Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Advies over je energie.

Er is veel onzekerheid op de energiemarkt. De prijzen van energie zijn daardoor de afgelopen tijd flink gestegen. Natuurlijk wil je weten wat dit voor jou betekent. Daarom geven we je graag advies over wat te doen in jouw situatie, over hulp bij betalen en hoe je kunt besparen.

We werken deze pagina regelmatig bij. Laatste update: 16-06-2022.

Check welk contract je hebt.

Ons advies over jouw situatie hangt af van het type contract dat je hebt. 

  • Variabel contract met variabele tarieven.
    De tarieven worden meerdere keren per jaar vastgesteld. Als je dit contract hebt, zie je in Mijn energiedirect.nl de vermelding ‘looptijd: flex’.
  • Vast contract met vaste tarieven.
    Je tarieven staan vast voor de looptijd van je contract. Als je dit contract hebt, zie je in Mijn energiedirect.nl de vermelding van een einddatum.

Check welk contract je hebt. Je vindt hier ook je tarieven.

Wat moet ik doen met mijn energiecontract?

Mijn contract - vaste tarieven en verlengbaar
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

A. Mijn vaste contract is (bijna) afgelopen.

Loopt je vaste contract binnenkort af dan wordt deze automatisch omgezet in een flexibel contract met variabele tarieven. Voordat je contract afloopt informeren we je over deze tarieven. Door de huidige inkoopprijzen zijn deze hoger dan je gewend bent. Afhankelijk van je nieuwe variabele tarieven kun je 2 dingen doen.

  1. Niets. Een flexibel contract kun je elke maand opzeggen. Je kunt dan weer voor een vast contract kiezen als de energieprijzen zijn gedaald. We kunnen helaas nog niet zeggen wanneer dat gaat zijn.
  2. Check in Mijn energiedirect.nl of er een verlengaanbod klaarstaat en vergelijk de tarieven. Je verlengt je contract als dat gunstig is en als je de zekerheid wilt hebben dat je tarieven niet verder stijgen. Zo weet je zeker wat je de komende tijd betaalt.
Mijn contract - vaste tarieven
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

B. Mijn vaste contract loopt nog door.

Je zit goed. We adviseren je om nu niets te doen. Je hebt je tarieven vastgezet voor een bepaalde periode en dus de zekerheid dat je tarieven niet stijgen tot het einde van je contract. De tarieven stijgen niet mee met de energieprijzen in de markt.

Weet je niet zeker wanneer je contract afloopt? Check de einddatum van je contract in Mijn energiedirect.nl.

Mijn contract - flexibele looptijd
Dit is een voorbeeld uit Mijn energiedirect.nl

C. Ik heb een flexibel contract met variabele tarieven.

Check in Mijn energiedirect.nl of er een verlengaanbod klaarstaat en vergelijk de tarieven. Je verlengt je contract als dat gunstig is en als je de zekerheid wilt hebben dat je tarieven niet verder stijgen. Zo weet je zeker wat je de komende tijd betaalt.

In sommige situaties zijn de variabele tarieven lager dan de tarieven voor een vast contract. Vergelijk daarom altijd je huidige tarieven om te bepalen of het gunstig is om je contract te verlengen. Het voordeel van een flexibel contract is dat je het maandelijks kunt opzeggen en een vast contract kunt afsluiten als dat voor jou gunstig is.

Check in Mijn energiedirect.nl je huidige tarieven.
Je vindt hier meer info over variabele tarieven.

Wil je een seintje wanneer je kunt verlengen met gunstige tarieven?

Hulp bij betalen.

De hoge energieprijzen kunnen het moeilijker maken om je energierekening te betalen. Check in de Vooruitkijker of je termijnbedrag nog matcht met je verbruik en pas zo nodig je termijnbedrag aan. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening.

Bespaarklaar.

Met de stijgende prijzen is het slim om je verbruik goed in de gaten te houden en bewust met je energie om te gaan. De verwarming een graadje lager of iets minder lang douchen kan al verschil maken op je energierekening. Bekijk onze slimme energiebesparende tips.

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?

Je termijnbedrag is gebaseerd op je verwachte jaarverbruik. Door je termijnbedrag te verlagen, loop je de kans dat je op je eindafrekening moet bijbetalen.

Check dus regelmatig in de Regelneef app het inzicht in je verbruik om te zien of je verbruik nog klopt met je termijnbedrag. Zo voorkom je verrassingen op je jaarrekening.

 

Het laatste nieuws.

Tegemoetkoming vanuit de overheid.

De overheid compenseert de stijging van de energietarieven voor een belangrijk deel.

  1. Tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21% naar 9%. Deze maatregel is onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de overheid, en gaat in op 1 juli 2022 en geldt t/m 31 december 2022. De energiekosten dalen hierdoor met ongeveer 10% voor de 2e helft van 2022.
  2. Huishoudens krijgen in 2022 een extra belastingkorting op de energierekening van € 252 incl. btw. Dat wil zeggen dat de 'vermindering energiebelasting' stijgt. Ook daalt het belastingtarief op stroom in 2022 met 6,3 cent incl. btw. Hiermee daalt in 2022 het totale belastingdeel op de energierekening voor een gemiddeld huishouden met € 594 incl. btw. Dit is op basis van een verbruik van 3.000 kWh per jaar. Deze bedragen zijn berekend met 21% btw tot 1 juli 2022 en 9% btw van 1 juli t/m 31 december 2022, en onder voorbehoud van goedkeuring door de overheid van het wetsvoorstel voor de verlaging van btw.

De compensatie verrekenen wij automatisch op je jaarafrekening en het Energierapport. Ook geven we je een passend termijnbedragadvies in Mijn energiedirect.nl of in de Regelneef app, gebaseerd op je tarief en verbruik. Wij passen je termijnbedrag niet automatisch aan. Je kunt dit eenvoudig zelf aanpassen. Vanaf 10 juli vind je ook de btw-verlaging terug in het termijnbedragadvies (onder voorbehoud). Meer weten? Bekijk hoe je energierekening is opgebouwd

 

 

Eenmalige energietoeslag vanuit de gemeente.

Huishoudens met een laag inkomen krijgen een extra compensatie van de overheid. Naast de verlaging van de belasting op energie, ontvangen ze eenmalig ongeveer € 800 om de hogere energierekening te betalen. Eerder ging het om een bedrag van € 200, dat is verhoogd naar € 800. Dit bedrag krijg je via je gemeente, niet via je energieleverancier.

Heeft jouw huishouden een inkomen rond het sociaal minimum? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Je krijgt het automatisch als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.

Krijg je geen van deze uitkeringen, maar heb je wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum? Neem dan contact op met je gemeente. Daar kunnen ze vertellen of je de energietoeslag automatisch ontvangt, of een aanvraag moet doen. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ook handig om te weten.