Terugleveren van stroom.

Lekker bezig!

Doe de Dakcheck

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.

Onderdeel van Goedzitters.

Op de hoogte blijven van onze kortingsdeals?

Terugleveren en salderen.

Soms wekken je zonnepanelen meer op dan dat je verbruikt. Je levert dan stroom terug aan het net. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan strepen we dit op je jaarafrekening weg tegen de energie die je geleverd hebt gekregen. Dat is wel zo eerlijk. Deze verrekening heet 'salderen'.

Wat is salderen? En hoe werkt de terugleververgoeding?

Heb je zonnepanelen? Dan strepen we de door jou opgewekte stroom af tegenover de stroom die je van het net verbruikt hebt. Dat wegstrepen heet salderen. Als je over een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. Dat is de teruglevergoeding. Je ontvangt 'm voor iedere kWh die je 'teveel' hebt opgewekt.

Maar, heel eerlijk, deze terugleververgoeding weegt niet op tegen de kosten van extra zonnepanelen. Wij adviseren je daarom alleen het aantal zonnepanelen te kopen dat je nodig hebt voor je eigen stroomverbruik. Dan saldeer je, maar ontvang je geen terugleververgoeding. Wél verdien je zo het snelst je investering in zonnepanelen terug. Katsjing!

Analoge meter.

Ga je alleen salderen? Dat kan gewoon met een analoge energiemeter. Ook wel bekend als de draaischijfmeter. Dat wat je opwekt wordt direct afgetrokken van je stroomverbruik. Dit wordt dus niet apart geregistreerd. Wil je deze meter gebruiken voor teruglevering? Dan moet hij in ieder geval achteruit kunnen draaien. Kan dit niet dan vraag je gewoon een nieuwe meter aan bij je netbeheerder. Appeltje eitje.

Slimme meter.

De slimme meter, wie kent hem niet? Deze meter houdt bij hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. En dit registreert hij vervolgens automatisch. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand uit. Zo hoef je niet zelf je meterstanden door te geven. Wat wil je nog meer?

Dubbele meter.

Heb je een dubbele meter? Dan strepen we de teruggeleverde energie weg tegen al je verbruikte stroom. We maken geen onderscheid tussen de dal- en de normaaluren. Lever je dus overdag stroom terug dan verrekenen wij dit met de stroom die op dat moment al verbruikt is. Staan de meters allebei op 0? Dan ga je je opgewekte energie terugleveren.

Een rekenvoorbeeld.

Ga je energie terugleveren, dan kun je nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen. Dat heet de 'salderingsgrens'. Maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet aan de orde. Voor de duidelijkheid hier twee rekenvoorbeelden.

Voorbeeld 1: meer stroom verbruikt dan opgewekt.

Je zonnepanelen wekken 2000 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1000 kWh. Je levert dan nog 1000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. En je energieleverancier levert je 3500 kWh. De salderingsgrens in dit voorbeeld is dus 3500 kWh. Hiervan wordt de door jou teruggeleverde stroom (1000 kWh) nog afgetrokken op de jaarafrekening. Voor de resterende 2500 kWh betaal je de normale stroomkosten.

Voorbeeld 2: meer stroom opgewekt dan verbruikt.

Je zonnepanelen wekken 2200 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1000 kWh. Je levert dan 1200 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier levert jou 500 kWh. De salderingsgrens in dit voorbeeld is dus 500 kWh. Hiervoor krijg je het bedrag per kWh terug dat je hebt betaald. Je hebt echter 700 kWh meer teruggeleverd dan je hebt afgenomen. Voor deze 700 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Ik wil energie terugleveren. Wat nu?

Jouw zonnepanelen liggen lekker te shinen op je dak en je wilt energie terugleveren? Volg onderstaande stappen en dan heb je het zo geregeld. Lekker makkelijk.

Terugleveren is zo geregeld.

  • Heb je zonnepanelen gekocht, dan meld je ze aan op www.energieleveren.nl. Wij zorgen voor de verrekening op je jaarrekening. Nog geen klant? Check ons beste bod!

Appeltje eitje dus. Vraag vandaag nog je offerte aan voor zonnepanelen!

Ook handig om te weten over terugleveren en salderen.

Nog vragen of op zoek naar meer info over terugleveren en salderen? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Zonnepanelen maakt onderdeel uit van ons Goedzitters programma.

Extra voordeel speciaal voor klanten.