Bij energiedirect.nl vind je online antwoord op je vraag. Heb je liever telefonisch contact? Bel ons op 073-850-18-20. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur.

Het stroomverbruik verschilt per huishouden. De grootte van je gezin en de apparaten die je gebruikt hebben er invloed op. Lees alles over hoe je slim om kan gaan met je stroomverbruik op energiedirect.nl.

Stroomverbruik, zo zit het.

Het gemiddelde stroomverbruik.

Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden verschilt per gezin. De grootte van het gezin en het aantal elektrische apparaten in huis hebben veel invloed. Anders dan bij het gemiddelde gasverbruik, is het type woning wat minder van invloed. Maar woon je in een grote, vrijstaande woning dan heb je vaak ook meer apparaten in en om huis die je stroomverbruik verhogen. En hoe meer mensen in huis, hoe meer het gemiddeld stroomverbruik per dag is. Verbruik je veel stroom? Dan kun je veel geld besparen door te kiezen voor een energieleverancier met een scherpe stroomprijs.

Illustratie het gemiddelde stroomverbruik

Verminder je stroomverbruik.

Illustratie sluipverbruik voorkomen

Sluipverbruik voorkomen? Stekkers eruit!

Wist je dat apparaten zelfs nog stroom verbruiken als ze uitstaan? Dat komt doordat de stekker nog wel in het stopcontact zit. Dat noemen we sluipverbruik. Je kunt het onnodig stroomverbruik van apparaten voorkomen door de stekkers uit het stopcontact te trekken als je de apparaten uitgezet hebt. Heb je een aantal apparaten bij elkaar staan? Misschien je televisie, geluidsinstallatie en dvd-speler? Doe dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar of een stand by killer. Zo zet je gemakkelijk alle apparaten in 1 keer uit en hoef je niet alle stekkers uit het stopcontact te halen. Dat bespaart een hoop stroom. Een TV-decoder met harde schijf die op stand by staat, verbruikt al snel 130 kWh sluipstroom per jaar. Alle beetjes helpen.
Illustratie apparaten invloed stroomverbruik

Stroomslurpers die flink impact hebben op je verbruik.  

Wat zijn de grote stroomslurpers in jouw huis? Misschien heb je wel een oude koelkast in de schuur staan, speciaal voor bier en feestjes. Of een jacuzzi. Dat zijn allebei grote apparaten die een hoop stroom nodig hebben. Maar ook apparaten zoals wasmachines, drogers, vaatwassers en oude televisies zijn flinke stroomslurpers. Door dat soort apparaten minder te gebruiken, kun je veel energie besparen. Maar we begrijpen ook dat je niet altijd zonder kunt. Een nieuwe koelkast of wasmachine kan een goede investering zijn. Let dan bij de aanschaf op het energielabel van het apparaat. Een oude wasmachine met een B-label verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie dan een wasmachine met een A+++-label.

Illustratie stroomverbruik meten

Meer inzicht door je stroomverbruik te meten.

Ben je benieuwd welke apparaten stroomslurpers zijn? Met een kWh-meter krijg je gemakkelijk inzicht in het stroomverbruik van verschillende apparaten. Het werkt heel simpel: je steekt deze stroomverbruikmeter in het stopcontact en sluit het apparaat erop aan. De meter start direct en op het display krijg jij het stroomverbruik te zien. Zo weet je gelijk waar je het meeste kunt besparen.
Maar hoe je het ook wendt of keert: stroom heb je altijd nodig. Wil je echt slim besparen, verdiep je dan eens in zonnepanelen.Daarmee wek je zelf groene stroom op. En die stroom gebruik je vervolgens weer voor je eigen stroomverbruik. Ben je klant van energiedirect.nl dan kun je zonnepanelen ook eenvoudig én voordelig via ons kopen. Je vraagt via onze website eenvoudig een offerte voor zonnepanelen aan. 

Je stroomverbruik berekenen en besparen op je stroomkosten.

Hoe bereken ik mijn stroomverbruik?

Jaarlijks geef je de meterstanden door aan je energieleverancier. Met die meterstanden berekenen we je stroomverbruik. Je kunt dit aflezen op de stroommeter die in je meterkast hangt, daarop staat een stand in kWh. Je kunt voor jezelf het verbruik per dag, week of maand noteren. Zo krijg je snel en makkelijk inzicht in je stroomverbruik én zie je snel genoeg of je misschien ergens op kunt besparen. Of dat het misschien loont om over te stappen naar een andere energieleverancier. Ben je al klant van energiedirect.nl? Dan kun je je stroomverbruik in Mijn energiedirect.nl terugvinden. Benieuwd of onze stroomprijs voor jou voordeliger is?

Illustratie stroomverbruik berekenen

Ook handig om te weten over stroomverbruik.