Stijgende energietarieven.

Wat kun je doen?

Energiemaatregelen op een rij

Het kabinet presenteerde tijdens Prinsjesdag een maatregelenpakket om de stijging van de energierekening te compenseren. Dit pakket bestaat uit 4 onderdelen: 

  • een prijsplafond voor een basisverbruik
  • het voorkomen van onnodige afsluitingen
  • een noodfonds
  • het stroomlijnen van het hulpaanbod bij betalingsachterstanden

We vinden het fijn om de energierekening samen betaalbaar te maken. Veel details van het pakket worden nog ingevuld. Daardoor weten we nog niet wat de gevolgen zijn voor jouw energierekening. De komende tijd werken we samen met het kabinet de onderdelen van het pakket verder uit. Zodra we meer weten, lees je dat op deze pagina.

Lees wat we nog meer weten over de energiemaatregelen.

Vragen over je nieuwe variabele tarieven? Bekijk de antwoorden.

We werken deze pagina regelmatig bij. Laatste update: 26-09-2022.

Veelgestelde vragen over Prinsjesdag

Wat moet ik doen met mijn energiecontract?

Natuurlijk wil je weten wat de stijgende energieprijzen voor jou betekenen en wat je nu het beste kunt doen. We leggen het je graag uit en helpen je met wat je wel kunt doen om grip te houden op je energierekening.

A. Mijn vaste contract is (bijna) afgelopen.

Loopt je vaste contract binnenkort af dan wordt dit automatisch omgezet in een flexibel contract met variabele tarieven. Voordat je contract afloopt informeren we je over deze tarieven. Door de huidige inkoopprijzen zijn deze hoger dan je gewend bent.

B. Mijn vaste contract loopt nog door.

Je zit goed. We adviseren je om nu niets te doen. Je hebt je tarieven vastgezet voor een bepaalde periode en dus de zekerheid dat je tarieven niet stijgen tot het einde van je contract. De tarieven stijgen niet mee met de energieprijzen in de markt.

Weet je niet zeker wanneer je contract afloopt? Check de einddatum van je contract in Mijn energiedirect.nl.

C. Ik heb een flexibel contract met variabele tarieven.

Momenteel hebben we geen verlengaanbod voor je. Dat is omdat de energieprijzen nu te hoog zijn om je een goed aanbod te doen. Het voordeel van een flexibel contract is dat je het maandelijks kunt opzeggen en een vast contract kunt afsluiten zodra deze weer beschikbaar zijn.

Check in Mijn energiedirect.nl je huidige tarieven.
Je vindt hier meer info over variabele tarieven.

De afbeeldingen zijn voorbeelden uit Mijn energiedirect.nl

Wil je een seintje wanneer je kunt verlengen met gunstige tarieven?

Zet de bespaarwekker aan! Vul je gegevens in en je krijgt van ons een seintje als de tarieven gunstig zijn, zodat je kunt besparen. Handig!

Hulp bij betalen.

De hoge energieprijzen kunnen het moeilijker maken om je energierekening te betalen. Check in de Vooruitkijker of je termijnbedrag nog matcht met je verbruik en pas zo nodig je termijnbedrag aan. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening.

Bespaarklaar.

Met de stijgende prijzen is het slim om je verbruik goed in de gaten te houden en bewust met je energie om te gaan. De verwarming een graadje lager of iets minder lang douchen kan al verschil maken op je energierekening. Bekijk onze slimme energiebesparende tips.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?

Je termijnbedrag is gebaseerd op onze tarieven en je verwachte jaarverbruik. In onze berekening houden we rekening met de stijging van de energieprijzen. 

Met de Vooruitkijker in de Regelneef app of in Mijn energiedirect.nl check je of je termijnbedrag nog klopt. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening. Op dit moment is het termijnbedragadvies voor veel klanten hoog. We leggen het uit.

Ook handig om te weten.

Nog meer vragen over de stijgende (gas)prijzen? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.