Energiebelasting uitgelegd.
Da's handig.

Wat is energiebelasting?

De naam zegt het eigenlijk al. Energiebelasting is een belasting die je betaalt over het verbruik van je gas en energie. De hoogte van de belasting wordt door de overheid vastgesteld en is afhankelijk van de hoogte van je energieverbruik. Energiebelasting is een methode om ons te stimuleren duurzamer te worden en te besparen op energie. Energie reguleren dus. En daarom wordt energiebelasting ook wel 'regulerende energiebelasting' (REB) genoemd. Goed om te weten, de energiebelasting is bij elke energieleverancier hetzelfde. 

Energiebelasting als onderdeel van je energierekening.

Op je energierekening staan niet alleen bedragen per m3 gas en per kWh stroom, maar ook de kosten van de netbeheerder en belasting en toeslagen. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Energiebelasting betaal je elk jaar via je energierekening aan ons. Wij zorgen er vervolgens voor dat dit wordt afgedragen aan de overheid.

De hoogte van de energiebelasting.

De hoogte van je energiebelasting wordt aan de hand van je verbruik bepaald. Hoe hoger het energieverbruik van je huishouden is, hoe meer energiebelasting je moet betalen. Je betaalt de belasting namelijk per kWh stroom en per m³ gas. Hier worden door de overheid ieder jaar nieuwe prijsafspraken over gemaakt. Dit gebeurt op 1 januari. In 2024 ga je meer belasting betalen voor gas en minder belasting betalen voor stroom. In 2024 betaal je € 0,1088 (inclusief btw) energiebelasting per kWh stroom. De energiebelasting op gas bedraagt in 2024 € 0,5830 per m³ (inclusief btw). Eén ding heb je zelf in de hand: hoe duurzamer je bent, hoe minder energiebelasting je betaalt.

Waarom betaal je energiebelasting?

De overheid stimuleert om duurzamer om te gaan met stroom en gas. We verbruiken vandaag de dag meer energie dan we hebben. Als we dit blijven doen, raken fossiele brandstoffen als gas en steenkool op. Ook wordt het warmer op de aarde, omdat energiecentrales meer gassen uitstoten. Dit is schadelijk voor het milieu. Daarom heft de overheid energiebelasting. Zo hoopt de overheid investeringen in duurzame energie aan te moedigen. Heb je zonnepanelen? En maak je gebruik van je eigen opgewekte groene stroom? Dan betaal je geen energiebelasting daarover. Samen maken we de wereld een stukje beter. Daar doen we het voor.
 

Vermindering energiebelasting. Zo zit dat.

De energiebelasting is bedoeld als prikkel om zuiniger om te gaan met je energieverbruik. Maar toch, hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid stroom en gas heb je nu eenmaal nodig om te kunnen leven. Daarom is er de Vermindering energiebelasting. Vroeger stond dit bekend onder de naam ‘heffingskorting’. Deze korting krijg je omdat de overheid een deel van je energieverbruik ziet als basisvoorziening. Heb je een stroomaansluiting, verbruik je meer dan 1 kWh stroom per jaar én kun je wonen of werken op je adres? Dan heb je recht op deze korting. 

Minder energiebelasting betalen?

Zo doe je dat.

De overheid heeft een aantal voorwaarden opgesteld waar je aan moet voldoen om geen energiebelasting te hoeven betalen. Bijvoorbeeld als je zelf stroom opwekt met duurzame energiebronnen. Als je zonnepanelen hebt en de opgewekte stroom zelf gebruikt, betaal je daarover geen belasting. Het gezegde ‘steek de hand in eigen boezem’ gaat hier dus echt op. Je eigen keuzes merk je direct in je eigen portemonnee.

Voordelige energieprijzen

De hoogte van de energiebelasting wordt bepaald door de overheid en is voor elke energieleverancier hetzelfde. Wel zo fijn, want zo wordt het nóg makkelijker om voor een voordelige leverancier als energiedirect te kiezen.

Ook handig om te weten over energiebelasting.

Nog vragen of op zoek naar meer info over energiebelasting? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.


Energiebelasting is een belasting die je betaalt over het verbruik van je gas en energie. De hoogte van de belasting wordt door de overheid vastgesteld en is afhankelijk van de hoogte van je energieverbruik. Energiebelasting is een methode om ons te stimuleren duurzamer te worden en te besparen op energie.  

Omdat iedereen bij ons zijn energiezaken eenvoudig online regelt, kunnen wij onze energieprijzen relatief laag houden. En daar profiteer jij dan weer van.

De overheid stimuleert om duurzamer om te gaan met stroom en gas. De energiebelasting is daar een prikkel voor. Maar toch, hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid stroom en gas heb je nu eenmaal nodig omdat het een eerste levensbehoefte is. Daarom krijgt iedereen in Nederland van de overheid korting op de energie. Dat heet vermindering energiebelasting, ook wel bekend als heffingskorting.

Als je een energiecontract bij ons afsluit, dan vragen we of je adres een woon- of werkadres is. Dat doen we om te bepalen of je adres een verblijfsfunctie heeft. Heeft je adres een verblijfsfunctie, heb je een stroomaansluiting én verbruik je meer dan 1 kWh stroom? Dan heb je recht op vermindering energiebelasting. 
 
Een adres met verblijfsfunctie is een adres waar mensen kunnen wonen of werken. Denk aan een woning, kantoor of fabriek. Voorbeelden van adressen zonder verblijfsfunctie zijn een volkstuin of garagebox.

We verbruiken vandaag de dag meer energie dan we opwekken. Als we dit blijven doen, raken fossiele brandstoffen als gas en steenkool op. Ook wordt het warmer op de aarde, omdat energiecentrales meer gassen uitstoten. Dit is schadelijk voor het milieu. Daarom heft de overheid energiebelasting. Zo hoopt de overheid investeringen in duurzame energie te stimuleren. En maken we met elkaar de wereld een stukje beter.