Het prijsplafond in 2023.
Dit betekent het voor jou in 2024.

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaalde je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). In 2024 is er geen prijsplafond. 

Dit zijn de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
inclusief btw en energiebelasting

Waren je tarieven hoger dan die van het prijsplafond? Dan betaalde je voor je verbruik boven het verbruiksplafond het tarief in je energiecontract.

Waren je tarieven lager dan die van het prijsplafond? Dan betaalde je deze tarieven. Het maakte niet uit wat je verbruik was.

We deelden het verbruiksplafond in 2023 op in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes kon je compenseren. Dus bleef je in een maand onder het verbruiksplafond? Dan nam je wat overbleef automatisch mee naar de volgende maand.

Voorbeeld als je op 1 april je jaarrekening kreeg:

1 januari t/m 31 maart

Je kunt in deze periode in totaal 569 m3 gas en 887 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

 

1 april

JAARREKENING

 

2 april t/m 31 december

Je kunt in deze periode nog 631 m3 gas en 2.013 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond. Dit zie je terug in je eerstvolgende jaarrekening Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik was vóór de jaarrekening.

 

Dit is een voorbeeld. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. 

In totaal kon je dus 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.

Was je verbruik in één of beide periodes hoger? Dan gold daarvoor het tarief uit je contract.

Heeft dit antwoord je geholpen?

We trokken in 2023 de teruggeleverde stroom eerst af van je verbruik. Bleef er nog verbruik over? Dan gold daarvoor het prijsplafondtarief.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Hoe werkte het prijsplafond?

Zo werkte het verbruiksplafond.

Hieronder zie je wat je per maand kon verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer.

Je termijnbedrag in 2023.

Tot je eerstvolgende jaarrekening houden we rekening met de maanden waarin je korting kreeg door het prijsplafond. Dat is verwerkt in je termijnbedragadvies. Dit stopt nadat je je jaarrekening hebt ontvangen. 

Slim besparen loont.

Zelfs met het prijsplafond blijft energie duur. Door energie te besparen, kan je je energierekening verlagen. Maar waar begin je? We maken het overzichtelijk. Met praktische tips die je vandaag nog kunt uitproberen en duurzamere oplossingen waarmee je je energierekening verlaagt. Aan jou de keus!

Ook handig om te weten.

Nog meer vragen over het prijsplafond? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Het prijsplafond gold voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers in Nederland. Het maakte niet uit bij welke energieleverancier je zit.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Het kan gebeuren dat betalen even lastig is. In sommige gevallen is het dan mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. We geven je graag meer informatie. Kom je in aanmerking, dan kun je direct een aanvraag doen.

Lees meer over de betalingsregeling.

Heeft dit antwoord je geholpen?