Alle wijzigingen van 2024 op een rij.

Wijzigingen energierekening 2024.

In 2022 stegen de energieprijzen flink. De overheid heeft maatregelen getroffen om de hoge kosten te compenseren. Vanaf 1 januari 2024 wijzigt een aantal van deze maatregelen. We leggen uit hoe het zit.

1. Het Prijsplafond verdwijnt.

Een van de bekendste maatregelen is het Prijsplafond. Door dit prijsplafond betaal je in 2023 een vaste prijs voor stroom en gas tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3. Vanaf 1 januari 2024 betaal je weer je tarieven uit je contract. Heb je nog geen vast contract maar wil je wel zekerheid? In een paar stappen sluit je gemakkelijk een vast contract af met tarieven onder het Prijsplafond*. Het Prijsplafond geldt voor je verbruik tot en met 31 december 2023 en kan dus wel nog zichtbaar zijn op je jaar- of eindrekening.

* Zolang de voorraad strekt

2. Het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Voor de huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, betaalt het Tijdelijk Noodfonds Energie een gedeelte van de energierekening. Je kon je hiervoor inschrijven tot en met 5 mei 2023. Ook komende winter blijft dit fonds verlichting bieden. Er is nog niet bekend wanneer de nieuwe inschrijfperiode start, via de website van het Tijdelijke Noodfonds Energie word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

3. Geen onnodige afsluitingen.

Betaal je je facturen niet op tijd, dan loop je het risico afgesloten te worden van energie. In april 2023 zijn de regels voor het afsluiten van energie versoepeld. Dit betekent dat er geen onnodige afsluitingen worden gedaan. Dit blijft zo in 2024. 

Tip: als je een betaalachterstand hebt, is het belangrijk om in contact te blijven met je energieleverancier. Samen kijken we naar een oplossing die past bij jouw situatie. Op onze website lees je alles over ons incassoproces en wat je kan doen als betalen even niet lukt.

4. Eenmalige Energietoeslag.

In 2022 en 2023 ontvingen studenten en huishoudens die hiervoor in aanmerking komen een Eenmalige Energietoeslag. Voor studenten was dit 400 euro en voor huishoudens 800 euro. Het definitieve te ontvangen bedrag werd door de Gemeente bepaald. In 2024 wordt er niet opnieuw een energietoeslag uitbetaald.

Tip: heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening, of andere rekeningen? Geldfit kan je hierbij helpen. Doe de Potjes Check en ontdek welke potjes je kan aanvragen. 

Belastingen en netbeheerkosten.

Naast de wijziging van de tijdelijke overheidsmaatregelen, verandert ook de energiebelasting in het nieuwe jaar. Je gaat in 2024 meer belasting betalen voor gas en minder belasting betalen voor stroom. Dit geldt voor iedereen met een energiecontract, wat voor contract of leverancier je ook hebt. De netbeheerkosten stijgen naar verwachting met zo'n 8 euro per maand. De definitieve netbeheerkosten hangen af van je netbeheerder en worden eind van het jaar bekendgemaakt.

Vraag en antwoord.

Hieronder vind je alle antwoorden op veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stel 'm dan in onze chat.

Waarom stijgen de netbeheerkosten?
Er wordt steeds meer zonne- en windenergie opgewekt. Een goede ontwikkeling, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Om het transport van deze duurzame energie mogelijk te maken, moeten netbeheerders flink investeren in het elektriciteitsnet.

Hoe kan het dat de kosten veranderen terwijl ik een vast contract heb?
Heb je een vast contract, dan veranderen de kosten die je aan ons betaalt gedurende looptijd van je contract niet. De overheid mag de belastingen tussentijds wel wijzigen. Dit gebeurt ook in 2024 en dit zie je terug in je totale energiekosten.

Verandert mijn termijnbedrag?
Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast. Met ingang van het nieuwe jaar worden de nieuwe belastingen en netbeheerkosten meegenomen in het termijnbedragadvies. Check ons advies regelmatig via Mijn energiedirect.nl en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Wat gebeurt er met mijn energietarieven als het Prijsplafond stopt?
Je gaat vanaf 1 januari 2024 de tarieven betalen uit je contract. Je vindt je tarieven terug in Mijn energiedirect.nl. In de meeste gevallen zijn deze onder het Prijsplafond. 

Is het slim om een vast contract af te sluiten?
De energieprijzen zijn gedaald en niet meer zo extreem hoog als op het piekmoment in augustus 2022. Toch blijft de situatie op de energiemarkt onzeker door bijvoorbeeld mondiale spanningen en de opkomst van de winter. Met een vast contract weet je waar je aan toe bent. Afsluiten is zo geregeld, check je deal.

Check wat je nog meer kan doen.

Wil je meer weten over wat je kan doen? Check onze tips om energie te besparen, hoe we je helpen met betalen als je daar moeite mee hebt en onze laatste updates over de stijgende energieprijzen.

 

Laatste update 13-11-2023. Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws.