Zo zit het.
In 2023 geldt het prijsplafond. Hierdoor betaal je tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor je energie. De kosten in je energierapport zijn berekend zonder prijsplafondkorting. Want we weten nu nog niet wat je totale verbruik is als we de jaar- of eindrekening opmaken. Lees alles over het prijsplafond.
In het Energierapport zie je precies wat je energieverbruik van afgelopen maand was. En je ziet wat dit verbruik je kost. Je energieprijs bestaat uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder bestaat de prijs uit belastingen en toeslagen. Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.
Benieuwd naar de opbouw van jouw persoonlijke kosten? Bekijk dan je tarievenoverzicht. Deze ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Regelneef en in Mijn energiedirect.nl. Handig!
In je Energierapport staat alleen je gasverbruik en niet de bijbehorende meterstanden. Als je je meterstanden van 2 maanden erbij pakt, zie je dat het verschil tussen die meterstanden soms net wat afwijkt van het verbruik in je Energierapport. Dit komt door de correctie voor de calorische waarde van het geleverde gas. Deze correctie vind je ook op je jaarrekening.
Meer energie verbruikt dan je had gehoopt? We geven je in het Energierapport ook altijd een paar handige tips om energie te besparen. Slim voor het milieu én voor je portemonnee.
Dit zijn voorbeelden. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.
Vaste prik in het Energierapport is het overzicht 'Jouw historisch verbruik'. Je ziet hierin precies hoeveel energie je de afgelopen jaren, per maand hebt verbruikt. Dit gaat tot 3 jaar terug. Als je nog niet zo lang een slimme meter hebt dan is het overzicht korter. Staat er ‘niet beschikbaar’? Dan is het niet gelukt om op dat moment je slimme meter uit te lezen.
Met dit overzicht heb je nóg meer inzicht in je verbruik. En je checkt makkelijk of je acties om te besparen ook helpen. Verandert er iets, zoals de samenstelling van je gezin? Dan zie je hier direct wat dat betekent voor je energieverbruik. Echt handig.
Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.
In je Energierapport vergelijken we je stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de hoeveelheid verbruikte stroom. Bedenk maar eens: hoeveel smartphones liggen er bij jou thuis aan de lader?
Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)
Je gasverbruik vergelijken we met andere woningtypes. Het verbruik van gas heeft namelijk alles te maken met het soort huis waarin je woont. Je verbruikt in een vrijstaande woning meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren.
Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)
Dit zijn voorbeelden. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.
Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.
In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Hier kun je een terugleververgoeding voor krijgen.
Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.
Het prijsplafond is in januari ingegaan. Toch kunnen je kosten in het Energierapport hoger zijn dan je had verwacht. We zetten voor je op een rij hoe dat komt:
Deel je het totaalbedrag door je verbruik, dan kom je niet op het tarief dat in je contract staat. Je energieprijs bestaat namelijk uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder heb je te maken met belastingen en toeslagen. Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.
Als je een slimme meter hebt ontvang je elke maand een e-mail met een overzicht van je verbruik van de afgelopen maand en wat dat kost: het Energierapport. Hiermee vergelijk je je huidige verbruik met voorgaande jaren én met het landelijk gemiddelde. De kosten die in het Energierapport staan zijn je echte kosten van de afgelopen maand (en dus niet je termijnbedrag). Het rapport helpt je om inzicht te krijgen en houden op je energieverbruik.
Hangt je (nieuwe) slimme meter pas net in de meterkast? Dan ontvang je je eerste rapport ongeveer 2 maanden nadat hij is geactiveerd.
Heb je nog een traditionele meter? Dan krijg je elk jaar een Energierapport. We stoppen ’m als bijlage bij je jaarrekening.
Wat zonnepanelen jou opleveren is afhankelijk van de situatie. Die is voor iedereen anders. Doe daarom de Dakcheck en bereken zelf wat zonnepanelen jou ongeveer opleveren. Je kunt meteen een offerte aanvragen. Wel zo makkelijk.
Dat kan zeker! Er zijn verschillende manieren om inzicht te krijgen én houden op je energieverbruik: