Die krijg je elke maand als je een slimme meter hebt. Je vindt daar je werkelijke verbruik én de kosten van afgelopen maand. Je Energierapport staat ook in Mijn Energiedirect.
  • Ben je langer dan 1 jaar klant bij ons, dan staat je jaarverbruik ook op je jaarrekening. En de jaarrekening vind je in Mijn Energiedirect.

 

Heeft dit antwoord je geholpen?