Terugleveren en salderen.
Zo zit het.

Je hebt zonnepanelen of je wil ze. Goed bezig! Je verdiept je en merkt dat je toch nog wat vragen hebt. Logisch, de regels rond salderen en terugleveren zijn soms best ingewikkeld. Daarom zetten we hier de vragen die ons het meest gesteld worden over terugleverensalderen en zonnepanelen voor je op een rij. Ook hebben we antwoord op de vraag waarom je alleen een jaarcontract of een contract met variabele tarieven kunt afsluiten als je zonnepanelen hebt. 

Vragen over terugleveren

Soms wek je meer stroom op dan je op dat moment zelf nodig hebt. Je kunt dan energie terugleveren aan het stroomnet.

Meld je zonnepanelen daarom aan op www.energieleveren.nl. Wij zorgen voor de verrekening op je jaarrekening. Doe dat meteen nadat je ze gekocht hebt, dan weet je zeker dat de teruggeleverde stroom meetelt voor het salderen.

 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Je betaalt bij ons geen extra kosten voor het terugleveren van stroom als je zonnepanelen hebt. Dat verandert nu nog niet. Wel werken we aan een oplossing om de kosten voor het terugleveren van stroom eerlijker te verdelen. We informeren je op tijd als bekend is wat dit voor jou betekent. 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Eén keer per jaar verrekenen we je teruglevering met de stroom die je verbruikt hebt. Dat doen we op de jaarrekening. Heb je meer teruggeleverd dan verbruikt dan krijg je daar 5 cent per kWh voor. Lekker bezig!

Heeft dit antwoord je geholpen?

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je in die maand hebt teruggeleverd.

Zien hoeveel stroom je per dag teruglevert? Installeer dan de Regeleneef app en geef toestemming om je slimme meter elke dag uit te lezen. Dan zie je onder het kopje Verbruik je teruglevering per dag, maand en jaar. 

Ook in Mijn Energiedirect kun je de teruglevering zien. Kijk bij het kopje Verbruik. 

 

Heeft dit antwoord je geholpen?

In je Energierapport zie je wat je de afgelopen maand hebt teruggeleverd. In de Regelneef app en Mijn Energiedirect vind je hoeveel stroom je per dag, maand of jaar hebt teruggeleverd.

Heb je toestemming gegeven om je meterstanden elke dag uit te lezen en zie je toch geen teruglevering? Neem dan contact met ons op. We lossen het dan samen op. 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Op de omvormer van je zonnepanelen en in de app hiervan zie je hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Die stroom gaat meteen naar de apparaten in de woning en bereikt je slimme meter niet. 

Heb je meer stroom nodig, dan neem je die bij ons af en gaat de slimme meter lopen. Heb je zonnestroom over, dan lever je dat terug aan het net. Ook dat zie je op je slimme meter. 

Wat je teruglevert verrekenen we met wat je hebt verbruikt. Dat zie je in de Regelneef app en Mijn Energiedirect.

 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Vragen over salderen.

Heb je zonnepanelen? Dan strepen we de door jou opgewekte stroom af tegenover de stroom die je van het net verbruikt hebt. Dat wegstrepen heet salderen. Als je over een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding van 5 cent per kWh. Dat is de teruglevergoeding. Je ontvangt 'm voor iedere kWh die je 'teveel' hebt opgewekt.

Heeft dit antwoord je geholpen?

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig zoals hij nu is. Het wetsvoorstel om de regeling te veranderen is niet aangenomen. Geen veranderingen dus. De regeling wordt niet afgebouwd en de terugleververgoeding blijft 5 cent per kWh. 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Klopt als een bus. Dat doen we op je jaarrekening. We rekenen uit hoeveel stroom je terugleverde en hoeveel je van ons hebt afgenomen. Dat strepen we tegen elkaar weg. 

Verbruikte je meer dan je terugleverde, dan betaal je voor die stroom de prijs in je energiecontract. Leverde je meer terug dan je verbruikte, dan krijg je daarvoor een terugleververgoeding van 5 cent per kWh. 

 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Er komen best wat getallen kijken bij zonnepanelen:

  • De hoeveelheid stroom die je opwekt.
  • Hoeveel je teruglevert.
  • En natuurlijk het tegen elkaar wegstrepen: salderen.

De opgewekte stroom gaat meteen naar je eigen apparaten. Zo bespaar je direct op je energierekening. Want deze stroom hoef je niet meer van ons af te nemen. Hoeveel stroom je opwekt zie je op de omvormer van je zonnepanelen.

Je levert de zonne-energie die je over hebt terug aan het net. En als de zon onder is, neem je stroom bij ons af. Dat houdt je slimme meter allemaal precies bij. Je teruglevering en verbruik zie je dus op je slimme meter. 

Eén keer per jaar strepen we wat je hebt teruggeleverd weg tegen wat je van ons hebt afgenomen. Denk je dat de berekening van de saldering op je jaarrekening niet klopt, neem dan contact met ons op. Kijken we samen even. 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Vragen over zonnepanelen

Dat heeft te maken met de kosten die we maken als er overdag veel stroom wordt teruggeleverd. Dat zit zo:

Heb je zonnepanelen, dan lever je de stroom die je niet meteen zelf gebruikt terug aan het net. Deze stroom trekken we elk jaar af van je stroomverbruik: dat is salderen. Je krijgt voor de stroom die je teruglevert dus dezelfde prijs als die je betaalt voor de stroom die je bij ons afneemt. Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding.

Door deze salderingsregeling wordt energie voor iedereen duurder. Ook als je geen zonnepanelen hebt. Want voor de energie die wij overdag ontvangen door het terugleveren, betalen wij jou een hogere prijs dan dat deze stroom oplevert. Zeker als op zonnige dagen de prijs van stroom laag of soms zelfs negatief is. Er is dan een overschot aan stroom.

Dit kost alle energieleveranciers geld. En die kosten worden via het stroomtarief verdeeld over alle klanten. Om de kosten laag te houden, kun je nu alleen een jaarcontract of een variabel contract afsluiten als je zonnepanelen hebt. 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Ja, dat heeft zeker zin. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op en bespaar je flink op je energierekening. Ook omdat je de stroom die je niet meteen zelf verbruikt teruglevert en mag wegstrepen tegen de stoom die je van ons afneemt: salderen. Zo verdien je je zonnepanelen in 7 tot 10 jaar terug.

Doe de Dakcheck en je weet meteen hoeveel je per jaar kunt besparen.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Heb je zonnepanelen gekocht, dan meld je ze aan op www.energieleveren.nl. Wij zorgen dan voor de verrekening op je jaarrekening.

Doe dat alvast nadat je ze besteld hebt. Dan weet je zeker dat de teruggeleverde stroom meetelt voor het salderen.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Dat kan bij ons! Doe de Dakcheck en je ontdekt binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen met zonnepanelen.

Heeft dit antwoord je geholpen?