Energierapport geeft inzicht in je verbruik

Energierapport heet hij nu. Hij vervangt het verbruiksoverzicht dat je elke maand ontving. Je krijgt hem als je een slimme meter hebt. Hij is bedoeld om je inzicht te geven in je werkelijke verbruik en wat dat kost. We snappen dat je nog vragen hebt over het rapport. Meer informatie over het energierapport staat op deze pagina overzichtelijk bij elkaar. Handig toch!

Vaste kosten en verbruikskosten. Zo zit het.

De kosten voor energie bestaan uit twee delen. De vaste kosten en je verbruikskosten. De verbruikskosten zijn de kosten afhankelijk van je verbruik. Ze bestaan uit:

  • Persoonlijke tarieven
  • Toeslagen van de belastingdienst

De vaste kosten zijn elke maand hetzelfde, onafhankelijk van je verbruik. Ze bestaan uit:

  • Vermindering energiebelasting (alleen voor stroom)
  • Vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten

Wil je weten hoe de opbouw van jouw persoonlijke kosten in elkaar zit? Bekijk dan het tarievenoverzicht dat je ontvangt als we de tarieven aanpassen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in je persoonlijke account.

Voorbeeld gasverbruik

Voorbeeld stroomverbruik

Dit zijn voorbeelden.

Bespaartips

Elke maand geven we je een aantal bespaartips. Dat is lekker voor je portemonnee, maar scheelt ook energie. Lekker bezig!

Zet apparaten helemaal uit

Ga sluipverbruik tegen door je apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op stand-by. Of gebruik een stekkerdoos met schakelaar. Dan schakel je meerdere apparaten in 1 keer uit. Dat scheelt. Je leest op de website van Milieu Centraal alles over besparen op sluipverbruik. Zo kun je gemiddeld 100 euro per jaar besparen.

Douche écht maar 5 minuten

Douchen met een douchetimer helpt je om de douche na 5 minuten uit te zetten. Je bespaart zo gemiddeld 80 euro per jaar. Mooi meegenomen.

Zet je zonnepanelen aan het werk

Heb je zonnepanelen? Zet ze aan het werk! Laad je telefoon overdag op, doe de was en de vaat overdag. De zon levert de energie. Zo profiteer je optimaal van je panelen.

Jouw historisch verbruik

Vaste prik bij je energierapport is de bijlage Jouw historisch verbruik. Daarin zie je precies hoeveel energie je de afgelopen maximaal 3 jaar elke maand hebt verbruikt. Heb je nog niet zo lang een slimme meter, of ben je nog niet zo lang klant bij ons, dan is je overzicht korter.

Staat er ‘niet beschikbaar’, dan lukte het ons helaas niet om op dat moment je slimme meter uit te lezen.

Met deze gegevens zie je snel of jouw bespaaracties iets opgeleverd hebben. Ook heb je meteen in de gaten wat de gevolgen zijn van grote veranderingen. Inzicht in je verbruik dus. Daar draait het rapport om.

Voorbeeld van historisch verbruik

Dit is een voorbeeld.

Stroom: vergelijking met andere huishoudens

We vergelijken je stroomverbruik met de samenstelling van huishoudens omdat die het beste te vergelijken zijn. Het aantal mensen op 1 adres heeft de meeste invloed op de gemiddelde hoeveelheid verbruikte stroom. Hoeveel smartphones en andere schermen liggen er bij jou thuis dagelijks aan de lader?

Voorbeeld vergelijking stroom met andere huishoudens

Dit is een voorbeeld.

Gas: vergelijking met andere woningtypes

Je gasbverbruik kunnen we het beste vergelijken met andere woningtypes. Woon je in een appartement omringd door andere appartementen, dan zullen je stookkosten een stuk lager zijn die van een vrijstaande woning. Hoe lang je doucht heeft veel minder invloed op je grasverbruik dan de verwarming.

Voorbeeld vergelijking gas met andere woningtypes

Dit is een voorbeeld.

Ook handig om te weten over je energierapport en inzicht in verbruik

Heb je een andere vraag? Bekijk de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact met ons op.

Handige weetjes over je energieverbruik

Het energierapport is geen factuur

Je energierapport is geen factuur, het geeft inzicht in je werkelijke verbruik. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt, je termijnbedrag, is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Als we de jaarrekening opmaken, verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Ook checken we dan of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik.

Je gasverbruik is een badkuip

In de winter verbruik je meer gas dan in de zomer. Simpelweg vanwege de verwarming. Omdat we niet willen dat je kosten in de winter veel hoger zijn dan in de zomer, werken we met een vast termijnbedrag. Je betaalt het hele jaar hetzelfde bedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We verrekenen de kosten jaarlijks als we de jaarrekening opmaken. Wil je weten of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik? Check het met de Vooruitkijker.

Aan de slag met besparen

Natuurlijk wil je besparen op energie. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Met onze scherpe tarieven en oplossingen voor groene stroom en gas bespaar je op je energiekosten. Altijd. En met een slimme meter heb je online inzicht en dus meer grip op je energieverbruik. Dat scheelt!

Zonnepanelen en het energierapport

Als je zonnepanelen hebt dan zie je onder het kopje Jouw teruglevering hoeveel stroom je hebt teruggeleverd.


Voorbeeld teruglevering

Dit is een voorbeeld.