Alle wijzigingen van 2024 op een rij.

Wijzigingen energierekening 2024.

In 2022 stegen de energieprijzen flink. De overheid heeft maatregelen getroffen om de hoge kosten te compenseren. Vanaf 1 januari 2024 wijzigt een aantal van deze maatregelen. We leggen uit hoe het zit en beantwoorden veel gestelde vragen.

1. Het Prijsplafond verdwijnt.

Een van de bekendste maatregelen is het prijsplafond. Door dit prijsplafond betaal je in 2023 een vaste prijs voor stroom en gas tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3. Vanaf 1 januari 2024 betaal je weer de tarieven uit je contract. Het prijsplafond geldt voor je verbruik tot en met 31 december 2023 en kan dus wel nog zichtbaar zijn op je jaar- of eindrekening. 

Tip: heb je een variabel contract en wil je zekerheid? Check je persoonlijke deal in Mijn energiedirect.

2. Het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Voor de huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, betaalt het Tijdelijk Noodfonds Energie een gedeelte van de energierekening. Ook komende winter blijft dit fonds verlichting bieden. Vanaf 22 januari 2024 kan je je opnieuw inschrijven voor het Noodfonds Energie. Vul de situatie check in en kom erachter of je in aanmerking komt.

3. Geen onnodige afsluitingen.

Betaal je je facturen niet op tijd, dan loop je het risico afgesloten te worden van energie. In april 2023 zijn de regels voor het afsluiten van energie versoepeld. Dit betekent dat er geen onnodige afsluitingen worden gedaan. Dit blijft zo in 2024. 

Tip: als je een betaalachterstand hebt, is het belangrijk om in contact te blijven met je energieleverancier. Samen kijken we naar een oplossing die past bij jouw situatie. Op onze website lees je alles over ons incassoproces en wat je kan doen als betalen even niet lukt.

4. Eenmalige Energietoeslag.

In 2022 en 2023 ontvingen studenten en huishoudens die hiervoor in aanmerking komen een Eenmalige Energietoeslag. Voor studenten was dit 400 euro en voor huishoudens 800 euro. Het definitieve te ontvangen bedrag werd door de Gemeente bepaald. In 2024 wordt er niet opnieuw een energietoeslag uitbetaald.

Tip: heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening, of andere rekeningen? Geldfit kan je hierbij helpen. Doe de Potjes Check en ontdek welke potjes je kan aanvragen. 

Belastingen en netbeheerkosten.

Naast de wijziging van de tijdelijke overheidsmaatregelen, verandert ook de energiebelasting in het nieuwe jaar. Je gaat in 2024 meer belasting betalen voor gas en minder belasting betalen voor stroom. Dit geldt voor iedereen met een energiecontract, wat voor contract of leverancier je ook hebt. De netbeheerkosten stijgen naar verwachting met zo'n 8 euro per maand. De definitieve netbeheerkosten hangen af van je netbeheerder en worden eind van het jaar bekendgemaakt.

Vraag en antwoord.

Hieronder vind je alle antwoorden op veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stel 'm dan in onze chat.

Waarom stijgen de netbeheerkosten?
Er wordt steeds meer zonne- en windenergie opgewekt. Een goede ontwikkeling, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Om het transport van deze duurzame energie mogelijk te maken, moeten netbeheerders flink investeren in het elektriciteitsnet.

Hoe kan het dat de kosten veranderen terwijl ik een vast contract heb?
Heb je een vast contract, dan veranderen de kosten die je aan ons betaalt gedurende looptijd van je contract niet. Dit geldt voor je energietarieven zonder energiebelasting en de vaste leveringskosten. De overheid en de netbeheerder mogen hun kosten wel tussentijds wijzigen. Dit gebeurt ook in 2024 en dit zie je terug in je totale energiekosten. 

Verandert mijn termijnbedrag?
Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast. Met ingang van het nieuwe jaar worden de nieuwe belastingen en netbeheerkosten meegenomen in het termijnbedragadvies. Check ons advies regelmatig via Mijn energiedirect en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Moet ik mijn meterstanden doorgeven?
Ja, we hebben je meterstanden aan het einde van het jaar nodig. Als je een slimme meter hebt, dan lezen we je standen automatisch uit op 1 januari 2024 en hoef je zelf niets te doen. Heb je nog geen slimme meter, dan krijg je eind december een e-mail om je meterstanden aan ons door te geven.

Wat gebeurt er met mijn energietarieven als het prijsplafond stopt?
Je gaat vanaf 1 januari 2024 de tarieven betalen uit je contract. Je vindt je tarieven terug in het tarievenoverzicht in Mijn energiedirect

Ik heb een variabel contract, veranderen mijn tarieven?
De variabele tarieven veranderen vanaf 1 januari 2024. Je krijgt uiterlijk 1 december 2023 een persoonlijke e-mail met je nieuwe tarievenoverzicht. Onze nieuwe variabele tarieven zijn lager dan het prijsplafond. Vind je zekerheid en een vast tarief belangrijk? Check dan onze deal op energiedirect.nl.

Is het slim om een vast contract af te sluiten?
De energieprijzen zijn wat gedaald en niet meer zo hoog als op het piekmoment in augustus 2022. Toch blijft de situatie op de energiemarkt onzeker. Met een vast contract weet je waar je aan toe bent en stijgt je prijs voor stroom en gas tussentijds niet. Een vast contract afsluiten regel je gemakkelijk zelf in Mijn energiedirect.

Check wat je nog meer kan doen.

Wil je meer weten over wat je kan doen? Check onze tips om energie te besparen, hoe we je helpen met betalen als je daar moeite mee hebt en onze laatste updates over de stijgende energieprijzen.

 

Laatste update 12-12-2023. Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws.