Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Met een dubbeltarief, ook wel dag- en nachtstroom genoemd, betaal je minder voor de energie die je 's nachts en in het weekend verbruikt. Hier lees je er alles over.

Dag- en nachtstroom. Niet alleen voor nachtuilen.

Illustratie dag en nachtstroom energiedirect.nl

Is dag- en nachtstroom wat voor mij?

Kies je voor dag- en nachtstroom (dubbeltarief) dan betaal je ‘s nachts minder voor je energie dan overdag. Een dubbeltarief kan voordeliger zijn als je overdag weinig energie gebruikt. Kiezen voor een dag- en nachtstroom is voordeliger wanneer je minimaal 50% van je stroom verbruikt tijdens de daluren. Je betaalt dan wel wat meer per kWh stroom die je overdag verbruikt. Wat voor jou het meest voordelig is, hangt dus af van wanneer je de meeste energie verbruikt.
Illustratie tijden daltarief energiedirect.nl

Zo profiteer je maximaal van voordelige stroomtarieven.

Heb je dag- en nachtstroom (dubbeltarief)? Je stroom kost dan tijdens de daluren minder. Verbruik je stroom dus zoveel mogelijk wanneer het daltarief geldt. Denk aan de apparaten die veel stroom verbruiken. De wasmachine of droger bijvoorbeeld, die draaien 's nachts dan voordeliger. Tip: zet de vaatwasser aan voor je gaat slapen, dan kun je de volgende ochtend direct de vaatwasser uitruimen. Zo begin je de dag niet alleen opgeruimd maar ook voordeliger als je stroom met een dubbeltarief hebt.
Illustratie slimme meter energiedirect.nl

Welke meter heb ik nodig voor dubbeltarief?

Om het verschil tussen dag- en nachtstroom te meten heb je een slimme meter nodig. Zo kan de meter bijhouden welke stroom je overdag of juist ‘s nachts gebruikt. Heb je nog geen slimme meter? Dan is een apart daltarief voor stroom niet direct mogelijk voor jou. Maar niet getreurd. Bij energiedirect.nl krijg je altijd een scherp tarief voor stroom en gas. Welk contract je ook kiest.

De dag- en nachtstroom tijden.

Heb je dag- en nachtstroom dan betaal je een apart 'normaaltarief' (overdag) en een 'daltarief' ('s nachts). Wat de tijden voor het daltarief en het normaaltarief van stroom zijn, hangt af van je provincie. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Dan betaal je voor de stroom die je tussen 21.00 uur en 7.00 uur gebruikt het nachttarief. De rest van de Nederlandse provincies krijgen van 23.00 uur tot 7.00 uur nachtstroom.

Altijd nachttarief in het weekend en op feestdagen.

Voor het hele land geldt: in het weekend en op nationale feestdagen geldt het nachttarief (daltarief) voor stroom.
infographic dag en nachtstroom tijden

Ook handig om te weten over dag- en nachtstroom.