De opbrengst van zonnepanelen.
Zonnig vooruitzicht.

Doe de Dakcheck.

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.

sticker korting

Wat is je postcode en huisnummer?

kWh

De opbrengst van je zonnepanelen.

De opbrengst van je zonnepanelen. Dat is waar het allemaal om draait, toch? Wat je zonnepanelen exact opbrengen is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals het soort zonnepanelen, de schaduwen die op je dak vallen en de hoeveelheid licht. Hoe meer licht, hoe meer opbrengst. Zo simpel is het.

opbrengst

De opbrengst per maand.

Zonnepanelen wekken ook stroom op als het bewolkt is. In het voorjaar en zomer is de opbrengst van je zonnepanelen wel hoger. Dat komt doordat de dagen langer zijn en er gemiddeld meer zon is.

Anders dan dat je misschien zou denken: zonnepanelen hebben geen hogere opbrengst op hele warme dagen. Dat is omdat de elektrische geleiding in de zonnecellen beter is bij lagere temperaturen. Bij koud weer presteren ze dus als een zonnetje! 

Gemiddeld is de dagelijks opbrengst van zonnepanelen het hoogst in de maanden mei, juni en juli. Het voorjaar is dus een goed moment om zonnepanelen te kopen. Zo pik je nog lekker de optimale opbrengst in de zonnige maanden mee.

Het rendement van zonnepanelen.

Rendement is iets anders dan opbrengst. Bij rendement van zonnepanelen gaat het om hoeveel zonlicht er omgezet kan worden in energie. Of wat je zonnepanelen financieel opleveren.

Hoog rendement zonnepanelen.

Wat het rendement van je zonnepanelen is? Dat is nog niet zo'n makkelijke vraag. Het hangt namelijk af van een behoorlijk aantal factoren, zoals het soort zonnepaneel, de weersomstandigheden, de hellingshoek, schaduwen, de leeftijd van je zonnepanelen en of er vuil op ligt. Best ingewikkeld. Wij maken het je liever makkelijk.

Haal alles uit je zonnepanelen.

Schaduwen van objecten en de afstand tussen de panelen zijn factoren die de opbrengst beïnvloeden. Hier hoef jij je gelukkig niet druk om te maken. Het legplan en de installatie zelf worden tot in de puntjes verzorgd door onze servicepartner EnergieWonen. In 1 dag geleverd en geïnstalleerd. Lekker snel!

Lekker lang genieten van de opbrengst van je zonnepanelen.

Omdat je van de opbrengst van je zonnepanelen lang wilt genieten, krijg je bij energiedirect standaard 15 jaar garantie op de zonnepanelen. Dit verschilt per paneel en loopt bij sommige panelen zelfs op tot 25 jaar. En dat is mooi, want de terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter.

Zo profiteer je nog jarenlang van gratis zelf opgewekte groene stroom. Het enige wat je nog zelf hoeft te doen is je zonnepanelen zo nu en dan schoonmaken. Want schone panelen hebben de beste opbrengst. Appeltje eitje!

spaarvarken

De opbrengst van zonnepanelen berekenen.

De opbrengst per zonnepaneel hangt samen met het vermogen in Wattpiek (Wp). Wp is de hoeveelheid vermogen in Watt die het paneel onder ideale omstandigheden levert. Er is een formule waarmee je de zonnepanelen opbrengst in kWh berekent. Je vermenigvuldigt het Wp dan met een factor 0,88. Deze factor is een gemiddelde waarde.

Voor onze panelen mag je met een factor van 0,95 rekenen. Dat is omdat onze panelen standaard worden geleverd met een omvormer en optimizers. En daarmee is de opbrengst van je zonnepanelen nog hoger! Onze zonnepanelen leveren onder de juiste omstandigheden dus een opbrengst van: 370 x 0,95 = 351,5 kWh. Benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen op je dak?

Ook handig om te weten over de opbrengst van zonnepanelen.

Nog vragen of op zoek naar meer info over de opbrengst of het rendement van zonnepanelen? Hieronder vind je antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Zonnepanelen leveren je veel op: besparen op je energierekening, bijdragen aan een beter milieu doordat je zelf groene stroom opwekt én minder afhankelijkheid van je energieleverancier.

Tien zonnepanelen leveren al snel een voordeel op van ruim € 500 per jaar. Deze berekening hebben we gebaseerd op een leveringstarief van € 0,19 (incl. btw) per kWh.

De opbrengst van zonnepanelen is het hoogst in de maanden met de meeste zonuren. In Nederland zijn dit de maanden mei, juni en juli.

Ja. Zonnepanelen werken namelijk op zonlicht, niet op temperatuur. In het voorjaar en zomer wekken je panelen de meeste stroom op. Dat komt omdat de dagen langer zijn en er gemiddeld meer zon is. Hoe meer licht, hoe meer opbrengst. Zo simpel is het. Zonnepanelen wekken dus ook energie op als het bewolkt is. Alleen wat minder.

Ja, dat kan. Als je panelen eenmaal op je dak liggen, krijg je gegevens toegestuurd om in te loggen op de service-portal. Via de portal kun je dagelijks de opbrengst van je panelen checken via je computer of via de mobiele app.

Dat is de hoeveelheid vermogen (Watt) die een zonnepaneel onder ideale omstandigheden levert. Een paneel van 295 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 295 watt. De jaarlijkse opbrengst is 295 Watt x 880 effectieve zonuren = 260 kWh.

NB: 880 zonuren is een gemiddelde voor Nederland. Afhankelijk van de locatie kan het aantal effectieve zonuren hoger of lager zijn.

Ja, een zonnepaneel verdient zich terug. Hoe lang de terugverdientijd is hangt onder andere van de aanschafprijs en de stroomprijs van je leverancier. Ook is de locatie van de zonnepanelen voor een groot deel bepalend voor het rendement.

In Nederland kun je je zonnepanelen in 7 tot 10 jaar terugverdienen, uitgaande van een stabiele stroomprijs. Bij een stijgende stroomprijs verdienen de panelen zich sneller terug.

Heb je energie teruggeleverd aan het net, dan strepen we dit op je jaarafrekening weg tegen de energie die je geleverd hebt gekregen. Dat is wel zo eerlijk. Deze verrekening heet 'salderen'.

Heb je netto meer opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je van ons een terugleververgoeding voor iedere kWh die je 'te veel' hebt opgewekt. Die vergoeding bedraagt €0,05 per kWh*, exclusief energiebelasting en btw**.

*Tarief voor teruglevering op moment van schrijven: januari 2024.
**De tarieven kunnen periodiek worden aangepast op basis van marktontwikkelingen.

goedzitters

Zonnepanelen maakt onderdeel uit van ons Goedzitters programma.

Omdat we vinden dat onze klanten nog meer voordeel verdienen. Met onze Goedzitters korting zit je als klant van energiedirect nóg beter. Waar wacht je nog op?