Terugleveren van stroom.

Lekker bezig!

Doe de Dakcheck

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.

Waar woon je?

Onderdeel van Goedzitters.

Op de hoogte blijven van onze kortingsdeals?

Terugleveren en salderen.

Soms wekken je zonnepanelen meer op dan dat je verbruikt. Je levert dan stroom terug aan het net. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan strepen we dit op je jaarafrekening weg tegen de energie die je geleverd hebt gekregen. Dat is wel zo eerlijk. Deze verrekening heet 'salderen'.

Wat is salderen? En hoe werkt de terugleververgoeding?

Heb je zonnepanelen? Dan strepen we de door jou opgewekte stroom af tegenover de stroom die je van het net verbruikt hebt. Dat wegstrepen heet salderen. Als je over een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. Dat is de teruglevergoeding. Je ontvangt 'm voor iedere kWh die je 'teveel' hebt opgewekt.

Analoge meter.

Ga je alleen salderen? Dat kan gewoon met een analoge energiemeter. Ook wel bekend als de draaischijfmeter. Dat wat je opwekt wordt direct afgetrokken van je stroomverbruik. Dit wordt dus niet apart geregistreerd. Wil je deze meter gebruiken voor teruglevering? Dan moet hij in ieder geval achteruit kunnen draaien. Kan dit niet dan vraag je gewoon een nieuwe meter aan bij je netbeheerder. Appeltje eitje.

Slimme meter.

De slimme meter, wie kent hem niet? Deze meter houdt bij hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. En dit registreert hij vervolgens automatisch. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand uit. Zo hoef je niet zelf je meterstanden door te geven. Wat wil je nog meer?

Dubbele meter.

Heb je een dubbele meter? Dan strepen we de teruggeleverde energie weg tegen al je verbruikte stroom. We maken geen onderscheid tussen de dal- en de normaaluren. Lever je dus overdag stroom terug dan verrekenen wij dit met de stroom die op dat moment al verbruikt is. Staan de meters allebei op 0? Dan ga je je opgewekte energie terugleveren.

Een rekenvoorbeeld.

Ga je energie terugleveren, dan kun je nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen. Dat heet de 'salderingsgrens'. Maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet aan de orde. Voor de duidelijkheid hier twee rekenvoorbeelden.

Voorbeeld 1: meer stroom verbruikt dan opgewekt.

Je zonnepanelen wekken 2000 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1000 kWh. Je levert dan nog 1000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. En je energieleverancier levert je 3500 kWh. De salderingsgrens in dit voorbeeld is dus 3500 kWh. Hiervan wordt de door jou teruggeleverde stroom (1000 kWh) nog afgetrokken op de jaarafrekening. Voor de resterende 2500 kWh betaal je de normale stroomkosten.

Voorbeeld 2: meer stroom opgewekt dan verbruikt.

Je zonnepanelen wekken 2200 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1000 kWh. Je levert dan 1200 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier levert jou 500 kWh. De salderingsgrens in dit voorbeeld is dus 500 kWh. Hiervoor krijg je het bedrag per kWh terug dat je hebt betaald. Je hebt echter 700 kWh meer teruggeleverd dan je hebt afgenomen. Voor deze 700 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Ik wil energie terugleveren. Wat nu?

Jouw zonnepanelen liggen lekker te shinen op je dak en je wilt energie terugleveren? Volg onderstaande stappen en dan heb je het zo geregeld. Lekker makkelijk.

Terugleveren is zo geregeld.

  • Heb je zonnepanelen gekocht, dan meld je ze aan op www.energieleveren.nl. Wij zorgen voor de verrekening op je jaarrekening. Nog geen klant? Check ons beste bod!

Appeltje eitje dus. Vraag vandaag nog je offerte aan voor zonnepanelen!

Ook handig om te weten over terugleveren en salderen.

Nog vragen of op zoek naar meer info over terugleveren en salderen? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Wek je met je zonnepanelen meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je deze stroom terug aan het netwerk.

Onze service-partner Volta Solar of EnergieWonen installeert je zonnepanelen. De installatie door Volta Solar of EnergieWonen is bij ons bij de prijs van je zonnepanelen inbegrepen. Meld na installatie je zonnepanelen aan op www.energieleveren.nl.

Heb je energie teruggeleverd aan het net, dan strepen we dit op je jaarafrekening weg tegen de energie die je geleverd hebt gekregen. Dat is wel zo eerlijk. Deze verrekening heet 'salderen'.

Heb je netto meer opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je van ons een terugleververgoeding voor iedere kWh die je 'te veel' hebt opgewekt. Die vergoeding bedraagt 5,00 cent per kWh*, exclusief energiebelasting en btw**.

*Het tarief voor teruglevering is geldig vanaf 1 januari 2021.
**De tarieven kunnen periodiek worden aangepast op basis van marktontwikkelingen.

Heb je energie teruggeleverd aan het net, dan strepen we dit op je jaarafrekening weg tegen de energie die je geleverd hebt gekregen. Deze verrekening heet 'salderen'.

De analoge energiemeter, ook wel bekend als de draaischijfmeter, is geschikt als je alleen gaat salderen. De opgewekte stroom wordt dan direct afgetrokken van je stroomverbruik. Wil je de analoge meter ook gebruiken om terug te leveren? Dan moet deze in ieder geval achteruit kunnen draaien. Kan jouw meter dit niet? Vraag dan een nieuwe meter aan bij je netbeheerder.

Energie terugleveren met een dubbele meter werkt als volgt: eerst wordt alle stroom die je teruglevert, weggestreept tegen die stroom die je verbruikt hebt. Dit is salderen. Er wordt hierbij geen verschil gemaakt tussen piek- en daltarieven. Alle stroom die je overdag teruglevert, wordt verrekend met de stroom die op dat moment al verbruikt is. Zodra het telwerk van je piekuren op 0 staat, wordt er verder verrekend met het daluren telwerk. Als beide telwerken op 0 staan en je nog meer stroom teruglevert, dan ontvang je daarvoor een terugleververgoeding.

Met een slimme meter heb je zelf weinig omkijken naar het terugleveren en salderen. De omvormer (onderdeel van je zonnepanelensysteem) registreert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. En de slimme meter registreert hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand af. Je hoeft dus zelf de meterstanden niet door te geven.

Zonnepanelen maakt onderdeel uit van ons Goedzitters programma.

Extra voordeel speciaal voor klanten.