Wat is goedkoper: gas of stroom? Die vraag krijgen we vaak. Gas en stroom gebruik je elke dag. Maar wat kost je nou meer? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt namelijk af van hoe je woont, wat je verbruikt en welke apparaten je gebruikt. In deze blog leggen we het verschil uit en krijg je slimme tips om te besparen. Zo zie je snel wat voor jou het voordeligst is. Slim bezig!
Gas en stroom vergelijken: waar begin je?
Wil je weten of gas of stroom duurder is? Dan begint het bij begrijpen hoe beide worden afgerekend. De kosten van stroom en gas verschillen. Voor stroom betaal je per kilowattuur (kWh). Eén kWh staat voor een uur lang 1000 watt stroom verbruiken. Voor gas betaal je per kubieke meter (m³). Een kubieke meter gas is de hoeveelheid gas die in een ruimte past van 1 meter lang × 1 meter breed × 1 meter hoog.
De prijs per m³ gas ligt meestal hoger dan die van stroom per kWh. Maar je verbruik bepaalt uiteindelijk wat je meer kost. Gebruik je veel stroom? Dan kan dat alsnog duurder uitvallen dan gas en andersom. Daarom: altijd kijken naar je eigen verbruik. De kosten van stroom en gas veranderen bovendien regelmatig. Daarom is het slim om de huidige gas- en stroomprijzen te vergelijken. Zo weet je of je nog goed zit met je energiecontract of dat het tijd is om over te stappen.
Energie vergelijken
- Je verbruik in kWh (stroom) en m³ (gas)
- Vaste leveringskosten én variabele leveringskosten
- Netbeheerkosten
- Belastingen en vermindering energiebelasting
Gebruik je alleen stroom, bijvoorbeeld omdat je een warmtepomp hebt of elektrisch kookt? Dan zijn je gaskosten nul, maar is je stroomverbruik hoger. Gebruik je een cv-ketel en een gasfornuis? Dan zijn je gaskosten juist hoger.
Energieverbruik berekenen
- 2.400 kWh stroom
- 1.000 m³ gas
Energiegebruik beperken
Slim met apparaten omgaan
Isoleren
Besparen met duurzame energie
Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Niet gek, want het is goed voor het milieu én je portemonnee. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp of inductiekoken. Daarmee verbruik je minder gas en meer stroom. En het mooie is: gebruik je de stroom van je eigen zonnepanelen direct, dan kost die je vrijwel niets. Zo bespaar je duurzaam:- Verwarm je huis met een warmtepomp
- Kook elektrisch in plaats van op gas
- Gebruik je zonnepanelen slim (wasmachine aan als de zon schijnt)
Elektrische warmtepomp vs. cv-ketel
Een cv-ketel werkt op gas. Dat betekent hogere gaskosten, zeker in de winter. Maar: de aanschaf van een warmtepomp is duurder. Gelukkig krijg je hiervoor subsidie (ISDE), waardoor de kosten lager uitvallen.
Wat het beste bij je past, hangt af van je huis én je budget. Maar eerlijk is eerlijk: elektrisch verwarmen wordt steeds aantrekkelijker.
De voordelen van elektrisch verwarmen
- Geen gaskosten meer
- Lagere energierekening als je zelf stroom opwekt
- Klaar voor de toekomst: gasloos wonen is de norm
- Elektrisch verwarmen is extra voordelig met zonnepanelen of dynamische tarieven. Je gebruikt dan stroom op het goedkoopste moment van de dag. Wel zo slim.
Is gas duurder?
Als je weinig gas gebruikt en juist veel stroom (bijvoorbeeld door elektrisch verwarmen of laden), dan kunnen je stroomkosten alsnog hoger uitvallen. Dit betekent niet dat stroom duurder is dan gas.
Prijs gas vs. prijs elektriciteit per kWh
Gas en stroom kun je het best met elkaar vergelijken door alles om te rekenen naar kWh. Stroom wordt al afgerekend per kWh, maar gas niet. Om gas met stroom te vergelijken, kun je m³ gas omrekenen naar kWh. Een handige vuistregel is: 1 m³ gas staat gelijk aan ongeveer 10 kWh stroom. Wil je preciezer rekenen? Dan kijk je naar de calorische waarde van gas. De calorische waarde geeft aan hoeveel energie er in gas zit. Hoe hoger deze waarde is, hoe hoger de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij het verbranden. Deze waarde ligt meestal tussen de 8,8 en 11 kWh per m³, afhankelijk van het soort gas en waar je woont.
Elektrische verwarming vs. Warmtepomp
Als je overweegt om van het gas af te gaan, is het handig om te weten hoeveel stroom je straks nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een overstap naar een elektrische cv-ketel of vloerverwarming. In dat geval kun je het gasverbruik omrekenen naar stroom: 1.000 m³ gas komt overeen met ongeveer 10.000 kWh elektriciteit.
Kies je voor een warmtepomp, dan ligt het stroomverbruik lager dankzij de hogere efficiëntie. Een warmtepomp werkt namelijk met een COP (Coefficient of Performance), meestal rond de 4. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid warmte nog maar een kwart van de stroom nodig hebt: 10.000 kWh / 4 = 2.500 kWh.
Vergelijk gas en stroom
Check je verbruik en bekijk of je met een andere keuze voordeliger uit bent. Vergelijk stroom en gas, kies slim en bespaar. Dat loont!