Zonnepanelen schoonmaken.
Geen vuiltje aan de lucht.

Doe de Dakcheck.

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.

sticker korting

Wat is je postcode en huisnummer?

kWh

Je zonnepanelen schoonmaken.

Vogelpoep, bladeren of ander vuil op je dak. Zijn je zonnepanelen vies? Dan kan het zijn dat ze minder goed stroom opwekken. En een flinke regenbui is niet altijd genoeg om je panelen schoon te krijgen. Maar je hoeft echt niet elke week je dak op. En het is ook niet heel ingewikkeld. We leggen het even uit. Appeltje eitje!

stekker

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je je dak op moet hangt af van de weersomstandigheden. Regent het vaak, zoals in Nederland, dan worden de zonnepanelen vaak vanzelf al schoongespoeld. Daarom is één keer per vijf jaar je zonnepanelen goed schoonmaken vaak al voldoende.

Het onderhoud aan je zonnepanelen valt dus enorm mee. Om er zeker van te zijn dat je zonnepanelen schoon zijn én blijven controleer je ze gewoon een paar een keer per jaar op vuil.

Zo blijft de opbrengst van je zonnepanelen goed. En wek jij dus lekker veel groene stroom op met je stralende paneeltjes. Fluitje van een cent.

badge

Oké, aan de schoonmaak! Maar hoe doe ik dat?

Safety first: schakel je zonnepanelen systeem helemaal uit voordat je begint met reinigen. Haal dan al het droge afval weg, zoals bladeren.

Zonnepanelen maak je het beste schoon met een zachte borstel, ontkalkt of demi water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil gebruik je gewoon een spons.

Zijn je zonnepanelen moeilijk bereikbaar? Gebruik voor het schoonmaken dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser.

Don'ts: gebruik voor het reinigen van je zonnepanelen absoluut geen schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreiniger. Deze middelen beschadigen het glas of zorgen ervoor dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt. En dat wil je niet.

zonnepanelen

De beste tijd om je zonnepanelen te reinigen.

De meeste zonuren vinden plaats in de maand mei, juni en juli. Reinig je zonnepanelen daarom aan het begin van de lente. Zo weet je zeker dat je panelen klaar zijn om te shinen. En wek je optimaal stroom op in de zonnigste periode van het jaar.

Nog een tip: maak je zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is. Bijvoorbeeld op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkom je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.

Duimen

Word een zonnepanelen schoonmaak-pro met deze tips:

  • Regelmatig controleren. Check ongeveer twee tot drie keer per jaar je zonnepanelen. Zo weet je zeker dat er geen vogelpoep of ander vuil op je panelen ligt.
  • Werk veilig. Schakel het systeem uit. En laat de bekabeling met rust. Zo werk je echt veilig. Natuurlijk kun je je zonnepanelen ook laten schoonmaken door een professional.
  • Ga zorgvuldig om met je zonnepanelen. Ga niet op je zonnepanelen staan of zitten en check vooraf waarmee je gaat schoonmaken.

Weten hoeveel zonnepanelen op je dak passen?

En je straks dus moet schoonmaken.

Ook handig om te weten over het schoonmaken van je zonnepanelen.

Nog vragen of op zoek naar meer info over het reinigen van je zonnepanelen? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Vuil op je zonnepanelen kan invloed hebben op de opbrengst. Daarom is het belangrijk dat je zonnepanelen schoon zijn. Gelukkig is een goede regenbui vaak al voldoende om je zonnepanelen schoon te spoelen. Eens in de vijf jaar je zonnepanelen schoonmaken is dus vaak al voldoende.

Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.

Maak je zonnepanelen schoon voordat het zonnige seizoen begint. In Nederland hebben we de meeste zonuren in de maanden mei, juni en juli. Maak je zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is. Bijvoorbeeld op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkom je dat het schoonmaakwater snel opdroogt en vlekken achterlaat.

Schakel allereerst je zonnepanelensysteem helemaal uit. Haal dan het droge afval, zoals bladeren weg. Je kunt daarna je zonnepanelen schoonmaken met een zachte borstel of spons, kraanwater en een biologisch schoonmaakmiddel. Kom niet aan de bekabeling en ga niet op je zonnepanelen staan of zitten. Natuurlijk kun je je zonnepanelen ook door een professional laten schoonmaken.

Met kraanwater, een (bij voorkeur biologisch) schoonmaakmiddel en een zachte borstel kom je al een heel eind. Voor hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, kun je een spons gebruiken. Als je zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn kun je voor het schoonmaken een uitschuifbare wisser of waterspuit gebruiken. Gebruik géén hogedrukreiniger voor het reinigen van je zonnepanelen. Deze kan het glas van je zonnepanelen beschadigen.

goedzitters

Zonnepanelen maakt onderdeel uit van ons Goedzitters programma.

Omdat we vinden dat onze klanten nog meer voordeel verdienen. Met onze Goedzitters korting zit je als klant van energiedirect nóg beter. Waar wacht je nog op?