Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Je zonnepanelen schoonmaken: moet ook weleens gebeuren. Want als je zonnepanelen eenmaal zijn geïnstalleerd, wil je natuurlijk dat alles het als een zonnetje blijft doen.

Je zonnepanelen schoonmaken.

vraag en antwoord over zonnepanelen schoonmaken

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je je dak op moet hangt af van de weersomstandigheden. Regent het vaak, zoals in Nederland, dan worden de zonnepanelen vaak vanzelf al schoongespoeld. Daarom is één keer per vijf jaar je zonnepanelen goed schoonmaken vaak al voldoende. Het onderhoud aan je zonnepanelen valt dus enorm mee. Om er zeker van te zijn dat je zonnepanelen schoon zijn én blijven controleer je ze gewoon een paar een keer per jaar op vuil. Zo blijft de opbrengst van je zonnepanelen goed. En wek jij dus lekker veel groene stroom op met je stralende paneeltjes. Fluitje van een cent.

zonnepanelen schoonmaken

Oké, aan de schoonmaak! Maar hoe doe ik dat?

Safety first: schakel je zonnepanelen systeem helemaal uit voordat je begint met reinigen. Haal dan al het droge afval weg, zoals bladeren. Zonnepanelen maak je het beste schoon met een zachte borstel, ontkalkt of demi water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil gebruik je gewoon een spons. Zijn je zonnepanelen moeilijk bereikbaar? Gebruik voor het schoonmaken dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser.
Dont's: gebruik voor het reinigen van je zonnepanelen absoluut geen schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreiniger. Deze middelen beschadigen het glas of zorgen ervoor dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt. En dat wil je niet.

kwaliteit zonnepanelen

De beste tijd om je zonnepanelen te reinigen.

De meeste zonuren vinden plaats in de maand mei, juni en juli. Reinig je zonnepanelen daarom aan het begin van de lente. Zo weet je zeker dat je panelen klaar zijn om te shinen. En wek je optimaal stroom op in de zonnigste periode van het jaar. Nog een tip: maak je zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is. Bijvoorbeeld op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkom je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.

energiedirect.nl zonnepanelen klaas

Word een zonnepanelen schoonmaak-pro met deze tips:

  • Regelmatig controleren. Check ongeveer twee tot drie keer per jaar je zonnepanelen. Zo weet je zeker dat er geen vogelpoep of ander vuil op je panelen ligt.
  • Werk veilig. Schakel het systeem uit. En laat de bekabeling met rust. Zo werk je echt veilig. Natuurlijk kun je je zonnepanelen ook laten schoonmaken door een professional.
  • Ga zorgvuldig om met je zonnepanelen. Last but not least: wees voorzichtig. Ga niet op je zonnepanelen staan of zitten en check vooraf waarmee je gaat schoonmaken.

Weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en jij dus straks moet schoonmaken?

Ook handig om te weten over het schoonmaken van je zonnepanelen.