Het energierapport.

Zo zit het.

Het prijsplafond

In 2023 geldt het prijsplafond. Hierdoor betaal je tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor je energie. De kosten in je energierapport zijn berekend zonder prijsplafondkorting. Want we weten nu nog niet wat je totale verbruik is als we de jaar- of eindrekening opmaken. Lees alles over het prijsplafond.

Heb je een slimme meter, dan krijg je het Energierapport iedere maand rond dezelfde dag in je mailbox. Is het een keer later? Geen zorgen, je ontvangt het rapport uiterlijk de 23e van de maand. Het Energierapport geeft je inzicht in je energieverbruik en wat dat kost. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan. En het helpt je bewuster om te gaan met je energie. Slim bezig.

Je verbruik en de kosten.

In het Energierapport zie je precies wat je energieverbruik van afgelopen maand was. En je ziet wat dit verbruik je kost. Je energieprijs bestaat uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder bestaat de prijs uit belastingen en toeslagen. 

Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd. 

Heb je minder gas verbruikt, maar moet je toch meer betalen? Dat komt door de gestegen gasprijzen.

Benieuwd naar de opbouw van jouw persoonlijke kosten? Bekijk dan je tarievenoverzicht. Deze ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Mijn energiedirect.nl. Handig!

Besparen met onze slimme tips.

Meer energie verbruikt dan je had gehoopt? We geven je in het Energierapport ook altijd een paar handige tips om energie te besparen. Slim voor het milieu én voor je portemonnee.

Dit zijn voorbeelden. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Je historisch verbruik.

Vaste prik in het Energierapport is het overzicht 'Jouw historisch verbruik'. Je ziet hierin precies hoeveel energie je de afgelopen jaren, per maand hebt verbruikt. Dit gaat tot 3 jaar terug. Als je nog niet zo lang een slimme meter hebt dan is het overzicht korter. Staat er ‘niet beschikbaar’? Dan is het niet gelukt om op dat moment je slimme meter uit te lezen.

Met dit overzicht heb je nóg meer inzicht in je verbruik. En je checkt makkelijk of je acties om te besparen ook helpen. Verandert er iets, zoals de samenstelling van je gezin? Dan zie je hier direct wat dat betekent voor je energieverbruik. Echt handig.

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Inzicht in je verbruik in Mijn energiedirect.nl.

  • Dagelijks inzicht in je energieverbruik.
  • Voorkom verrassingen achteraf.
  • Bewuster omgaan met je energie.

Stroom: vergelijking met andere huishoudens.

In je Energierapport vergelijken we je stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de hoeveelheid verbruikte stroom. Bedenk maar eens: hoeveel smartphones liggen er bij jou thuis aan de lader?

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Gas: vergelijking met andere woningtypes.

Je gasverbruik vergelijken we met andere woningtypes. Het verbruik van gas heeft namelijk alles te maken met het soort huis waarin je woont. Je verbruikt in een vrijstaande woning meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren.

Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020) 

Dit zijn voorbeelden. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Het energierapport is geen factuur.

Het Energierapport geeft inzicht in je werkelijke verbruik, maar niet in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Want je betaalt elke maand een termijnbedrag. Dit is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Dit zie je terug op je jaarrekening.

Zonnepanelen en het Energierapport.

Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Hier kun je een terugleververgoeding voor krijgen.

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Ook handig om te weten over je Energierapport.

Nog vragen of op zoek naar meer info over het Energierapport? Hier vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.