Benieuwd hoe zonnepanelen werken? Wij leggen het uit. Met een plaatje, in heldere taal en zonder poespas. Zoals je van energiedirect.nl gewend bent. Bam!

infographic werking zonnepanelen

Stap 1.

Een zonnepaneel zet zonlicht om in zonne-energie. Op het moment dat er licht op het paneel valt, ontstaat er gelijkstroom.

Stap 2.

Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. Wisselstroom is de bruikbare stroom die uit je stopcontacten komt.

Stap 3.

Deze wisselstroom gebruik je vervolgens voor de apparaten in huis, zoals je wasmachine, tv of koelkast.

Stap 4.

Soms wek je meer stroom op dan je op dat moment zelf nodig hebt. Je kunt dan energie terugleveren aan het stroomnet.

zo werken zonnepanelen

Zo werken zonnepanelen.

Met zonlicht wek je stroom op. Dat is duidelijk. Maar hoe? Het omzetten van licht naar stroom gebeurt in het zonnepaneel. Op het moment dat er licht op valt, ontstaat er 'gelijkstroom'. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom als uit het stopcontact komt. Een omvormer is een apparaat dat de stroom die van de zonnepanelen komt (gelijkstroom) omzet in stroom die je apparaten gebruiken (wisselstroom). Vaak hangt de omvormer in de buurt van de meterkast. En dan heb je nog power optimizers. Dit zijn elektronische chips die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroten.

opbrengst zonnepanelen

Haal alles uit je zonnepanelen.

Hoe meer licht, hoe meer opbrengst. Zo simpel is het. Zonnepanelen wekken dus ook energie op als het bewolkt is. Alleen wat minder. In het voorjaar en zomer wekken je panelen dus wel een stuk meer stroom op. Dat komt omdat de dagen langer zijn en er gemiddeld meer zon is. De opbrengst van je zonnepanelen is van wel meer factoren afhankelijk. De schaduwen van andere objecten bijvoorbeeld en de afstand tussen de panelen. Hier hoef jij je gelukkig niet druk om te maken. Het ideale legplan voor de optimale werking van jouw zonnepanelen wordt namelijk door de expert bepaalt. De complete installatie wordt tot in de puntjes verzorgd door onze service-partners Volta Solar of Zon7.

zonnepanelen schoonmaken

Lang genieten van je panelen.

Zonnepanelen gaan tegenwoordig behoorlijk lang mee. Gelukkig maar. Want van de opbrengst van je zonnepanelen wil je lang genieten. Daarom krijg je standaard 12 jaar garantie op de ZonGoed en ZonBeter panelen. Dat de opbrengst van je zonnepanelen elk jaar een beetje achteruit gaat is normaal. Daardoor neemt het rendement met ongeveer 0,7% per jaar af. Wat we in ieder geval garanderen is dat je zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van het oorspronkelijke vermogen hebben. En dus krijg je standaard een rendementsgarantie van 25 jaar. Zo profiteer je niet alleen nu, maar ook in de toekomst! Het enige wat je zelf hoeft te doen voor een optimale werking is ze zo af en toe schoonmaken. Appeltje eitje.

garantie werking zonnepanelen

Zeker van de werking van je zonnepanelen met de PakDeZon-service.

Zijn je zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd, dan wil je natuurlijk ook dat alles het als een zonnetje blijft doen. Als je kiest voor de PakDeZon-service, regelen onze service-partners Volta Solar of Zon7 dat ook voor je. Van het monitoren van je systeem tot het verhelpen van storingen. En je ontvangt elke maand een overzicht van je opbrengsten. Zo heb je dus helemaal geen omkijken meer naar je panelen. De PakDeZon-service kost € 29,95 inclusief btw per jaar.

  • Standaard 12 jaar garantie op de werking van je zonnepanelen.
  • Zelf groene stroom opwekken.
  • Een lagere energierekening.
  • Topkwaliteit panelen voor een scherpe prijs.

Weten wat jouw dak oplevert?

Ook handig om te weten over de werking van zonnepanelen.

`