Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Je verbruik en de bijbehorende kosten uitgelegd.

Je verbruik en de kosten.

In het Energierapport zie je precies wat je energieverbruik van afgelopen maand was. En je ziet wat dit verbruik je kost. De prijs die je ziet in het Energierapport bestaat uit verschillende kosten. Zoals belasting en toeslagen. In 2022 krijg je een korting van de overheid op je energiebelasting.

Heb je een negatief bedrag bij je stroomverbruik? Of heb je meer of hetzelfde verbruikt, maar zijn je kosten lager? Dat komt doordat de energiebelasting verlaagd is en je een hogere overheidskorting krijgt. 
Heb je minder gas verbruikt, maar moet je toch meer betalen? Dat komt door de gestegen gasprijzen

Benieuwd naar de opbouw van jouw persoonlijke kosten? Bekijk dan je tarievenoverzicht. Deze ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Mijn energiedirect.nl. Of lees hier hoe de energieprijs is opgebouwd. Handig!

Besparen met onze slimme tips.
Meer energie verbruikt dan je had gehoopt? We geven je in het Energierapport ook altijd een paar handige tips om energie te besparen. Slim voor het milieu én voor je portemonnee. 

voorbeeld gasgebruik energierapport

voorbeeld stroomgebruik energierapport

Dit zijn voorbeelden. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Je historisch verbruik.

Vaste prik in het Energierapport is het overzicht 'Jouw historisch verbruik'. Je ziet hierin precies hoeveel energie je de afgelopen jaren, per maand hebt verbruikt. Dit gaat tot 3 jaar terug. Als je nog niet zo lang een slimme meter hebt dan is het overzicht korter. Staat er ‘niet beschikbaar’? Dan is het niet gelukt om op dat moment je slimme meter uit te lezen. 

Met dit overzicht heb je nóg meer inzicht in je verbruik. En je checkt makkelijk of je acties om te besparen ook helpen. Verandert er iets, zoals de samenstelling van je gezin? Dan zie je hier direct wat dat betekent voor je energieverbruik. Echt handig.

 
voorbeeld historisch verbruik energierapport

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Inzicht in je verbruik in Mijn energiedirect.nl.

Dagelijks inzicht in je energieverbruik.
Voorkom verrassingen achteraf.
Bewuster omgaan met je energie.

Mijn verbruik inzien

Stroom: vergelijking met andere huishoudens.

In je Energierapport vergelijken we je stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de hoeveelheid verbruikte stroom. Bedenk maar eens: hoeveel smartphones liggen er bij jou thuis aan de lader? 

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

illustratie stroom vergelijken energierapport

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Gas: vergelijking met andere woningtypes.

Je gasverbruik vergelijken we met andere woningtypes. Het verbruik van gas heeft namelijk alles te maken met het soort huis waarin je woont. Je verbruikt in een vrijstaande woning meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren.

Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020) 

illustratie gas vergelijken energierapport

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Het Energierapport is geen factuur.

Het Energierapport geeft inzicht in je werkelijke verbruik, maar niet in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Want je betaalt elke maand een termijnbedrag. Dit is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Dit zie je terug op je jaarrekening.

 

Zonnepanelen en het Energierapport.

Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Hier kun je een terugleververgoeding voor krijgen.


illustratie terugleveren zonnepanelen

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw persoonlijke verbruik in het Energierapport in je e-mail.

Ook handig om te weten over je Energierapport.

Heb je een andere vraag? Bekijk de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact met ons op.