Het is erg druk bij onze klantenservice. Hierdoor loopt de wachttijd op tot meer dan een uur. Lees hieronder wat de stijgende energieprijzen voor jou betekenen. Voor 95% van de klanten geldt dat je goed zit met je huidige contract. Check in Mijn energiedirect.nl welk contract je hebt.
De energieprijzen in Nederland zijn de laatste tijd flink gestegen. Natuurlijk wil je weten wat dit voor jou betekent en wat je nu het beste kunt doen. We leggen het je graag uit en helpen je met wat je wel kunt doen om grip te houden op je energierekening.

Wat moet ik doen met mijn energiecontract?

Mijn contract - vaste tarieven en verlengbaar
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

A. Mijn contract loopt bijna af.

Als je vaste tarieven hebt en de einddatum van je contract is nog niet bereikt, kun je het beste niks veranderen. Je huidige tarieven zijn lager dan onze actuele verkooptarieven. Je zit dus goed.

Zelfs variabele tarieven zijn gunstiger dan de tarieven die je betaalt wanneer je nu een nieuw contract zou afsluiten. Als je contract afloopt, ontvang je een e-mail met je nieuwe variabele tarieven. Je hoeft hier niks voor te doen. Bekijk dan of de tarieven gunstiger zijn en wat de beste keuze voor jou is.

Mijn contract - vaste tarieven
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

B. Mijn contract loopt nog een tijdje door.

Je zit nog goed. De tarieven in je huidige contract zijn lager dan de actuele energieprijzen. Als je contract afloopt ontvang je een e-mail met je nieuwe variabele tarieven. Je kunt op dat moment besluiten een nieuw contract af te sluiten tegen de dan geldende vaste tarieven of gebruik blijven maken van de variabele tarieven.

Mijn contract - flexibele looptijd
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

C. Ik heb een variabel tarief.

Ons advies is om je huidige contract niet te veranderen als je een maandelijks opzegbaar contract hebt. Je huidige variabele tarieven zijn lager dan de actuele verkooptarieven, dus je bent goedkoper uit door niks te doen. Als de variabele tarieven worden aangepast, word je hierover tijdig geïnformeerd. Bekijk dan opnieuw wat de beste keuze voor jou is.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?

Je termijnbedrag is gebaseerd op je verwachte jaarverbruik. Door je termijnbedrag te verlagen, loop je de kans dat je op je eindafrekening moet bijbetalen.

Check dus regelmatig in de Regelneef app het inzicht in je verbruik om te zien of je verbruik nog klopt met je termijnbedrag. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening.

 
Image Regelneef app voor inzicht in verbruik

Hoe kan het dat de (gas)prijs zo stijgt?

Dit komt door een combinatie van verschillende oorzaken waar wij en jij geen invloed op hebben:

  • De gasvoorraden in Nederland zijn door het koude voorjaar kleiner en niet genoeg aangevuld. 
  • Azië vraagt om steeds meer gas.
  • De nieuwe gaspijplijn vanuit Rusland is nog niet in gebruik.
  • In Europa zijn kolencentrales en kerncentrales gesloten. Hierdoor is er een grotere vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er is meer vraag naar energie. De corona maatregelen worden steeds verder versoepeld waardoor er steeds meer geproduceerd wordt en er meer energie nodig is.
 

Stijgt de stroomprijs ook?

De stroomprijzen bewegen mee met de gasprijs.

 

Wanneer stabiliseren of dalen de energieprijzen weer?

Het is onmogelijk hier voorspellingen over te doen, omdat dit beïnvloedt wordt door veel factoren. Vooral het weer speelt hierbij een rol.

 

Wat kun je zelf doen om grip op je energiekosten te houden?

Ook handig om te weten.