Energierapport geeft inzicht in je verbruik.

Energierapport heet hij nu. Hij vervangt het verbruiksoverzicht dat je elke maand ontving. Je krijgt hem als je een slimme meter hebt. Hij is bedoeld om je inzicht te geven in je werkelijke verbruik en wat dat kost. We snappen dat je nog vragen hebt over het rapport. Meer informatie over het energierapport staat op deze pagina overzichtelijk bij elkaar. Handig toch!

Vaste kosten en verbruikskosten. Zo zit het.

De kosten voor energie bestaan uit twee delen. De vaste kosten en je verbruikskosten. De verbruikskosten zijn de kosten afhankelijk van je verbruik. Ze bestaan uit:

  • Persoonlijke tarieven
  • Toeslagen van de belastingdienst

De vaste kosten zijn elke maand hetzelfde, onafhankelijk van je verbruik. Ze bestaan uit:

  • Vermindering energiebelasting (alleen voor stroom)
  • Vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten

Wil je weten hoe de opbouw van jouw persoonlijke kosten in elkaar zit? Bekijk dan het tarievenoverzicht dat je ontvangt als we de tarieven aanpassen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in je persoonlijke account.

Voorbeeld gasverbruik

Voorbeeld stroomverbruik

Dit zijn voorbeelden.

Bespaartips.

Elke maand geven we je een aantal bespaartips. Dat is lekker voor je portemonnee, maar scheelt ook energie. Lekker bezig!

Profiteer van de verhoogde isolatiesubsidie.

Het isoleren van je woning is nu tijdelijk extra voordelig. De overheid heeft namelijk de subsidie voor isolatie verhoogd. Eerder kreeg je zo'n 20% van de investeringskosten terug. Nu is dat verhoogd naar ongeveer 30%. Maar let op: de verhoging is tijdelijk t/m 31 december 2020. Hét moment om te isoleren dus!

Koel je woning met een ventilator en bespaar tot 100 euro aan energiekosten.

Een airco zorgt op warme dagen voor een koel huis, maar gebruikt veel meer energie dan een ventilator. Ook bevatten sommige modellen schadelijk koudemiddel. Voor meer uitleg over het verbruik van ventilatoren en airco’s en de impact hiervan op het milieu kijk op milieucentraal.nl.

Droog je was aan de lijn of investeer in een goede wasdroger en verdien terug op je jaarrekening.

Bij de aanschaf van een wasdroger geldt vaak goedkoop is duurkoop. Een duurdere warmtepompdroger met A++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. De waslijn blijft natuurlijk het goedkoopste en milieuvriendelijkste alternatief! Hangt je was binnen? Zorg dan altijd voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Jouw historisch verbruik.

Vaste prik bij je energierapport is de bijlage Jouw historisch verbruik. Daarin zie je precies hoeveel energie je de afgelopen maximaal 3 jaar elke maand hebt verbruikt. Heb je nog niet zo lang een slimme meter, of ben je nog niet zo lang klant bij ons, dan is je overzicht korter.

Staat er ‘niet beschikbaar’, dan lukte het ons helaas niet om op dat moment je slimme meter uit te lezen.

Met deze gegevens zie je snel of jouw bespaaracties iets opgeleverd hebben. Ook heb je meteen in de gaten wat de gevolgen zijn van grote veranderingen. Inzicht in je verbruik dus. Daar draait het rapport om.

Voorbeeld van historisch verbruik

Dit is een voorbeeld.

Stroom: vergelijking met andere huishoudens.

We vergelijken je stroomverbruik met de samenstelling van huishoudens omdat die het beste te vergelijken zijn. Het aantal mensen op 1 adres heeft de meeste invloed op de gemiddelde hoeveelheid verbruikte stroom. Hoeveel smartphones en andere schermen liggen er bij jou thuis dagelijks aan de lader?

Voorbeeld vergelijking stroom met andere huishoudens

Dit is een voorbeeld.

Gas: vergelijking met andere woningtypes.

Je gasbverbruik kunnen we het beste vergelijken met andere woningtypes. Woon je in een appartement omringd door andere appartementen, dan zullen je stookkosten een stuk lager zijn die van een vrijstaande woning. Hoe lang je doucht heeft veel minder invloed op je grasverbruik dan de verwarming.

Voorbeeld vergelijking gas met andere woningtypes

Dit is een voorbeeld.

Ook handig om te weten over je energierapport en inzicht in verbruik.

Heb je een andere vraag? Bekijk de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact met ons op.

Handige weetjes over je energieverbruik.

Het energierapport is geen factuur.

Je energierapport is geen factuur, het geeft inzicht in je werkelijke verbruik. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt, je termijnbedrag, is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Als we de jaarrekening opmaken, verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Ook checken we dan of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik.

Je gasverbruik is een badkuip.

In de winter verbruik je meer gas dan in de zomer. Simpelweg vanwege de verwarming. Omdat we niet willen dat je kosten in de winter veel hoger zijn dan in de zomer, werken we met een vast termijnbedrag. Je betaalt het hele jaar hetzelfde bedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We verrekenen de kosten jaarlijks als we de jaarrekening opmaken. Wil je weten of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik? Check het met de Vooruitkijker.

Aan de slag met besparen.

Natuurlijk wil je besparen op energie. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Met onze scherpe tarieven en oplossingen voor groene stroom en gas bespaar je op je energiekosten. Altijd. En met een slimme meter heb je online inzicht en dus meer grip op je energieverbruik. Dat scheelt!

Zonnepanelen en het energierapport.

Als je zonnepanelen hebt dan zie je onder het kopje Jouw teruglevering hoeveel stroom je hebt teruggeleverd.


Voorbeeld teruglevering

Dit is een voorbeeld.